Filippiineillä Ferdinand Marcosin Juniorin presidenttikausi alkaa päästä vauhtiin. Tällä viikolla ensimmäisessä puheessaan kansakunnan tilasta kongressille Marcos Junior lupasi tukea köyhille ja vihjaili tiukasti Kiinan suuntaan. Mailla on kiistaa Etelä-Kiinan merellä.
64-vuotiaan Marcosin vanhemmat ovat diktaattori Ferdinand Marcos (presidentti 1965-1986) ja Imelda Marcos. Isä-Marcos ajettiin maanpakoon kansannousun seurauksena 1986. Hän kuoli Havaijilla. Myös äiti Imelda on ollut poliittinen vaikuttaja, vaikka parhaiten hänet usein muistetaan tuhansien kenkien kokoelmastaan.
Jyväskylässä asuva filippiiniläinen tutkija Bonn Juego on joutunut selittämään suomalaisille, miksi Filippiineillä äänestettiin jälleen valtaan Marcosin perheen jäsen 36 vuoden jälkeen
Juegolta kysytään, mikä selittää diktaattorin pojan valtaisan suosion. Myös nimellä Bongbong tunnettu Marcos sai 58,7 prosenttia äänistä.
– Toukokuun vaalien tulos oli historiallinen. Se on todella paljon etenkin, kun kyseessä on monipuoluevaali, Helsingin yliopistossa kansainvälisestä politiikasta luennoiva Juego sanoo.
Kannatusta tuli kaikista piireistä, niin köyhiltä kuin rikkailtakin. Juegon mukaan Marcos sai enemmistön myös ulkomailla asuvien filippiiniläisten äänistä kaikkialla paitsi Vatikaanissa. Myös monet Suomessa pitkään asuneet äänestivät häntä.

Pyysimme Bonn Juegoa ja toista Kaakkois-Asian tuntijaa, Marja-Leena Heikkilä-Hornia arvioimaan Marcosin suosion syitä.
Kyse on pitkälti henkilöpalvonnasta
Kaakkois-Aasian historiaa Mahidolin yliopistossa Thaimaassa opettava Heikkilä-Horn muistuttaa, että Ferdinand Marcos tulee Filippiineillä erittäin vaikutusvaltaisesta suvusta.
– Hänellä on karismaa ja suvun mukanaan tuomaa arvovaltaa, kannatusta, jota meidän lännessä on vaikea ymmärtää ja hyväksyä.
Heikkilä-Hornin mukaan vaalikampanjassa onnistuttiin esittämään, että Marcos vanhemman ja hänen puolisonsa Imeldan valtakausi oli loistokasta aikaa.
Marcosit matkustivat ulkomailla ja tapasivat maailman johtajia. Kampanjassa muistutettiin, kuinka Imelda rakensi kulttuurikeskuksia ja hienoja museoita, mutta myös terveydenhuollon laitoksia.
Marcoseja vastustaneella vasemmistolla on hyvin erilaisia muistoja isä-Marcosin valtakaudesta, etenkin vuodesta 1972 ja sen jälkeisestä ajasta, jolloin Filippiineillä oli voimassa ankara poikkeuslaki. Esimerkiksi Amnesty Internationalin mukaan kymmeniä tuhansia ihmisiä pidätettiin ja kidutettiin. Yli 3 000 tapettiin 1970- ja 80-luvuilla.

Myös tällä viikolla tuhannet filippiiniläiset osoittivat mieltään Manilassa Marcosin pitäessä puhettaan.
Poikkeuslaki oli voimassa vuoteen 1986, jolloin Marcos ajettiin maanpakoon Yhdysvaltoihin.
Vaalikampanjassa ei vain kaunisteltu, vaan myös valehdeltiin
BongBong Marcosin vaalikampanja upposi ihmisiin. Samalla äänestäjille syötettiin valheita menneestä, sanoo tutkija Bonn Juego.
Marcosien aikaa kaunistellut ja historiaa vääristellyt projekti käynnistettiin sosiaalisessa mediassa.
– He loivat suorastaan rinnakkaisen todellisuuden, Juego sanoo.
Juegon mukaan ihmiset ostavat mielellään tarinan siitä, että ennen kaikki oli paremmin.
Myös nyky-Filippiinien monet ongelmat antoivat Marcos Juniorille mahdollisuuden sanoa: emme ole olleet vallassa yli 30 vuoteen, katsokaa, millainen Filippiineistä on tullut.
Lisäksi äänestäjissä on paljon nuoria, jotka eivät ole tietoisia historiasta tai eivät edes voi muistaa menneitä vuosikymmeniä.
Vaalivaltti oli edellisen presidentin tytär, Sara Duterte
Marcosin varapresidenttiehdokas oli edellisen presidentin, kovaotteisen Rodrigo Duterten tytär, 44-vuotias Sara Duterte.
Marcos Junior on pyrkinyt presidentiksi aiemminkin, mutta hän ei ole päässyt lähellekään voittoa.
– Duterten perheen nauttima tuki tuntuu sekin monesta länsimaisesta ihmisestä käsittämättömältä, Heikkilä-Horn sanoo.

Vuosina 2016–2022 presidenttinä ollut Rodrigo Duterte muistetaan ulkomailla lähinnä kovana järjestyksen pitäjänä. Jo ollessaan Davaon kaupungin pormestari hän käynnisti huumeiden vastaisen sodan, jonka laajensi presidenttinä ollessaan koko maahan.
Duterten kiistellyn huumeiden vastaisen kampanjan aikana ammuttiin tuhansia huumekauppiaita, ja myös sivullisia on joutunut uhriksi. Huumesodasta on valitettu Kansainväliseen rikostuomioistuimeen.
Monet filippiiniläiset olivat kuitenkin tyytyväisiä Duterten politiikkaan.
– On paljon ihmisiä, jotka arvostavat sitä, että koulujen edessä ei ole huumediilereitä jakamassa huumeita lapsille, Heikkilä-Horn sanoo.
Rodrigo Dutertea kannatti mittausten mukaan 78 prosenttia hänen lopettaessaan kautensa. Hän ei pyrkinyt uudelle kaudelle, sillä perustuslaki rajaa kaudet yhteen kuusivuotiskauteen.
Isä-Duterte on kehottanut tytärtään jatkamaan muun muassa kovaa huumepolitiikkaa.
Rodrigo Duterte on myöntänyt, että lupauksistaan huolimatta hän ei ole onnistunut lopettamaan laitonta huumekauppaa ja korruptiota, Bonn Juego huomauttaa.
Marcosit syrjäyttänyt liberaali vallankumous epäonnistui osin lupauksissaan
Juegon mukaan Marcos nuoremman voittoa selittää myös se, että vuoden 1986 niin sanottu kansan vallankumous epäonnistui osin lunastamaan lupauksiaan.
Tuolloin liberaalit demokraattiset instituutiot korvasivat diktatuurin.
– Sananvapautta parannettiin ja järjestettiin vapaat vaalit. Mutta näistä vapauksista nautitaan tilanteessa, jossa perustavia sosioekonomisia uudistuksia ei ole saatu aikaan, Juego sanoo.
Hänen mukaansa Marcos valittiin, koska Filippiineillä vallitsee yhä epätasa-arvo, epävarmuus ja rankaisemattomuuden perinne. Marcosit saivat tuomioita oikeudessa, mutta tuomioita ei pantu täytäntöön.
Toisaalta Marcosien vaikutusvalta ei koskaan lakannut, Juego. He säilyttivät kiinteät yhteydet liike-elämään sekä oikeudellisiin ja kulttuuripiireihin.
– Rahan valta on helppo muuttaa poliittiseksi vallaksi, hän sanoo.
Imeldan sallittiin palata maanpaosta vain viisi vuotta miehensä karkotuksen jälkeen. Imelda pyrki myös presidentiksi 1990-luvulla.
Tuleeko nuoremmasta Marcosista myös diktaattori?
Ferdinand Marcos Junior on ollut vallassa kuukauden päivät. Tämän perusteella hänen todellista politiikkaansa on vaikea arvioida. Tutkijat eivät näe toistaiseksi mitään merkkejä siitä, että Marcos tavoittelisi yksinvaltaa.
Marcosin vaalikampanjan tärkeimpiä väittämiä oli, että isän synnit eivät periydy pojalle. Tutkija Bonn Juego kehottaa filippiiniläisiä seuraamaan tarkkaan presidentti Marcosin toimia.

– Marcoseille loppujen lopuksi kaikkein tärkeintä on pyrkiä puhdistamaan perheen maine. Ja siinä on jo osittain onnistuttukin, Juego sanoo.
Voitettuaa kansan sydämet, Marcos pyrkii Juegon mukaan seuraavaksi valloittamaan koko maailman sydämet.
– Toivon myös, että Marcosin saamat 31 miljoonaa ääntä kertovat häneen kohdistuvista odotuksista, eivät vain siitä, että ihmiset ovat jatkossakin sokean lojaaleja Marcosin perheelle, Helsingin yliopiston tutkija Bonn Juego sanoo.
Lue lisää: