Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all 113996 articles
Browse latest View live

Yhtenä päivänä sipulinviljelijän pelloille pumpattiin ulostetta ja vessapaperia – siitä alkoi 8 vuoden sotku, joka syö kunnan ja viljelijöiden välejä vieläkin

$
0
0

Elettiin kuumaa ja kuivaa kesää 2010. Siilinjärveläisen viljelijän Pekka Vehviläisen monilla pelloilla oli juhannuksen jälkeen kovaa vauhtia kasvamassa kurkkua, tilliä ja sipulia. Sadosta oli tulossa hyvä, mutta koska taivaalta ei tullut vettä, viljelyksiä piti kastella säännöllisesti.

Kesäkuun lopussa yksi Vehviläisen työntekijöistä oli menossa niittämään kesantolohkoa yhdelle pelloista lähellä Siilinjärven keskustaa Taivallahteen. Kun hän pääsi heinäpellon laitaan, häntä kohtasi kamala näky. Korkeassa heinikossa oli liejua, jonka seassa oli vessapaperia.

Jätevesipumppaamolla oli tapahtunut vuoto. Se oli saastuttanut Kevätön-järveä, josta Vehviläinen otti kasteluveden pelloilleen.

– Työntekijä soitti minulle saman tien, että nyt on täällä iso vahinko, Vehviläinen kertoo.

Pekka Vehviläinen istutuskoneen äärellä
Vehviläisen toimitusjohtaja, maanviljelijä Pekka Vehviläinen.Toni Pitkänen / Yle

Vuodosta alkoi Vehviläisen elämässä tämän omien sanojen mukaan seitsemän ja puolen vuoden kärsimys. Sato sekä kasteluputkisto menivät pilalle saastuneen veden takia. Vahingonkorvauksia haettiin ensin Pohjois-Savon käräjäoikeudesta, sitten juttua käsiteltiin Itä-Suomen hovioikeudessa. Lopullinen päätös oli, että kunta oli velvollinen maksamaan Vehviläiselle yli 700 000 euroa korkoineen ja molempien osapuolten oikeudenkäyntikulut. Vakuutusten ansiosta Siilinjärven tappio oli vain 160 000 euroa.

– Hovioikeuden päätös oli tässä se paras juttu, ei se raha. Oli huojentavaa, että nyt se loppui, Suomen suurin sipulinviljelijä Vehviläinen huokaa.

Uusi päätös kieltää järviveden käytön kastelussa

Vehviläinen uskoi, että pitkään vatvottu asia olisi vihdoin tullut päätökseensä vuoden 2017 lopussa hovioikeuden päätöksen tultua lainvoimaiseksi. Maaliskuussa Siilinjärven kunta päätti kuitenkin kieltää järviveden käytön kasteluvetenä kunnan omistamilla vuokrapelloilla tästä eteenpäin tehtävissä uusissa vuokrasopimuksissa.

Vehviläiselle ei ole kastelukiellosta isoa vahinkoa, koska hän on vähentänyt peltoalaansa taajama-alueella. Päätös kuitenkin yllätti hänet – ja monet muut.

Savon Sanomissa kirjoitettiin, että päätöksen on "väitetty olevan kiusantekoa ja kosto".

– Tämä ei ollut kosto, varmasti ei. Tämä koskee tulevaisuutta, ei menneisyyttä, sanoo Siilinjärven kunnan yritysasiamies Heikki Simonen, joka viittaa menneisyydellä Vehviläisen tapaukseen.

Ruskeaa kuohuvaa jätevettä puhdistusaltaassa Tampereen Viinikanlahden jätevedenpuhdistamolla
Tältä näyttää ruskea jätevesi puhdistusaltaassa Tampereen Viinikanlahden jätevedenpuhdistamolla.Matias Väänänen / Yle

Simonen painottaa, että nyt tehdyssä kunnanhallituksen päätöksessä on kyse riskien hallinnasta. Taustana päätöksellä on Vehviläisen tapauksen lisäksi viime vuonna Kasurilassa tapahtunut jätevesivuoto. Kunta tahtookin, että jatkossa vuotojen sattuessa korvausasiat saadaan hallintaan.

– Näille on ilman muuta löydettävä ratkaisu, joka on kaikille osapuolille turvallisempi. Tilanne pitää saada hallintaan sekä viljelijän että viemärin ylläpitäjän kannalta, Simonen sanoo.

Kastelukieltopäätöksestä oikaisuvaatimuksia

Päätös kieltää kastelu ei syntynyt yksimielisesti. Kunnanhallituksen päätös ei ole vielä lainvoimainen, koska siitä on tullut tähän mennessä viisi oikaisuvaatimusta. Niitä käsitellään kevään aikana kunnanhallituksen kokouksessa ja ne voivat vielä vaikuttaa maaliskuussa tehtyyn päätökseen.

Kuvassa tihkukastelusysteemi kukkapenkissä
Jätevesipumppaamon vuoto vuonna 2010 pilasi sadon lisäksi Vehviläisen pelloille vetämän tihkukastelujärjestelmän. Kuvassa näkyvä tihkukastelu on vedetty kukkapenkkiin.Heini Holopainen / Yle

Yksi oikaisuvaatimuksen tehneistä on Pekka Vehviläinen, jonka pelloilta tarina sai alkunsa. Ensimmäisenä oikaisuvaatimuksen teki Siilinjärven Kokoomuksen puheenjohtaja Tomi Toivanen.

– Pakko oli laittaa oikaisuvaatimus. On se niin järkyttävä päätös yrityselämää kohtaan, ja niille, jotka ovat riippuvaisia siitä kastelusta.

Toivasen mielestä Siilinjärven julkikuvan kannalta kastelukieltopäätös on "tosi huono".

Pakko oli laittaa oikaisuvaatimus. On se niin järkyttävä päätös yrityselämää kohtaan, ja niille, jotka ovat riippuvaisia siitä kastelusta. Tomi Toivanen, Siilinjärven Kokoomuksen puheenjohtaja.

– Ei kaikki tämmöiseen kaadu, mutta paljon julkisuutta saavat yksittäisetkin asiat ovat aina kokonaiskuvassa heikentäviä tekijöitä.

Siilinjärven kunnanjohtajan Vesa Lötjösen mielestä kunnan päätöksessä oli järkeä, koska kastelukiellolla mahdollisia riskejä voidaan ainakin osittain hallita. Lötjönen ei usko, että kastelukieltopäätös vaikuttaa kunnan imagoon "isossa kuvassa" tai yrittäjien mielissä.

– Siilinjärvi on valittu 2014 maakunnan yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi. En näe, että päätös muuttaa tätä imagoa millään tavalla. Päätös kuitenkin koskee yksittäisiä asioita, Lötjönen sanoo.

Myös maataloustuottajien etujärjestö MTK Siilinjärvi on tehnyt oikaisuvaatimuksen. MTK:n mielestä Siilinjärven kastelukieltopäätös on hallintolain, perustuslain, vesilain ja yhdenvertaisuuslain vastainen.

Ministeri: Kielto on mahdoton viljelijöille

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kommentoi Ylelle, että Siilinjärven tulisi tarkastella tekemäänsä päätöstä uudelleen. Kastelukiellon hän näkee viljelijöiden näkökulmasta mahdottomana, koska kasteluveden hankkiminen kunnallisesta vesiverkostosta on kannattamatonta. Lepän mielestä kategorista kastelukieltopäätöstä parempi olisi, jos Siilinjärvi huolehtisi tarkkaan, että kaikki vesi- ja viemärijärjestelmät toimivat moitteetta.

– Päällimmäinen viesti julkisuudessa täytyisi olla, että täällä pidetään hyvää huolta vedenpuhdistuslaitteistoista. Ei niin, että ruvetaan kieltämään veden käyttöä. Sillä annetaan ymmärtää, että vesien puhdistus ei olekaan kunnossa. Vehkeet kuntoon, Siilinjärvi! Leppä sanoo.

Jari Leppä
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.Jarno Kuusinen / AOP

Myös ministerin mukaan Siilinjärvellä on kastelukiellon myötä edessään mainehaitta. Leppä muistuttaa, että Siilinjärven alue tunnetaan tärkeänä ruuan- ja elintarvikkeiden tuottajana ja se muistetaan myös mansikoistaan.

Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen muistuttaa, että valtion tasolla päätetään valtion asioista ja kunta päättää omistaan. Lötjönen kutsuu ministeri Lepän myös käymään Siilinjärvellä. Leppä aikoo ottaa kutsun vastaan.

Maa- ja metsätalousministeri Leppä toivoo myös, että muut kunnat eivät seuraisi Siilinjärven esimerkkiä järvivesikastelun kiellossa.

– En usko siihen. Olkoon tämä tapaus opiksi kaikille. Järjestelmät pitää olla sen kaltaisia, että tällaisia (jätevesi)vahinkoja ei pääse tapahtumaan, Leppä sanoo.

Kasteluautomaatti suihkuttaa vettä perunapellolle
Kuvituskuva. Tältä näyttää perunapellon pintakastelu.Laura Valta / Yle

Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipinen ei myöskään usko, että kastelukiellot yleistyisivät.

– Tämä on tämmöinen oma tapauksensa. Tällainen kielto ei ole ollenkaan tyypillinen, Riipinen toteaa.

Saako kunta kieltää kastelun vuokrapelloillaan? Miira Riipinen vastaa yleisellä tasolla, että kunnat voivat laittaa ehtoja vuokrasopimuksiin, koska kuntien tekemät vuokrasopimukset ovat yksityisoikeudellisia sopimuksia. Riipinen sanoo, ettei tunne kaikkien kuntien yksittäisiä peltojen vuokrasopimuksia eikä Kuntaliitolla ole niistä kartoitusta.

Kunnilla saattaa olla vuokrasopimuksissa joitakin ehtoja, jotka liittyvät esimerkiksi kunnan ympäristötavoitteiden edistämiseen, kuten vesistöjen suojeluun tai ravinteiden sitomiseen.

Tarkoitus parantaa vuotojen havainnointia

Siilinjärven kunnan yritysasiamies Heikki Simonen tahtoo oikaista julkisuudessa kuvaa siitä, että Siilinjärvellä olisi jätevesiasiat retuperällä. Esimerkiksi Vehviläisen tapauksessa jätevesipumppaamon vuoto johtui sähköviasta. Kasurilassa viemärin oli tukkinut sinne pudonnut kivi. Nämä ovat Simosen mukaan tyypillisiä syitä ylivuotoihin, joita on hankala kontrolloida. Hän vakuuttaa, että viemäriverkosto on aina yritetty pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa.

– Vaikka julkisuudessa on vaikuttanut siltä, että Siilinjärvellä viemärit ovat huonossa kunnossa, ne tuskin ovat sen huonommassa kunnossa kuin muuallakaan, Simonen painottaa.

Uimakiellosta ilmoitetaan vaarailmoituksilla.
Halssilan uimarannalla Jyväskylässä varoitettiin jätevesipäästöstä uimakopin seinässä viime kesänä.Isto Janhunen / Yle

Vaikka riskien estämiseksi on nyt tehty päätös siitä, että kasteluvettä ei uusissa peltojen vuokrasopimuksissa saa ottaa järvestä, se ei kuitenkaan estä uusien jätevesivuotojen syntymistä. Heikki Simosen mielestä seuraavaksi kunnan pitäisi kehittää myös sitä, miten jätevesivuodot ja tulvimiset havaittaisiin mahdollisimman pian ja ennen kuin vahinkoa ehtii syntyä. Todennäköinen vaihtoehto on jonkinlainen anturi, joka tarkkailee pumppujen toimintaa.

Vuokrapeltojen kastelun hoitaminen ei vielä ole täysin selvää. Simola myöntää, että ammattimaisessa viljelyssä vettä ei kannata ottaa kunnan vesijohtoverkostosta. Vesi ei riitä niin suuriin tarpeisiin ja se myös on kannattamatonta viljelijän näkökulmasta.

Toisaalta kunnanhallituksen päätös vuokrapeltojen kastelusta ei kosketa Siilinjärvellä montaa ihmistä. Simosen mukaan peltoja vuokraa tällä hetkellä kuusi viljelijää. Hänen käsityksensä on, että tätä nykyä vain kahdessa paikassa järvikastelua on käytetty. Lisäksi päätös vaikuttaa käytännössä vasta sitten, kun uusia vuokrasopimuksia tehdään tai peltojen nykyisiä vuokrasopimuksia uusitaan.

Sipuleita maassa.
Esa Huuhko / Yle

Viljelijä Pekka Vehviläinen tahtoo omasta puolestaan keskittyä työhönsä ja tulevaisuuteen, ei menneiden jankkaamiseen. Menneet tapahtumat kuitenkin vaikuttavat Vehviläisen elämään vielä pitkään. Esimerkiksi tilan sukupolvenvaihdos on lykkääntynyt pitkälle tulevaisuuteen, ainakin kymmeneksi vuodeksi.

Entä mitä tapahtui Vehviläisen vuokraamalle, kahdeksan vuotta sitten vahingon kärsineelle pellolle Siilinjärven Taivallahdessa? Nyt pelto on jo poistunut viljelykäytöstä. Entisen sipulipellon päälle on kaavoitettu asuinalue, jonne nousee lähitulevaisuudessa sipulinvarsien sijasta koteja.

Muokattu artikkelia 16.4. klo 14.23: Tarkennettu, että kastelukieltopäätös vaikuttaa käytännössä vasta uusissa sopimuksissa.


Yhdysvallat epäilee Venäjää Duman tutkimuspaikan peukaloinnista

$
0
0

Yhdysvallat syyttää Venäjän vaikeuttavan tutkimuksia mahdollisesta kemiallisten aseiden käytöstä Dumassa, Syyriassa. Yhdysvaltain mukaan venäläiset ovat saattaneet käydä sormeilemassa oletettua kemiallisten aseiden käytön paikkaa.

Epäilyn on esittänyt Kansainvälisen kemiallisten aseiden kieltojärjestössä (OPCW) toimiva Yhdysvaltain lähettiläs Ken Ward.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiistää jyrkästi Yhdysvaltain syytökset.

– Voin vakuuttaa, että Venäjä ei ole käynyt peukaloimassa paikkaa, Lavrov sanoi brittiläisen yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.

OPCW odottaa edelleen Dumaan pääsyä

OPCW:n yhdeksän tutkijan ryhmä ei ole vieläkään päässyt oletetulle tuhopaikalle Dumaan. Ryhmä on odottanut Damaskoksessa kaksi päivää.

Kenttätyön on estänyt se, että ryhmän turvallisuutta on jouduttu varmistamaan.

Britannia on syyttänyt Venäjää ja Syyriaa tutkijoiden työn estämisestä. Venäläisten mukaan taas länsiliittouman viime viikonvaihteessa tekemät ohjusiskut kemiallisten aseiden kohteisiin Syyriassa ovat viivästyksen syy.

Venäjän mukaan toisaalta YK olisi pyytänyt tutkijoilta erillistä lupaa. YK:n edustaja sanoo, että YK:n puolesta OPCW:n työ Dumassa voi alkaa.

Maanantai-iltana Venäjän sotilasviranomaiset arvioivat, että OPCW:n tutkijoiden on määrä päästä Dumaan keskiviikkona.

Trumpin, asianajajan ja pornotähden kolmiodraama alkoi oikeudessa

$
0
0

New Yorkissa on alkanut paljon kohua herättänyt oikeuskäsittely, jossa setvitään muun muassa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin suhdetta pornotähti Stormy Danielsiin.

Stormy Daniels saapui iltapäivällä paikallista aikaa newyorkilaiselle oikeustalolle sankan toimittaja- ja kuvaajajoukon ohi.

Oikeudessa puidaan muun muassa sitä, maksoiko Trumpin asianajaja Michael Cohen 130 000 dollarin maksun Danielsille vaitiolosta.

Danielsin mukaan hänellä oli seksisuhde Trumpiin vuonna 2006 ja hänelle maksettiin siitä, ettei asia tulisi julkisuuteen, kun Trump kävi presidentinvaalikampanjaa kymmenen vuotta myöhemmin.

Kuka saa tutkia asiakirjoja ensin?

Jutun tutkimusten yhteydressä FBI takavarikoi viime viikolla huomattavan määrän asiakirjoja asianajaja Cohenin kotoa ja toimistosta

Oikeuden New Yorkissa on määrä päättää siitä, ketkä pääsevät ensimmäisenä tutkimaan takavarikoitua aineistoa. Cohen vaatii tätä oikeutta itselleen, koska hän haluaa poistaa aineistosta muita asiakkaitaan koskevat luottamukselliset asiakirjat.

Syyttäjä on puolestaan esittänyt, että sen oma erityisryhmä suodattaa ensin aineistosta oikeuskäsittelya varten vain ne asiakirjat, jotka liittyvät juttuun.

Sadat maanviljelijät uhkaavat lopettaa viime vuoden katoalueilla, pelkää MTK: "Rahat eivät riitä jatkaa"

$
0
0

Viime viikot maanviljelijä Harri Väänänen on lajitellut ostosiemeniä. Suuren osan omasta viljasta vei viime syksyn sateet. Lapinlahtelainen Väänänen ei ole edes uskaltanut laskea, kuinka paljon viime vuonna talous meni pakkaselle.

Satovuosi oli Itä- ja Pohjois-Suomessa huonoin 30 vuoteen. Pohjois-Savossa viljasadosta menetettiin yli 30 prosenttia. Pellosta saadut viljat eivät olleet priimaa vaan viljoissa oli tauteja ja korjauskustannukset nousivat korkeiksi.

Viime vuosi oli monelle viljelijälle viimeinen niitti lopettamispäätökseen. Vuosittain Suomessa lopettaa yli tuhat tilaa. Nyt Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK arvioi, että lopettamisprosentti on nousee.

– Huono vuosi vaikutti siihen, että lopettajia on ollut enemmän. Se on ollut taloudellinen pakko, että enää eivät rahat riitä jatkaa viljelyä. Katovuosi on nopeuttanut luopumista, MTK:n toiminnanjohtaja Jari Kauhanen harmittelee.

Suomessa oli viime vuonna 49 554 maatalous- ja puutarhayritystä. Kesäkuussa selviää, kuinka moni tiloista on lyönyt hanskat naulaan, kun maataloustukien hakeminen päättyy. MTK ennakoi rajua pudotusta, sillä merkiksi vuokrapeltojen määrä on lisääntynyt, mikä kertoo tilojen luopuneen niiden käytöstä.

Mies nojaa puuhun.
MTK Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen kertoo, että homeongelma voi vaivata viljaa tulevanakin kasvukautena.Toni Pitkänen / Yle

Lapinlahtelainen Harri Väänänen ei vielä luovuta vaan yrittää pinnistellä käymällä talvisin palkkatöissä ja lisäämällä viljelypeltojen määrää.

– Ilman muita töitä ei eläisi, pakko on käydä jossain talvikaudella, koneurakoinnilla ja laskettelukeskuksen hissimiehenä rahaa hankkiva Väänänen tuumaa.

Viime satokaudella viljaa jäi koko Suomessa peltoon jäi arviolta yli 80 000 hehtaarin alalta. Osa viljelijöistä sai puitua huonolaatuista viljaa, mutta sen korjaamiskustannukset nousivat korkeiksi.

– Jyvät olivat niin märkiä, etteivät ne edes valuneet kuivuriin. Märkä vilja ei kiertänyt kuivurissa. Kuivausajat ja -kustannukset olivat kolminkertaisia normaaliin nähden, Väänänen laskee.

Maanviljelijä arvioi, että pelkkään polttoöljyyn meni 15 000 euroa, kun tavallisesti kustannus on ollut 5 000 euroa.

Homeongelma voi muhia pellossa

Sateinen loppukesä ja syksy toivat viime vuonna mukanaan kasvitaudit. Kaikki korjattu vilja ei kelvannut edes eläinten ruuaksi. Nyt asiantuntijat suosittelevat, että pelloissa, johon on jäänyt viljaa kasvatettaisiin eri kasvia. Jos samaa lajia viljelee samassa pellon osassa, kasvitaudit voivat viedä jälleen viljaa.

– Tautiriski on olemassa, homeongelma voi uusiutua tai jopa pahentua. Taudit on olemassa siellä pellossa edelleen, MTK Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen varoittaa.

Viljelijöille suositellaan nyt vuoroviljelyä tai nurmikiertoa. Joillekin viljelijöille se tarkoittaa vähäisempää satoa, eli viime vuoden tappio voi kertaantua tulevana kasvukautena.

Siemeniä kädessä.
Toni Pitkänen / Yle

Viides huono vuosi peräkkäin

ProAgrian mukaan viljatuotannon tulos on ollut heikko viitenä edellisenä vuonna koko Suomessa. Sadosta saatu hinta ei ole riittänyt kattamaan kustannuksia. ProAgria suosittelee hajauttamaan riskiä viljelemällä erilaisia viljelykasveja, jotta äärisääilmiöt eivät söisi niin isoa osaa sadosta.

Väänänen aikoo noudattaa tätä ohjetta.

– Sillä on mahdollista hakea tasapainoa tulokseen. Jos vilja pettää, joku muu kasvi pärjää vähän paremmin.

Väänäsenkään talous ei kestä montaa samanlaista katastrofivuotta, kuten hän itse viime vuotta nimittää. Viljelijä on kaikista vastoinkäymisistä huolimatta luottavainen.

– Lapsista tyhmin pitämään maatilaa, niinhän sitä sanotaan. Kai sitä vielä luottaa siihen, että se kannattaa, Harri Väänänen naurahtaa.

Jyväskylän yliopisto: Laura Huhtasaaren gradussa plagiointia, mutta vain vähän

$
0
0

Jyväskylän yliopiston rehtori teki tänään maanantaina päätöksen liittyen perussuomalaisten kansanedustajan ja varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren pro gradu -tutkielman plagiointiepäilyihin.

Päätöksessä todetaan, että pro gradussa ei kaikilta osin ole noudatettu hyvää tieteellistä käytäntöä.

– Tutkielman kirjallisuusosiossa on sellaisia osioita, joissa olisi tullut olla selkeästi merkintä sitaatista ja mistä teoksesta se on otettu. Näiden plagioitujen kohtien osuus kyseisestä osiosta on noin 10 prosenttia. Uutta tietoa tuovan empiirisen aineiston puolella ei ole havaittu merkkejä, jotka saisivat epäilemään aineiston autenttisuutta, sanoo yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen.

Kokonaisuutena kyseessä on siis hyvän tieteellisen käytännön loukkaus, mutta se ei ole luonteeltaan erityisen vakava.

Yliopiston tekemän esiselvityksen tulokset liitetään Huhtasaaren pro gradun yhteyteen. Muita seuraamuksia asiasta ei tule, ja asia on loppuunkäsitelty yliopiston puolelta.

– Vaatisi erityisen painavia syitä, että aiemmin tehty päätös voitaisiin purkaa. Tässä tapauksessa sellaisia syitä ei ole, Anttilainen toteaa.

Huhtasaari on saanut tiedon rehtorin päätöksestä.

Jyväskylän yliopistossa on ilmennyt vuosien 2013–18 aikana 14 hyvän tieteellisen käytännön epäilyä. Näistä kuusi on ollut plagiointiepäilyä.

Tapaus tuli esiin tammikuussa

Huhtasaaren gradun mahdolliset plagioidut osuudet nousivat esiin tammikuun puolessa välissä, kun Liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen kirjoitti asiasta blogissaan.

Tiainen julkaisi kirjoituksessaan Huhtasaaren vuonna 2003 valmistuneesta tutkielmasta kolme kohtaa, jotka ovat hänen mielestään lähes suoria kopioita muiden tuottamista teksteistä.

Huhtasaari kiisti plagiointiväitteet tuoreeltaan pikaviestipalvelu Twitterissä ja blogissaan.

Jyväskylän yliopisto käynnisti nopeasti esiselvityksen Huhtasaaren gradusta, selvityksessä mukana oli myös ulkopuolinen asiantuntija.

Huhtasaari: Epäoikeudenmukaista

Huhtasaari kiistää edelleen plagioinnin. Hän sanoo toimineensa yliopistosta aikoinaan saamiensa ohjeiden perusteella.

– Minusta on hyvin epäoikeudenmukaista, että 15 vuotta vanhaa gradua arvioidaan nykyvaatimusten perusteella. Olen noudattanut silloin saamiani ohjeita lähteiden merkitsemisestä. En ole esittänyt mitään omanani. Ainoa mitä olen tehnyt on se, että olen jättänyt käännöksen tekijän nimen pois.

Huhtasaari pitää plagiointikohua vain lokakampanjana itseään vastaan.

– Minusta on hyvin erikoista, että Jyväskylän yliopiston rehtori otti plagiointiepäilyn käsittelyyn hyvin kevyin perustein.

Lisätty Huhtasaaren kommentti 16.4. klo 18:34

Näissä maakunnissa ja ammateissa sairastutaan eniten syöpään – "Pienin riski on köyhällä viljelijällä, jolla on paljon lapsia"

$
0
0

Syövissä esiintyy paljon alueellista vaihtelua. Lähiviikkoina julkaistavan Pohjoismaiden uuden syöpäkartan mukaan syöpiä todetaan väkilukuun suhteutettuna eniten Norjassa ja Tanskassa.

Uusien tietojen valossa Suomessa tehdään uusia syöpädiagnooseja Pohjoismaista vähiten.

Pohjoismaiden syöpäjärjestöjen kokoamiin kartta-animaatioihin on kerätty tiedot kaikkien ikäluokkien syöpädiagnooseista 45 vuoden ajalta. Niiden avulla voi vertailla myös yksittäisten syöpien alueellista vaihtelua. Trendit muuttuvat hitaasti, mutta diagnoosien määrä on kuitenkin kaikissa maissa jatkuvassa kasvussa. Taustalla on elintason nousu, joka näkyy lihavuutena, liikunnan vähenemisenä ja lastensaannin lykkäämisenä.

– Norjan syövät kääntyivät kasvuun, kun se alkoi löytää öljyä. Kivessyövissä nousu on ollut jyrkkää. Elintason nopea kohoaminen muutti norjalaisten elintapoja syövälle suotuisiksi mekanismilla, jota kukaan ei ole vielä onnistunut selittämään, kertoo Suomen Syöpärekisterin tutkimusjohtaja Eero Pukkala.

Suomessa syövät vähenevät sitä mukaa, mitä pohjoisemmaksi mennään.

– Pienin syöpäriski on Pohjois-Suomessa asuvalla köyhällä maanviljelijällä, jolla on paljon lapsia, Pukkala tiivistää.

Hoitolaitteet loppuivat kesken

Uusimman syöpäkartaston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen syöpäindeksin mukaan diagnooseja tehdään muuta maata enemmän Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla ja Uudellamaalla, etenkin pääkaupunkiseudulla.

Kymenlaaksossa uusien syöpätapausten määrä on kasvanut siinä määrin, että sinne joudutaan rakentamaan uusi sädehoitoyksikkö. Potilaita oli niin paljon, että hoitolaitteet loppuivat kesken.

Lisäksi joukosta erottuu muutamia suuria kaupunkeja kuten Tampere ja Turku.

Pohjois-Karjalassa ajatellaan, että jos ihminen tuntee olonsa terveeksi, mitä sitä väkisin sairauksia etsimään. Eero Pukkala

THL:n syöpäindeksin mukaan diagnooseja tehdään väkilukuun suhteutettuna selvästi eniten Ahvenanmaalla, mutta lukema ei ole luotettava liian pienen väestöpohjan vuoksi. Ahvenanmaalla asuu noin 30 000 ihmistä.

– Kaupunki- tai kuntatasolle ei ehkä kannata mennä, koska lukemissa tapahtuu vuosittain alueellista vaihtelua. Jos syöpädiagnoosien määrää katsoo maakunnittain tai 100 000 asukkaan joukkona, asukasmäärät ovat tarpeeksi isoja antaakseen oikeaa tietoa, sanoo THL:n erikoissuunnittelija Timo Koskela.

Syöpäkartta
THL:n syöpäindeksi kattaa vuodet 2013-2015. Pohjoismaiden syöpäjärjestöt julkaisevat pian omat tarkemmat karttansa, joista voi selvittää eri syöpätyyppien alueellisia vaihteluita. Myös nämä tiedot ulottuvat vuoteen 2015.Yle Mediadeski / Antti Hämäläinen

Yksittäisissä syövissä suuria alue-eroja

Alueelliset erot näkyvät etenkin yksittäisten syöpien vertailussa. Paras esimerkki näistä on miesten eturauhassyöpä, jonka seulonnat alkoivat 1990-luvulla Ruotsista ja levisivät sieltä Suomeen.

Siihen asti Pohjoismaiden väliset erot olivat hyvin pienet. Tanskalaiset eivät kuitenkaan PSA-tutkimuksista heti innostuneet, ja siksi eturauhassyöpiä diagnosoidaan siellä edelleen vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Suomessa eturauhassyövän ilmaantuvuudessa on jopa kaksinkertaisia eroja alueesta riippuen. Vähiten PSA-tutkimuksista ovat innostuneet itäsuomalaiset.

– Pohjois-Karjala on Suomen Tanska. Siellä ajatellaan, että jos ihminen tuntee olonsa terveeksi, mitä sitä väkisin sairauksia etsimään, Pukkala toteaa.

Sen sijaan Tampereen seudulla ja Satakunnassa asuvat miehet ovat tutkituttaneet eturauhasiaan ahkerasti. Näillä alueilla diagnosoitujen eturauhassyöpien määrä on Pohjoismaiden kärkeä.

Jos haluaa minimoida syöpäriskin, lapset pitäisi tehdä nuorena. Koulutusta ja elintasoa ei kannata hankkia. Eero Pukkala

Yleisesti ottaen niin sanotut elintasosyövät nostavat diagnoosien määrää etenkin pääkaupunkiseudulla ja muualla Etelä-Suomessa. Näitä ovat esimerkiksi naisten rintasyöpä ja suolistosyöpä.

Molemmissa sairastumisen riskiä lisäävät istumatyö ja vähäinen liikunta. Suolistosyövän yleistymisen arvioidaan kuitenkin johtuvan suurimmaksi osin ruokavaliossa tapahtuneista muutoksista.

– Sitä ei osata kovin hyvin selittää, mikä piirre ruokavaliossa lisää syöpiä. Tässä pitää ajatella sitä, mitä tapahtui kymmeniä vuosia sitten, kun nautittiin sotien jälkeen nousseen elintason saavutuksista eli punaisesta lihasta ja rasvasta. Niiden vaikutukset näkyvät nyt.

Sama ilmiö näkyy ihosyövissä, jotka kehittyvät hitaasti vuosikymmenten kuluessa. Auringolta suojautuminen on yleistynyt viime vuosikymmenten aikana, mutta 1970-luvulla oli toisin.

– Etelä-Suomessa ihmiset työskentelivät sisätiloissa ja polttivat ihonsa lomilla, kun eivät olleet tottuneet olemaan auringossa. Rikkaimmat matkustivat rantalomille ilman aurinkorasvoja.

Satamakaupunkien villi seksielämä

Kymenlaakson muita korkeammille syöpälukemille ei tunnu löytyvän selitystä.

– Satamakaupungit ovat joskus HPV-infektioiden ja sitä kautta kohdunkaulansyövän riskialueita, koska niissä on usein tavanomaista villimpää seksuaalista toimintaa. Mutta Kymenlaaksosta mikään syöpä ei nouse esiin niin, että sitä olisi poikkeavan paljon.

Säteilyturvakeskuksen mukaan useimmat syövät liittyvät säteilyyn. Etelä-Suomi ja Pirkanmaa ovat Suomen radon-pitoisimpia alueita. Radon vaikuttaa etenkin keuhkosyövän riskiin, mutta sen vaikutus on huomattavasti tupakointia pienempi.

Lisäksi joissakin tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, radonilla saattaisi olla yhteys joihinkin lasten syöpiin tai leukemiaan.

Radon-alueiden ja syövän välisiä yhteyksiä on myös vaikea tutkia, koska pitoisuudet voivat olla täysin erilaiset jopa vierekkäisissä taloissa.

– Mittauksia pitäisi tehdä yksittäisistä ihmisistä ja selvittää heidän koko asuinhistoriansa, jotta sairastumisen yhteys voitaisiin selvittää, toteaa epidemiologian professori Anssi Auvinen Säteilyturvakeskuksesta.

Suomen Syöpärekisterin tutkimusjohtaja Eero Pukkala luottaa syöpätilastoihin.

– Jos radonilla olisi yhteys syöpään, sen pitäisi näkyä keuhkosyöpien lisääntymisenä. Esimerkiksi Kymenlaaksossa keuhkosyöpädiagnooseja tehdään nykyään keskimääräistä vähemmän.

Keuhkosyöpä oli maakunnan yleisin syöpä 30 vuotta sitten, mutta nykyään niitä löytyy noihin aikoihin verrattuna enää murto-osa.

Mahasyövän menestystarina

Kymenlaakso ja Pirkanmaa olivat myös pahimpia Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden laskeuma-alueita, mutta tutkimusten mukaan onnettomuudella ole mitään yhteyttä alueilla esiintyviin syöpiin.

– Sitä on tutkittu hyvin laajasti. Tshernobylin säteilylaskeumat olivat aika pieniä verrattuna 1960-luvun Neuvostoliitossa tehtyjen ydinkokeiden Suomeen kantautuneisiin säteilymääriin. Niistäkään ei ole löydetty yhteyttä syöpiin, sanoo Eero Pukkala.

Säteilyturvakeskus on selvittänyt moneen otteeseen eri syöpien esiintyvyyttä pahimmilla laskeuma-alueilla. Kolme vuotta se vertaili kaikkia syöpätyyppejä ja ihmisiä, jotka ovat asuneet samoilla seuduilla pitkään Tshernobylin onnettomuuden aikaan ja sen jälkeen.

Mitään yhteyttä korkeampaan syöpäriskiin ei löytynyt.

Mahasyöpä on vähentynyt kuin itsestään. Kukaan ei ole pyrkinyt koskaan ehkäisemään sitä. Eero Pukkala

Vaikka syövät ovat kokonaisuutena lisääntyneet, tietyissä syövissä on tapahtunut myönteistä kehitystä.

Eero Pukkala kutsuu mahasyöpää kaikkien aikojen menestystarinaksi. Se oli Suomen yleisin syöpä, kun syöpiä alettiin rekisteröidä vuonna 1953. Nyt diagnoosien määrä on pudonnut rajusti.

Mahasyöpä ei pääse Suomessa edes top 15 -listalle. Helikobakteeri-infektioiden määrä on pienentynyt, mutta myös jääkaapit ovat voineet vähentää mahasyöpää parantamalla ruuan säilyvyyttä. Mahasyövän väheneminen on tutkijoillekin osittain mysteeri.

– Se on vähentynyt kuin itsestään. Kukaan ei ole edes pyrkinyt koskaan ehkäisemään mahasyöpää. Syöpäyhdistyskään ei voi ottaa kunniaa itselleen, koska se ei ole koskaan kampanjoinut mahasyövän vähentämiseksi.

Alueellisesti katsoen mahasyöpä on Pukkalan mukaan ollut tyypillisesti länsisuomalainen tauti.

– Se voi johtua siitä, että Länsi-Suomessa ei ole oltu niin kovia syömään vihanneksia.

Savuke tupakka ja tuhkakuppi.
AOP

Toinen selvästi vähentynyt syöpä on keuhkosyöpä. Itä-Suomi ja etenkin Pohjois-Karjala olivat 1970-luvulla keuhkosyöpien määrässä maailman huipulla. Vähän tupakoivilla norjalaisilla todettiin keuhkosyöpää tuolloin 15 kertaa vähemmän kuin Suomessa.

Sitten alkoi tupakoinnin terveyshaitoista varoittava kampanjointi.

– Nyt Suomessa on vähemmän keuhkosyöpää kuin Norjassa, ja romahdus on tapahtunut hyvin nopeasti. Parhailla alueilla diagnoosien määrä on pudonnut viidesosaan.

Tarjoilijat vaarassa

Syöpään sairastuu noin joka kolmas suomalainen. Sairastumisen todennäköisyyteen vaikuttaa esimerkiksi ammatti. Suurin syöpäriski on Pukkalan mukaan tarjoilijoilla.

– Asiaa selittää työntekijöiden historiallisesti runsas alkoholinkäyttö ja tupakointi. Ravintola-alalla myös kokit voivat altistua karsinogeeneille valmistaessaan ruokaa, mutta en pidä sitä merkityksellisenä tekijänä verrattuna viinaan ja tupakkaan.

Ihomelanooma on ollut perinteisesti tavanomaista yleisempi syöpä lentäjien ja lentoemäntien keskuudessa. Heillä melanoomaa on esiintynyt tuplasti enemmän kuin muilla. Diagnoosien juuret juontavat vuosikymmenien taakse.

– Taustalla on arvatenkin se, että tapana oli hankkia äkkirusketusta työhön liittyvillä matkoilla.

Kaivoksissa ja merillä työskentelevillä miehillä todetaan 20–30 prosenttia enemmän syöpiä kuin suomalaismiehillä keskimäärin. Naisilla syöpäriski on puolestaan suurin poliisin ja vartijan ammateissa. Seuraavana listalla tulevat hammaslääkärit ja lääkärit.

Myös vuorotyö todennäköisesti lisää syöpävaaraa.

Synnytyksillä iso vaikutus syöpiin

Pukkala arvioi, että parhaiten syövältä suojaa elämä maaseudulla. Syöpäriski on merkittävästi muita pienempi esimerkiksi maanviljelijöillä ja puutarhureilla. Viljelijät ovat ammattikunta, joka sairastuu syöpään vähiten. Syövän riskiä pienentää muun muassa fyysinen työ.

– Hengitysilman laadulla ei ole suurta merkitystä, mutta maalla asuvilla on yleensä paremmat elämäntavat kuin kaupunkilaisilla. He käyttävät vähemmän alkoholia ja saavat enemmän lapsia.

Naisten syövissä synnytyksillä on suuri merkitys. Mitä enemmän synnytyksiä, sitä parempi suoja rintasyöpää vastaan. Myös kohdun syövissä synnytysten määrällä on iso merkitys.

– Jos haluaa minimoida syöpäriskin, lapset pitäisi tehdä nuorena. Koulutusta ja elintasoa ei kannata hankkia.

Pohjoismaiden syöpäkarttaa päivitetään maiden syöpärekisterien toimesta noin kahdeksan vuoden välein.

Luulitko tehneesi asunnon loppusiivouksen kunnolla? "Välillä eri ikäpolvilla on erilainen käsitys siitä, mikä on siistiä"

$
0
0

Espoolaisvuokranantaja tutki taskulamppu kourassaan yksiön katosta lattiaan ennen kuin kelpuutti loppusiivouksen. Opiskelijatyttö oli siivonnut kunnolla ja oli vuokraisännän mukaan vuokralaisten pitkässä ketjussa ensimmäinen, joka oli sulattanut ja pyyhkinyt myös pakastimen putipuhtaaksi.

Vuokralaiset VLK:n toiminnanjohtaja Anne Viidan mukaan on valitettavan tuttua, että vuokralainen ei sulata pakastinta ollenkaan tai vielä pahempaa, jättää sen pois lähtiessään sulamaan valvomatta.

– Harva tajuaa, kuinka paljon sulamisvettä voi pahimmillaan päästä vuotamaan ja imeytymään lattiaan. Remontin maksaa huolimaton vuokralainen, Viita muistuttaa.

Jääkaapin ja pakastimen siivous ja sulatus kuuluvat loppusiivoukseen. Tätä mieltä ovat sekä vuokralaisten että vuokranantajien etujärjestöt.

Riittävä riittää

Vuokranantajia ja vuokralaisia on laidasta laitaan. Silti Anne Viidan mukaan riittävän pitää riittää, eikä vuokranantaja voi vaatia mahdottomia. Asunnon tyhjäämisen, roskien poisviennin ja imuroinnin ja pintojen pyyhkimisen lisäksi on muistettava myös uuni, hella ja jääkaappi taustoineen.

– Jos liesituulettimen suodattimen saa ilman työkaluja irti, sekin on huuhdeltava. Ikkunoiden pesu ei automaattisesti kuulu loppusiivoukseen, mutta jos niitä ei ole esimerkiksi koskaan parin, kolmen asumisvuoden aikana pesty, on syytä tarttua hommaan, Viita sanoo.

Samoilla linjoilla on myös Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva. Yleissiivous riittää.

– Tuntuu, että välillä eri ikäpolvilla on erilainen käsitys siitä, mikä on siistiä. Varsinkin iäkkäät vuokranantajat saattavat olla siivouksesta eri linjoilla nuoren vuokralaisen kanssa.

Siivooja pyyhkii hellan levyjä
Helmi Nykänen / Yle

Parikymmentä vuotta asuntoja vuokrannut kokkolalainen Simo Korkia-Aho ei myönnä syynäävänsä vuokrakämppää taskulamppu kourassa, mutta sanoo oppineensa, että jokaisella on omanlaisensa käsitys siivoamisesta.

Toisen mielestä kämppä on siivottu, kun vie roskapussin. Osa siivoaa Korkia-Ahon mielestä melkein liiankin hyvin. Vaikka mies käy vuokralaistensa kanssa loppusiivouslistan aina läpi, siivouksessa voi olla suuriakin eroja.

– Tämä on karkea yleistys, mutta oma kokemukseni on, että naisvuokralaisen jäljiltä esimerkiksi kylppäri on kuin nuoltu puhtaaksi. Mieheltä voi hyvinkin jäädä peiliin hammastahnaroiskeita ja vessanpönttöön jarrujälkiä, Korkia-Aho luettelee.

Siivouksesta riitely yleistä

Törkeään kuntoon jätetyt vuokrakämpät ovat Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan pisara meressä.

– Katastrofikämppiä on korkeintaan prosentin verran. Asunnot kyllä siivotaan, riita tulee siivouksen tasosta.

Sotkuinen vuokra-asunnon keittiö.

– Jos säännöllistä siivousta ei ole asumisen aikana tehty, ei pelkkä normaali loppusiivous riitä, eikä aina jynssääminenkään pelasta, sanoo Koro-Kanerva.

Vuokranantajien ja vuokralaisten etujärjestöt saavat säännöllisesti siivoamiseen liittyviä yhteydenottoja. Koro-Kanerva kertoo tyypillisen esimerkin:

– Vuokranantaja ei kelpuuta loppusiivousta. Poislähtenyt haluaisi jossakin välissä vielä tulla siivoamaan paremmin, mutta uusi vuokralainen on jo tulossa. Vuokranantaja siivouttaa nopeasti ammattilaisella ja käyttää takuuvuokran kuluihin.

Vuokralaiset VLK:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo välillä törmänneensä myös tilanteisiin, joissa vuokranantajalle ei kelpaa minkäänlainen siivous. Hankalimpia tapauksia on ratkottu kuluttajariitalautakunnassa asti.

– Vuokralainen teetti loppusiivouksen siivousfirmalla. Firman työ ei kelvannut vuokraisännälle, vaan hän teetätti toisella yrityksellä uuden siivouksen ja jätti takuuvuokran palauttamatta. Vuokralainen voitti riitansa, koska siivousfirma oli selvästi siivonnut hyvin. Asiasta oli myös valokuvat todisteena.

Jääkaapin pesu.
Brian Jackson / AOP

Viita ja Koro-Kanerva neuvovat, että vuokranantaja ja vuokralainen kävisivät vuokrasuhteen alussa yhdessä asunnon läpi ja kuvaisivat ja kirjaisivat lähtötilanteen.

– Kun olemassa olevat kolhut, peilinsäröt ja lähtemättömät tahrat on kuvattu, ei näistä tarvitse poislähdön aikana riidellä, Viita muistuttaa.

Miten määritellään elämisen jäljet?

Asumisen jälkien määritteleminen on Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan ikuisuuskysymys.

Jälkien syntyä ja paikkojen mahdollista rikkoutumista heijastetaan asumisaikaan. Elämisen piikkiin menee, jos 10 vuoden aikana pudotat kerran jotakin painavaa lattialle niin, että laattaan tulee halkeama tai parkettiin kolhu.

– Tavanomaista ei sen sijaan ole, että puolen vuoden aikana kolhit lattian pinnan rikki kolme kertaa, sanoo Vuokralaiset VKL:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Tauluja saa ripustaa seinälle, mutta 48 naulaa rivissä keittokomeron pienessä seinänpätkässä on jo liikaa.

– Sanoin vuokralaiselle, että olet sitten lyönyt isoja nauloja aika monta seinään törröttämään. Jaa, jaa, sanoi vuokralainen. Se oli hänen ainoa kommenttinsa asiaan. Selitystä en saanut, Simo Korkia-Aho muistelee.

Lattiat kuluvat ajan saatossa. Jos asunnossa sallitaan lemmikit, myös niistä saa jäädä jonkin verran jälkiä.

– Nurkkien kaluamiset ja seinien raapimiset eivät ole normaaleja asumisen jälkiä, vaikka olisivatkin lajille tyypillistä käyttäytymistä, Mia Koro-Kanerva muistuttaa.

Huonekaluista saattaa jäädä jälkiä, mutta esimerkiksi sohvan vetämisestä aiheutuvat lattianaarmut eivät Anne Viidan mukaan ole normaalia kulumista.

Myös asumisen jäljistä on riidelty välillä kuluttajariitalautakunnassa.

– Vuokralaisen sängyssä ei ollut sängynpäätyä, ja tyynystä jäi seinään tahra. Lautakunta piti sitä tavanomaisena asiana, joka kuuluu asumisen jälkiin, kertoo Koro-Kanerva.

Korkeasti koulutettu nainen lähetti 49 työhakemusta kolmessa kuukaudessa – "Töiden hakeminen on usein kovempaa työtä kuin varsinainen työnteko"

$
0
0

Emma London, 41, oli määräaikaisena valtiolla töissä hankkeessa. Määräaikaisuudesta huolimatta hän ei ollut huolissaan tulevaisuudestaan. Pikemminkin hän ajatteli, että kun tekee hyvää työtä, työnantaja pitää hänestä kiinni. Toisin kävi.

– Hankejohtaja tuli sanomaan, että Emma, tuletko huoneeseen. Organisaatiota ollaan purkamassa ja nyt täytyy vähentää henkilökuntaa, muistelee London.

Seurasi henkilökohtainen kriisi.

– Meni ihan itkemiseksi ja huutamiseksi, tunnustaa Emma London.

Kriisi kesti pari viikkoa. Sen jälkeen hän päätti, että nyt alkaa projekti. Aikaa olisi määräaikaisuuden loppuun eli puoli vuotta.

– Työnhaku tuntui ihan järkyttävältä ponnistukselta, mutta kun sen tietää, että rähmällään olo ei auta.

Seurasi julkinen ilmoitus sosiaalisessa mediassa: "Minä haen töitä!"

Hakemuksia sarjatulella

Työvoimakoulutusta järjestävän Saranen Consultingin toimitusjohtaja Janne Lindfors tietää, mitä työnhaku rankimmillaan on.

– Töiden hakeminen on usein paljon kovempaa työtä kuin se varsinainen työnteko, Lindfors sanoo.

Suurin osa Sarasen koulutuksista liittyy tieto- ja viestintäteknologiaan. Etenkin teknologiaan liittyvät koulutukset ovat kysyttyjä, sillä tekniikan kehittyminen aiheuttaa usein puutteita osaamisessa.

Emma Londonilla piti periaatteessa olla työnhakijana kaikki hyvin. Korkeasti koulutettu henkilö, jolla on kymmenen vuoden työkokemus viestinnän alalta ja rautainen cv, menisi kyllä haastatteluihin, mietti London. Lisäksi työnantaja antoi luvan hoitaa työhaastatteluita myös työajalla.

Emma London
Emma London teki todella töitä töiden löytymiseksi.Emma London

Kiinnostavia paikkojakin tuli auki jatkuvasti. Hakemuksia lähti sarjatulella 49 eli noin neljä viikossa kolmen kuukauden ajan.

Neljätoista kertaa London kutsuttiin haastatteluun. Ennemmin tai myöhemmin tuli hylsy. Tunteet olivat ristiriitaiset.

– Samaan aikaan täytyy olla niin pirteä, aktiivinen ja iloinen, ja samaan aikaan tulet saamaan enemmän hylkäyksiä, mitä aikuinen ihminen saa koskaan.

Työnantajakuva hoi?

Yle Uutisten teettämässä tutkimuksessa helmikuussa selvisi, että suomalaisten asenteet työttömyyttä kohtaan ovat koventuneet. Vaikka suomalaisten enemmistö katsookin, että työttömyyden syy ei ole yksilössä vaan yhteiskunnassa, nähdään silti, että asenne ja työmoraali ratkaisevat työnhaussa.

Korkeasti koulutettujen työttömyys on hienoisessa laskussa. Uudellamaalla korkeasti koulutettujen työttömien osuus työttömistä työnhakijoista oli helmikuussa 19,2 prosenttia. Luku on pudonnut lähes viidenneksen vuoden aikana.

Aika usein kolmen tai neljän viikon päästä tulee se geneerinen viesti, että valinta ei kohdistunut sinuun. Emma London

Esimerkiksi Espoossa vähintään alemman korkeakoulututkinnon omaavia työttömiä on kolmannes kaikista työttömistä. Koulutettuja hakijoita avoimiin paikkoihin siis riittää.

Johtuneeko sitten siitä, että useinkaan valitsematta jääneet eivät kuule työnantajasta sen enempää. London olisi kysynyt mielellään tulevaisuutta varten, missä pitäisi parantaa, mutta mahdollisuutta tähän ei tullut.

– Joskus ei kuulunut mitään. Aika usein kolmen tai neljän viikon päästä tuli se geneerinen viesti, että valinta ei kohdistunut sinuun. Kerran tuli tekstiviesti.

Londonista tämä on kummallista. Onko hakijoita niin paljon, onko soittaminen vastenmielistä vai onko niin kiire, että voi keskittyä pelkästään rekryttyihin?

– Hopeamitalistit olivat niin hyviä, että otitte haastatteluun asti: eikö teitä kiinnosta työntantajakuvanne? London kyselee.

Lopulta tärppäsi. Uusi työ, sijaisuus, jatkuu helmikuulle saakka. Ankara työnhaku loppui ainakin hetkeksi, toivottavasti kokonaan.

– Jos voin valita, niin ei koskaan enää. Periaatteessa kaikki oli hyvin, kun palkka juoksi ja oli useampi kuukausi aikaa etsiä uutta työtä ennen työttömyyttä. Silti se oli tunteiden vuoristorataa.


Lähihoitaja sairastui syöpään, josta ei parane – nyt hän matkustaa ja ottaa taloudellisia riskejä: "Halusin alkaa nauttia elämästä"

$
0
0

"Pahanlaatuinen." "Syöpä."

Lääkärin lausumat karmeat sanat eivät millään istuneet omaan suuhun. Ei niitä olisi halunnut päästää edes ajatuksiin. Oli pakko. Elettiin syksyä 2009, ja Anneli Jauhiaisella oli juuri todettu rintasyöpä.

– Se oli hirmuinen järkytys. Jouduin totuttelemaan siihen, että pystyin sanomaan syöpä-sanan ääneen.

Patti oli löytynyt oikeasta rinnasta vain muutamaa viikkoa aikaisemmin suihkussa. Selvä, muusta kudoksesta erottuva möykky. Kouvolan Elimäellä asuva Jauhiainen oli varannut heti ajan lääkäriin.

– Jotenkin tiesin heti, että se on syöpä. Odotin, että pääsisin naislääkärille. Siinä vaiheessa se tuntui merkittävältä.

Lääkäri tunnusteli rinnan ja lähetti Jauhiaisen kiireellisesti tarkempiin tutkimuksiin Pohjois-Kymen sairaalaan. Siellä tehtiin ultraäänitutkimus ja otettiin rinnasta ohutneulanäyte. Lääkäri sanoi heti, että näyttää pahalta.

– Minusta oli hyvä, että se kerrottiin suoraan. Epätietoisuudessa eläminen olisi ollut kamalaa.

Tuli olo, että sairastuminen on jotenkin omaa syytäni. Anneli Jauhiainen

Sitten tuli diagnoosi. Rintasyöpä. Ei riittänyt, että se oli kauhea sana Jauhiaiselle. Hänen piti kertoa se myös rakkaalle tyttärelleen Emmille.

Jauhiainen asui isossa omakotitalossa tyttärensä kanssa. Nyt hän joutuisi jäämään pitkälle sairauslomalle lähihoitajan työstään.

– Olin huolissani siitä, miten tulisimme Emmin kanssa toimeen rahallisesti. Oletin kuitenkin, että palaisin vielä työelämään.

Vain parin vuoden kuluttua raha sai Jauhiaisen maailmassa aivan toisenlaisen merkityksen.

Kauniit ja terveet ihmiset

Emmi-tytär oli rintasyöpädiagnoosin aikaan noin 20-vuotias. Vaikka syövästä kertominen oli vaikeaa, Jauhiainen halusi tehdä sen heti.

– Olen sellainen tyyppi, etten kauheasti avaudu. Faktat pystyin kertomaan, mutta omien tunteiden käsittely ei oikein luonnistunut.

Jauhiaiselle tehtiin hoitosuunnitelma, ja hän pääsi leikkaukseen nopeasti. Siinä kohtaa hän kokee jääneensä yksin. Hän huomasi, että muidenkin oli vaikea suhtautua uutiseen.

– Olisin kaivannut todella paljon konkreettista tietoa sytostaattihoidoista ja myös tukea joltain toiselta sairastuneelta. En osannut ottaa asiaa puheeksi kenenkään kanssa.

Voimakas tunne oli häpeä.

Anneli Jauhiainen makaa metsässä
Anneli Jauhiainen kävi tyttärensä kanssa syöpäyhdistyksen järjestämän valokuvakurssin, jolla käsiteltiin kuolemaa.Emmi Hietala

Joka paikasta sai lukea, kuinka elintavoilla voi vaikuttaa siihen, sairastuuko ihminen syöpään vai ei. Jopa asuinpaikka voi tutkimusten mukaan lisätä syöpäriskiä.

– Sanotaan, että syöpä voi saada alkunsa epäterveellisestä ruuasta tai siitä, ettei ole liikkunut tarpeeksi. Tuli olo, että sairastuminen on jotenkin omaa syytäni. Oikeastihan se voi osua kenen kohdalle tahansa.

Lehdistä silmään sattuivat kuvat hyvinvoivista, terveistä ja kauniista ihmisistä.

– Kun minä en enää ollutkaan sitä, käperryin itseeni ja tunsin oloni tosi kurjaksi.

Emmistä tuli korvaamaton tuki matkalle, joka osoittautui pidemmäksi kuin kumpikaan arvasi.

– Mutta en voinut kertoa hänellekään kaikkea, koska halusin suojella häntä.

Romahduksia

Syöpä oli levinnyt myös kainalon imusolmukkeisiin, ja hoidot kestivät vuoden. Talous oli tiukilla. Jauhiainen oli tottunut elämään niukasti, mutta nyt kaikesta piti nipistää vielä enemmän.

Sytostaattihoidot olivat rankkoja. Niissä oli pidettävä välillä taukoa.

– Kuntoni romahti ja veriarvot kertoivat, ettei kroppa meinannut kestää.

Kun hoitoja jatkettiin, sytostaatit ja niiden jälkeen annettu sädehoito kuitenkin purivat. Rintasyöpä parani. Jauhiainen päätti, että oli aika lopettaa sitten kun -elämä. Elämä oli tässä ja nyt, ei menneessä eikä tulevassa.

– Aloin ottaa taloudellisia riskejä. Halusin alkaa nauttia elämästä ja tehdä asioita enkä vain puhua niistä.

En tiedä pelkäsinkö kuolemaa vai Emmin surua. Anneli Jauhiainen

Ensimmäisenä listalla oli matkailu. Oli juuri oikea hetki, sillä Jauhiainen oli juuri saanut pienen perinnön.

– Päätin matkustaa paikkoihin, joista olen aina haaveillut. Ei siis mitään tavallista Kanarian-matkaa. Ja Emmin halusin matkalle mukaan.

Sitä hän ei tiennyt, että sairastuisi viiden vuoden kuluttua toiseen syöpään. Sellaiseen, josta ei koskaan paranisi.

Kaksi naista hiekkadyyneillä
Anneli ja Emmi kävivät Egyptissä aavikkosafarilla.Anneli Jauhiaisen kotialbumi

Kohde oli Egypti. Eksoottinen, kaunis ja lämmin maa, jonka historia pyramideineen ja sfinkseineen kiinnosti Jauhiaista.

– Matka oli minulle hyppy syöpäsairaasta terveeksi ihmiseksi. Se oli vieraassa ympäristössä helpompaa. Kukaan ei tiennyt, että olin juuri sairastanut syövän.

Egyptin-matkan jälkeen Jauhiaisella oli kiire päästä kiinni normaaliin elämään. Hän meni takaisin töihin, mutta väsymys oli valtava. Kroppa ei ollut vielä toipunut rankoista sytostaattihoidoista.

– En halunnut huomata sitä. Jos olisin kuunnellut itseäni tarkemmin, olisin pyytänyt lisää sairauslomaa.

Myös syöpäkontrolleista tuli osa arkea. Kaikki oli kerta toisensa jälkeen kunnossa. Jauhiainen alkoi säästää tyttärensä kanssa rahaa seuraavaan matkaan. Thaimaa oli hänen suuri, toteutumaton unelmansa.

Matka suuntautui Krabille. Oli talvi 2012. Jauhiainen muistaa, kuinka lentokoneen laskeuduttua vastaan tulvahti ihana lämpö.

– Ihaninta oli luonto. Kaikki se valkoinen hiekka ja turkoosi meri. Ne näyttivät samalta kuin olin nähnyt kuvista. Matka oli haaveideni täyttymys.

Kotimaassa odottivat mustat pilvet.

Geenivirhe

Lääkäri epäili kevään syöpäkontrollissa, että Jauhiaisella on rintasyöpää aiheuttava geenivirhe. Se nostaa reilusti riskiä sairastua gynekologisiin syöpiin. Lääkäri oli kuullut, että myös Jauhiaisen lähisukulainen oli sairastanut rintasyövän.

Jauhiainen halusi tutkimuksiin. Geenivirhe löytyi. Häneltä poistettiin molemmat rinnat, kohtu ja munasarjat.

– Myös muita sukulaisiani alettiin tutkia. Sama geenivirhe on löytynyt monilta heistä. Tyttärelläni sitä ei onneksi ole.

Leikkauksen jälkeen ei ollut enää paikkaa, johon geenivirheen aiheuttama syöpä voisi tulla. Syöpäkontrollit jatkuivat kuitenkin vielä kaksi vuotta. Jauhiainen asteli vuonna 2014 viimeiseen kontrolliin kevein mielin.

Hän uskoi, että saisi vihdoin terveen paperit.

Minulla kävi todella huono tuuri. Anneli Jauhiainen

Joka paikkaa kutitti. Uusi oire oli alkanut jokin aika sitten.

– Raapiminen helpotti aina hetkeksi, mutta pian kutina jo alkoi uudestaan. Ihmettelin, mistä se johtui.

Jauhiainen mainitsi kutinasta sairaanhoitajalle viimeisessä syöpäkontrollissa. Hän pääsi verikokeisiin, jossa katsottiin muun muassa maksa-arvot. Hänen ihonsakin oli muuttunut keltaiseksi. Maksa-arvot olivat pielessä. Jauhiaisella todettiin harvinainen sappitiesyöpä.

– Se ei liittynyt millään tavalla rintasyöpään vaan oli aivan erillinen, uusi sairaus. Minulla kävi todella huono tuuri.

Kasvain oli osittain maksan sisällä. Ainoa parantava hoito olisi leikkaus. Huono puoli oli, että leikkauksen mukana Jauhiainen menettäisi leikkauksessa melkein koko maksan.

Jauhiainen halusi parantua.

– Leikkauksessa huomattiin, että syöpä oli levinnyt läheiseen imusolmukkeeseen. Levinnyttä syöpää ei lääkärien mukaan kannattanut leikata, ja leikkaus loppui siihen.

Emmi ja Anneli istuvat piharakennuksen portailla
Anneli Jauhiainen aikoo istuttaa Emmin kanssa keijunmekkoja kotitalon pihaan.Sakari Saksa / Yle

Keskusteluja kuolemasta

Kun Jauhiainen heräsi leikkauksesta, lääkäreillä oli huonoja uutisia. Syöpä ei paranisi.

– Ajattelin, etten halua kuolla. En tiedä pelkäsinkö kuolemaa vai Emmin surua. En halunnut, että hän jää tänne suremaan.

Lääkärit kertoivat, että sädehoito ei tehoa sappitiesyöpään. Sitä ryhdyttiin hoitamaan sytostaateilla. Jauhiaisen kunto oli kuitenkin edellisten hoitojen ja leikkausten jäljiltä sen verran huono, ettei hänen kehonsa kestänyt suuria annoksia sytostaatteja.

Kun Jauhiaisen fyysinen kunto romahti, Emmi auttoi arjessa ja teki kotitöitä.

– Mietin paljon sitä, miten Emmi pärjää, jos minun käy huonosti. Hän valoi minuun uskoa ja vakuutti, että pärjäisi kyllä.

Emmi kuitenkin huolestui äitinsä puheista. Hän alkoi etsiä äidilleen keskusteluapua ja päätyi Kymenlaakson Syöpäyhdistyksen nettisivuille. Jauhiainen pääsi sairaanhoitajan vastaanotolle.

– Muistan, että sairaanhoitajan huone sijaitsi rappusten yläpäässä. Minun oli vaikea päästä sinne huonon kuntoni vuoksi.

Minusta oli tylsä ajatus, että menisin johonkin arkkuun makaamaan ja miettisin kuolemaa. Anneli Jauhiainen

Mutta se kannatti. Jauhiainen sai nyt sen avun, josta jäi rintasyövän aikana paitsi. Oivaksi terapiaksi osoittautuivat myös keskustelut parhaiden ystävien kanssa.

– Pystyin puhumaan heidän kanssaan kaikesta, jopa kuolemasta. Se oli minulle tosi tärkeää.

Jauhiainen uskoo, että kuolema on terveille vaikea aihe, koska se tuntuu heistä kaukaiselta.

– Ehkä he ajattelevat, että kuolema tulee liian lähelle, jos siitä puhuu. Kuolemasta puhumalla joutuu ajattelemaan myös omaa kuolemaansa.

Pöytä kirpputorilta

Jauhiainen osallistui Emmin kanssa myös yhdistyksen järjestämälle valokuvauskurssille, jonka aikana hän tapasi muita sairastuneita. Kurssilla käsiteltiin syöpään liittyviä vaikeita asioita valokuvauksen kautta. Yksi niistä oli kuolema.

– Emmi otti kuvia minusta, kun minulla ei ollut hiuksia. Minusta oli tylsä ajatus, että menisin johonkin arkkuun makaamaan ja miettisin kuolemaa. Niinpä kuvasimme minua kiven päällä ja metsässä.

Sytostaattihoidot alkoivat tepsiä. Neljän kuukauden kuluttua syöpä oli kadonnut olemattomiin – mutta ei parantunut.

– Lääkärit kertoivat, että se saattaa ryöpsähtää sieltä uudestaan milloin vain.

Jauhiainen hankki Emmin kanssa pöydän kirpputorilta. Matkakassa tarvitsi täydennystä. Oli taas aika lähteä.

Anneli katsoo merelle
Anneli Jauhiainen kurkistelee hytin parvekkeelta maisemia Välimeren-risteilyllä.Anneli Jauhiaisen kotialbumi

Idea Välimeren-risteilystä vain tuli jostain.

– Rahat olisi varmaan ollut järkevämpää säästää, mutta halusin lähteä.

Laiva lähti Italiasta, ja viikon aikana se kiersi muun muassa Montenegrossa ja Kroatiassa. Aamuisin ikkunassa odotti aina uusi maisema.

– Maisemat olivat ihania satamaan tullessa, samoin se hetki kun lähdettiin kävelemään ja tutustumaan uuteen paikkaan.

Tärkeintä oli, että matkan aikana Jauhiainen pystyi jälleen unohtamaan olevansa parantumattomasti sairas.

– Minua kohdeltiin siellä kuin tervettä ihmistä. Se tuntui tosi hyvältä ja vapauttavalta. Tunsin itsekin olevani jotain muuta kuin syöpäsairas.

Mielessä aina

Kotona odotti jälleen arki syöpäkontrolloineen, joissa Jauhiainen alkoi käydä neljän kuukauden välein. Talvella 2017 hän yritti paluuta töihin.

– Ei minusta enää ollut työelämään. Leikkaukset ja sytostaatit ovat romahduttaneet kunnon, jota yritän nyt kiriä takaisin lenkkeilemällä ja käymällä kuntosalilla.

Jos jostain vähän kutittaa, ajattelen heti, että uusiiko se syöpä nyt. Anneli Jauhiainen

Syöpä ei anna itsestään mitään oireita, mutta mielessä se on melkein päivittäin.

– Jos jostain vähän kutittaa, ajattelen heti, että uusiiko se syöpä nyt. Joskus en muista sitä ollenkaan. En haluakaan muistaa, koska haluan elää kuin terve.

Kun kontrollit ja verikokeet lähestyvät, syöpä alkaa pyöriä mielessä.

– Kuolemanpelko on pahin. Lääkärin mukaan on todella erikoista, että syöpä on pysynyt näin pitkään poissa. Olen todella kiitollinen jokaisesta päivästä ilman syöpää.

Matkasuunnitelmia

Sairastuminen on tuonut paljon uutta perspektiiviä elämään. Jauhiainen on alkanut luottaa siihen, että elämä kantaa. Viime syksynä hän lähti voimavarakoulutukseen, joka kestää kaksi vuotta.

– Se maksaa tosi paljon eikä minulla olisi ollut siihen varaa. En yhtään tiedä, millä sen maksan. Odotan, että raha ilmestyy jostain. Jotenkin se järjestyy.

Hän myös säästää Emmin kanssa uutta matkaa varten. Jauhiainen on työkyvyttömyyseläkkeellä, mutta on tehnyt harvakseltaan myös henkilökohtaisen avustajan töitä. Kaikki ylimääräinen raha laitetaan jemmaan.

– Ymmärrän, miten iloinen saan olla, kun olen elossa. Ei ole itsestäänselvää, että täällä vain porskutellaan eteenpäin.

Seuraava matka voisi suuntautua Lofooteille Norjaan. Uusi Välimeren-risteilykään ei ole poissuljettu.

Suihkuvirtaus sössii Suomen kevään – lämpimän jälkeen tulossa pitkä kylmä jakso

$
0
0

Ei ole ihan tuulesta temmattua tulkita kevätsään ailahtelevuutta sanonnalla "kevät keikkuen tulevi". Keikutusta on näet luvassa pian ja kosolti, kiitos suihkuvirtauksen.

Sääennusteissa alkanut viikko on Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Suihkuvirtaus tuuttaa Pohjolaan lämpimän tuulahduksen. Mutta sitten Suomi sinistyy vilakasta – ja pitkään, jopa kolmen viikon ajaksi. Luvassa on tavanomaista kylmempää.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF) on antanut viime torstaina ennusteen ajalle 16.4.–13.5., eikä sen mukaan hyvältä näytä. Viikot 17, 18 ja 19 ovat laitoksen grafiikoiden mukaan Suomen kohdalla selvästi sinisiä, eli tavanomaista kylmempiä.

Ylen meteorologi Anne Borgström sanoo, että näin pitkiin ennusteisiin sisältyy kuitenkin aina epävarmuustekijöitä, mutta tällä haavaa säämallit näyttävät tältä.

Borgström selittää mahdollista kylmää jaksoa samalla ilmiöllä, joka selittää myös nyt vallitsevan lämpimähkön kevätsään: sen aiheuttaa suihkuvirtaus, joka tuo Suomeen joko lämmintä tai kylmää.

Nyt näyttää siltä, että lämmin halaa Suomea viikon ja sen jälkeen kuherrus on loppu: lämmin väistyy kylmän tieltä ja kylmä pitää lämpimän tukevasti Suomen eteläpuolella.

Keikkuuko sää oikeasti?

Vielä muutama sana kevään keikkumisesta. Kielitieteilijöiden mukaan sanonnalla "kevät keikkuen tulevi" ei ole oikeasti mitään tekemistä vaihtelevien säiden kanssa.

Varsinaisesti sanonnan juuret on vedetty Agricolan ja Lönnrotin kautta kansanviisauteen keväisin kurnivasta nälästä. "Kevät keikkuen tulevi, suvi suuta vääristäen" tarkoitti sitä, kun talven jälkeen ravitsemustilanne oli huono eikä maa antanut vielä uutta suuhunpantavaa.

Heikkoina olivat sekä ihmiset, että karja. Keväällä karja päästettiin laitumelle, mutta ne olivat horjuvassa kunnossa. Niin olivat myös ihmiset, joiden käynti oli yhtälailla "keikkuvaa".

Koska enää ei kärsitä nälästä, niin keikkujan tilalle on solahtanut sopivasti vaikeasti ennakoitava sää.

Terveysteknologia herättää intohimoja - Startup-firma havittelee miljardia käyttäjää

$
0
0

Savonlinnalaisella eLive Ecosystems Oy:llä on suuret puheet ja suuret suunnitelmat. Terveysteknologia on nopeasti kasvava toimiala ja yritys aikoo lohkaista ison siivun kasvusta.

– Meidän tavoite on kotiin hankittava lääkinnällinen laite, jonka avulla voidaan ennalta ehkäistä viittä yleistä sairausta, sanoo yrityksen perustaja, toimitusjohtaja Mikko Saajanlehto.

Yhä useampi seuraa erilaisten laitteiden avulla muun muassa verenpainetta, sykettä tai päivän aikana otettuja askelmääriä. Savonlinnalaisyritys tähtää pidemmälle.

Terveydentilan seuranta perustuu sänkyyn sijoitettavien antureiden välittämiin tietoihin. Anturiteknologiaa on käytetty unitutkimuksessa jo vuosikymmenten ajan.

eLive aikoo yhdistää unen aikana kertyvän tiedon pilvessä olevaan tekoälyyn ja geenitekniikkaan. Tarkoitus on ehkäistä ennalta sepelvaltimotaudin, aivoinfarktin, vaskulaarisen dementian, aikuisiän diabateksen, uniapnean puhkeaminen. Asiakas saa tiedot ja elintapaohjeet itselleen, mutta voi halutessaan antaa tiedot omalle lääkärilleen.

Rahoitus ja jakelu neuvoteltavana

Hankkeen lääketieteellisen osan johtaja, sisätautien erikoislääkäri Mika Kastarinen pitää laitteen vahvuutena nimenomaan ennalta ehkäisyä.

– Minulle mukana oleminen on arvovalinta, en ole hankkeessa mukana edesosakkaana vaan asiantuntijana. Yleensä hoidetaan ihmisessä yhtä asiaa kerrallaan. Tässä hoidetaan kokonaisuutta ja hoitotuloksia voidaan seurata tarkasti, Kastarinen sanoo.

Anturiteknologian kehittämisestä vastaa VTT:n Tampereella toimiva yksikkö.

- Yrityksen ratkaisu viiden sairauden seuraamiseksi on rohkea avaus kotihoidon ja terveysteknologian kasvaville markkinoille. Sensoriteknologian, data-analytiikan ja tekoälyn soveltaminen ovat meille tärkeitä tutkimuskohteita ja siksi olemme mukana tässä konseptissa, VTT:n asiakaspäällikkö Kari Kohtamäki sanoo.

Yritys on saanut tuotekehittelyyn puolet eli puoli miljoonaa euroa tukena Etelä-Savon ELY-keskukselta. Omistajat ovat rahoittaneet toisen puolen. Tuotteen saattaminen kaupalliseen kuntoon vaatii vielä useita miljoonia euroa.

– Neuvotteluja rahoittajien sekä mahdollisten jakelukanavien kanssa käydään koko ajan, toimitusjohtaja Mikko Saajanlehto kertoo.

Järjestelmän pilotointi on tarkoitus aloittaa noin sadan hengen joukolla elo-syyskuun vaihteessa. Valmis tuote on tarkoitus pullauttaa markkinoille keväällä 2019.

– Me yhdistämme useita megatrendejä tavalla, jota muut eivät ole tehneet. Geeniteknologiaa, tekoälyä ja anturiteknologiaa, Mikko Saajanlehto perustelee.

Kuluttajille patja-antureita ja terveyspäätteen yhdistelmää tarjotaan todennäköisesti "muutaman kymmenen euron kuukausimaksua vastaan". Yhtiön visiona on miljardi käyttäjää vuonna 2050.

Terveysteknologia on Suomessa nopeasti kasvava toimiala, jonka viennin arvo oli vuonna 2016 reilut kaksi miljardia euroa. Toimialan vienti oli kaksi kertaa tuontia suurempi. Ennakkotietojen mukaan kasvuvauhti jatkui hyvänä vuonna 2017.

Hallitus aikoo antaa taustatukea Fortumille valeuutissotkussa – Sipilä: "Me teemme oman osamme"

$
0
0

Energiayhtiö Fortum saa taustatukea Suomen hallitukselta Venäjän valeuutissotkussa. Näin lupasi tiistaina Tukholmassa Intian pääministeriä tapaamassa käynyt pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

– Ensisijaisesti on yhtiön tehtävä puuttui itseään koskeviin uutisointeihin, mutta me teemme oman osamme myöskin tuosta, sanoi Sipilä Yle uutisille.

Sipilän mukaan asiat nostetaan keskusteluissa esille ja tärkeää on saada oikea tieto perille.

– Tätä tämä maailma tänäpäivänä on, sanoi Sipilä.

Venäläisessä lehdistössä on levitetty vääristeleviä tietoja muun muassa Fortumin johdosta. Asiasta on Suomessa aiemmin uutisoinut Helsingin Sanomat.

Energiayhtiö on aloittanut oikeustoimet tietojen oikaisemiseksi.

Opettaja poisti esteet nuorten ja lukemisen väliltä – koko luokka luki viikon putkeen

$
0
0

Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Sissi Yli-Hukkala tietää, miten yläkoululaiset saadaan lukemaan.

Tätä haastattelua tehdessä hänen oppilaansa makoilevat luokassa patjoilla ja vilteillä, kirjat kädessä. Osa on valinnut romaanin, toiset tietokirjoja. On hiljaista.

Espoolaisessa Kaitaan koulussa on meneillään lukemiseen keskittyvä ilmiöviikko, jonka aikana ei normaaleja oppitunteja ole.

Toisin sanoen, koko viikko pelkkää lukemista.

– Aiempina vuosina ilmiöviikkoihin on kuulunut joku megalomaaninen projekti, jota sitten tehdään kieli vyön alla. Ajattelin, että nyt lukeminen prosessina on se juttu. Että lukeminen itsessään on arvokasta. Ehkä sillä tavalla oppilaille jäisi tunne, että vapaa-ajallakin voi lukea, Yli-Hukkala kertoo.

Aluksi idea herätti koululla epäuskoa.

– Kun esittelin idean, osa oppilaista sanoi, että he eivät ainakaan aio lukea mitään. Myös opettajat olivat huolissaan, että miten oppilaat motivoituvat lukemaan.

Muutaman päivän jälkeen oppilaat kuitenkin vaikuttavat innostuneilta.

– Aika kivaa tämä on, koska en ehkä muuten lukisi niin paljon. Tällä viikolla saa ainakin luettua hyvin, kun ei ole koko ajan jotain muuta tekemistä, pohtii 7-luokkalainen Pipsa Haverinen.

– Tosi hyvää vaihtelua koulunkäyntiin. Kun on vähän niin kuin pakko lukea, huomaa, että tämähän on itse asiassa hauskaa, sanoo Samu Matikka.

Kaikki ei aina ole kivaa heti

Myös Yli-Hukkala tunnistaa nuorten lukemiseen liittyvät haasteet. Kun kirja ilmestyy pulpettiin, moni oppilas alkaa hamuilla kännykkää taskusta. Tai hakee kontaktia kavereihin. Mitä tahansa, ettei tarvitsisi lukea.

Sissi Yli-Hukkala
Sissi Yli-HukkalaMikko Laine / Yle

Nuorten lukuinnon rappeutuminen on nyt paljon pinnalla. Monet ovat huolissaan jo lukutaidon heikentymisestä. Vapaa-ajalla ei lueta.

Yli-Hukkala peräänkuuluttaa sinnikkyyttä.

– Nykyään kysytään liikaa, “haluaisitko lukea” tai “olisiko tämä kivaa”. Kaiken ei tarvitse olla kivaa, ainakaan heti. Lukeminen on sellaista, että aluksi on tahmeaa, ja sitten kun alkaa sujua, se kiva syntyy siinä.

Opettajan tehtävä on hänen mukaansa poistaa esteet nuoren ja lukemisen väliltä.

Ihan aluksi täytyy auttaa oppilasta sen inhotuksen yli, joka kirjaan tarttumiseen liittyy. Pakottaa ei voi, mutta häiriötekijöiden poistaminen auttaa kummasti.

– Vaikka oppilas kuinka sanoo, ettei jaksa ja ei kiinnosta, niin täytyy vaan uudestaan ja uudestaan tarjota sitä luettavaa. Sanoa, että kännykät ja muut pois, nyt vaan luetaan hiljaa. Kun ei ole vaihtoehtoja, lukeminen tempaisee mukaansa ja innostus löytyy, Yli-Hukkala summaa.

Virikkeetön lukutunti sai oppilaat innostumaan

Yli-Hukkala piti ennen lukutunteja, joiden aikana luettiin jonkin verran. Loppu jäi oppilaan omalle vastuulle. Pian opettaja huomasi, että kotona kirjat eivät edenneet.

Entä jos kirja saataisiin tunnin aikana niin pitkälle, että oppilas jäisi siihen koukkuun? Yli-Hukkala päätti kokeilla lisätä lukemisen osuutta tunneilla.

– Kun lukutunnilla luettiin eteenpäin kirjaa, joka oli aloitettu aikaisemmalla tunnilla, oppilaat alkoivat kyselemään, että voidaanko lukea seuraavallakin kerralla. Kysyttiin myös, saisiko lukutunteja lisää.

Lukuintoa siis löytyy, kun sitä jaksaa pitkäjänteisesti kaivaa esiin. Mutta toimiiko lukutunti tosiaan myös niille, joita ei lukeminen yhtään kiinnosta?

– Aluksi se oli joidenkin kohdalla kankeaa. Mutta kun he alkoivat lukea, näin kuinka he uppoutuivat siihen kirjaan. Seuraavalla kerralla aloittaminen kävi jo paljon helpommin. Ei tarvinnut enää pyöriä pulpetissa ja etsiä virikkeitä lukemisen tilalle.

Toisinaan lukuinto suorastaan lähtee käsistä.

– Luettiin seiskaluokkalaisten kanssa lukutunnilla Jyri Paretskoin Shell’s anglesia. Tunnin päättyessä sovittiin, että jatketaan ensi kerralla. Osa pojista olikin vienyt kirjan kotiin ja lukeneet loppuun. He sanoivat, että “ei vaan voinut jättää kesken”.

Näistä havainnoista lähti ajatus, että mitä jos uhrattaisiin kerralla oikein kunnolla aikaa lukemiselle. Syntyi idea lukemisesta ilmiöviikon teemana.

Toiminnallisuutta ja sosiaalista lukemista

Ilmiöviikolla ei pelkästään istuta nenä kiinni kirjassa. Lukemiseen voi kytkeä monenlaista toimintaa.

– Esimerkiksi ne, jotka lukevat urheilijoiden elämänkertoja, käyvät välillä pelaamassa pallopelejä kentällä. Osa tutkii, miten ruoasta kerrotaan kirjoissa, ja tekevät näitä ruokia kotitaloustunnilla.

Myös koulun seinien sisältä lähteminen on herättänyt innostusta. Yli-Hukkala sai lähikirjaston tarjoamaan oppilaille lukemiseen liittyviä työpajoja.

– Runoryhmä osallistui rap-työpajaan, mistä he tykkäsivät todella paljon. Huomenna on pelityöpaja kahdelle ryhmälle, jotka ovat tutkineet pelistrategioita ja pelien käsikirjoituksia, tarinoita pelien takana.

– Sekin että ollaan yhdessä kävelty kirjastoon ja takaisin, on ollut oppilaista kivaa.

Laitoskortilla koulun on myös mahdollista saada useita niteitä samanaikaisesti lainaan, sekä kirjoille pidempiä laina-aikoja.

Yli-Hukkala on huomannut, että lukemisen sosiaalinen puoli puree oppilaisiin.

– Meillä oppilaat tekevät joka vuosi kirjavinkkauksia, eli kertovat kirjoista, joista ovat tykänneet. Tällä tavoin myös opettaja saa hyvin tietoa siitä, mikä nuoria kiinnostaa.

–Yksi keino innostaa lukemaan on, että luetaan kirjaa tietylle sivulle asti, ja sen jälkeen pidetään niin sanottu porinapiiri, jossa keskustellaan kirjasta. Monet oppilaat ovat sanoneet, että on kivaa jutella kirjasta, jota on juuri lukenut.

Ilmiöviikon tavoite on, että lukuinnostus tarttuisi vapaa-ajalle. Mitä mieltä ovat oppilaat?

– On se vähän vaikuttanut. Olen yrittänyt viikon aikana lukea kotonakin enemmän, Samu Matikka sanoo.

– Luin täällä aika erilaisia kirjoja, kuin mitä tavallisesti luen. Alan varmaan lukea sellaisia enemmän myös vapaa-ajalla, kertoo Inka Sipi.

Valtakunnallista lukuviikkoa vietetään 16.–22.4.

Informaatiosota Syyrian kaasuiskusta käy kuumana: Vuosia vanhasta videosta tehtiin valeuutinen

$
0
0

Yhdysvaltojen ja EU:n mukaan Syyrian hallinto teki tuhoisan kaasuiskun Duman kaupunkiin puolitoista viikkoa sitten 7. huhtikuuta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tietojen mukaan iskussa loukkaantui 500 ihmistä ja kymmeniä kuoli.

Pian iskun jälkeen maailmalle levisi videoita, joissa näytti olevan kaasuiskun oireista kärsiviä ihmisiä.

Venäjä on luvannut, että kansainvälinen tutkijaryhmä pääsee huomenna Dumaan selvittämään mitä kaupungissa tapahtui.

Venäjän ja Syyrian mukaan Dumassa ei tehty kaasuiskua, vaan kyseessä oli lavastus.

Venäjä ja Syyria syyttävät Valkokypäröitä iskun lavastamisesta

Venäjä ja Syyria syyttävät kaasuhyökkäyksen lavastamisesta Syyriassa toimivaa avustusjärjestö Valkokypäröitä (White Helmets). Venäjän ja Syyrian tukijat ja botit ovat levittäneet väitettä kiivaasti sosiaalisessa mediassa.

Brysselissä Venäjän informaatiokamppailua tarkkailevan EU:n East Stratcom -ryhmän keräämien tietojen mukaan valeuutiskampanja alkoi pian epäillyn iskun jälkeen.

Kapinallisalueella toimivat Valkokypärät ovat usein ensimmäisenä paikalla iskujen jälkeen. Järjestön kautta maailmalle on levinnyt paljon kuvamateriaalia Syyrian sodasta.

Kaasuiskussa loukkaantunut syyrialaisperhe.
Venäjän mukaan kaasuiskussa loukkaantuneiden lasten kuvat oli lavastettu.Mohammed Badra / EPA

Venäjän valtion RT-kanava kertoi kaksi päivää epäillyn iskun jälkeen, että Venäjän armeijan mukaan kuvat lapsiuhreista oli lavastettu.

Ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut Venäjällä olevan todisteet siitä, että isku lavastettiin ulkomaisten tiedustelupalveluiden avulla.

Aikaisemmin Venäjä on syyttänyt kemiallisista iskuista presidentti Bashar al-Assadia vastaan sotivia terroristeja.

Britannian YK-suurlähettiläs Karen Pierce vastasi, että väitteet lavastuksesta ovat pahin valeuutinen, mitä Venäjä on levittänyt.

Vanha valistusvideo propagandakäyttöön

Ilmahälytys soi ja lääkintämiehet auttavat lapsia. Sätkivien lasten ollessa kuvissa ilmestyy ruutuun englanniksi teksti ”erittäin lahjakkaita näyttelijöitä”.

Miehiä kiipeilee savuavien raunioiden päällä.
Venäjä syyttää Valkokypäröitä Duman iskun lavastamisesta.Ali Mustafa / EPA

Yksi auttajistakin on menettävinään tajuntansa. Hän lyyhistyy lapsen päälle. Videon lopussa näyttelijät nousevat ylös ja huoneessa olijat taputtavat.

Pian Duman epäillyn kaasuiskun (7.4.) jälkeen alkoi sosiaalisessa mediassa levitä video, jonka väitettiin todistavan, että isku oli lavastettu.

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tukijat ovat jakaneet sitä laajalti, mutta on videolla ollut jakajia Suomessakin.

Pink Floydin Roger Waters on samoilla linjoilla Venäjän kanssa.

Monien videota jakaneiden mukaan se oli todiste siitä, että lapsia opetettiin esittämään kaasuiskun uhreja.

Video on kuitenkin kuvattu Ghutassa jo viisi vuotta sitten. Observers.france24.com-sivuston mukaan kyseessä on aktivistien aikanaan tekemä kampanjavideo, jolla yritettiin kiinnittää huomiota kemiallisten aseiden vaaroihin.

Alkuperäinen video on kuusi minuuttia pitkä ja siitä käy selville, että tapahtumat eivät ole totta vaan dramatisoituja. Editoitu versio on kaksi minuuttia pitkä.

Elokuvan fb-sivujen kuvat

Toinen esimerkki Duman tapahtumiin liittyvästä valeuutisoinnista ovat kansalaisjournalistien Bellingcat-sivuston mukaan Venäjän valtiollisen ykköskanavan Vesti-ohjelmassa esitetyt kuvat.

Vestin mukaan kuvien väitettiin osoittavan, että Valkokypärät osallistuivat iskun jälkien lavastamiseen.

Bellingcat-sivusto selvitti, että kuvat olivat kuitenkin peräisin Revolution Man -elokuvan Facebook-sivuilta.

Itse elokuvakin kertoo kemiallisen iskun lavastamisesta.

Venäjällä erilainen arvio vastaiskun kohteiden määrästä

Myös Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan lauantaina tekemästä vastaiskusta on levitetty erilaisia versioita.

Yhdysvaltojen mukaan ohjusiskujen kohteita oli kolme ja ne kaikki liittyivät kemiallisiin aseisiin. Ohjuksia ammuttiin 105.

Yhdysvallat kertoi iskujen jälkeen, että kohteet olivat kemiallisten aseiden valmistuslaitos Damaskoksen lähellä ja kaksi kemiallisten aseiden varastoa Homsin länsipuolella.

Venäjän mukaan kohteita oli kahdeksan ja niiden joukossa oli useita lentokenttiä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan iskuja olisi tehty muun muassa pääkaupunki Damaskoksen lentokentälle.

ohjuksen lähtö
Yhdysvaltain risteilijä USS Monterey ampuu ohjuksen kohti Syyriaa Punaisellamerellä.Matthew Daniels / EPA-EFE

Myös käytetyistä aseista ja tulivoimasta Venäjä on esittänyt eri version kuin Yhdysvallat liittolaisineen, kertoo Digital Forensic Research Lab.

Lisäksi Venäjä sanoo Syyrian ampuneen alas kymmeniä ohjuksia. Yhdysvaltojen mukaan näin ei tapahtunut.

Avoimista lähteistä saadut tiedot tukevat Digital Forensic Research Labin mukaan Yhdysvaltojen ilmoitusta kohteista. Sen sijaan Venäjän väitteille torjutuista ohjuksista tai muista iskukohteista ei ole ainakaan toistaiseksi löytynyt tukea.

Miksi Venäjä levittää vääriä tietoja?

Venäjän informaatiovaikuttaminen on ollut voimakasta myös myös entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären Julian myrkyttämisen ympärillä.

Yksi väitteistä on, että Syyriassa lavastettiin myrkkyisku huomion kääntämiseksi pois Skripalien tapauksesta.

Aikaisemmin Venäjän informaatiovaikuttaminen on ollut runsasta muun muassa Ukrainan sodan yhteydessä.

Pitkän linjan venäläinen Putin-kriittinen politiikan tutkija Dmitri Oreškin korostaa Ylen haastattelussa propagandan ja informaatiosodan merkitystä, koska Venäjä ei halua sotilaallista konfliktia.

"Vastaus lännelle on pikemminkin retorinen. Se on lähinnä propagandaa Venäjän televisiossa, johon kukaan ei kiinnitä huomiota ulkomailla," Oreškin sanoo.

Hänen mukaansa tämä toimii Venäjällä. Tutkija toteaa, että kansan keskuudessa Syyrian sota on hyvin epäsuosittu. Alle puolet kansasta ymmärtää, miksi Venäjä meni Syyriaan.

"Putinin tavoitteena oli saada kansa puhumaan itsestään ja tässä hän onnistui. Toinen suuri tavoite on haastaa länsi."

Lisää aiheesta:

Syyrian iskussa käytettiin vanhoja ja uusia risteilyohjuksia – osa ohjuksista todennäköisesti torjuttiin

Venäjä: Kansainvälinen tutkimusryhmä pääsee etsimään todisteita kemiallisesta iskusta Syyriassa

Tutkimusjohtaja Syyrian ohjusiskun seurauksista: Venäjän vastatoimet saattavat kohdistua myös Suomeen

EU antoi tukensa Syyrian ilmaiskuille – Soini: Näytöt kemiallisten aseiden käytöstä riittävät

Venäjän media keksi Skripalien myrkytykselle kymmeniä selityksiä – Tutkija: "Tarkoitus on totuuden käsitteen hämärtäminen"

Kehitysvammaisen Lauran isä: "Myydään vaan massaa eikä yksilöitä"– Helsinkiläisiä vanhempia huolestuttaa asumisen kilpailuttaminen

$
0
0

Fysioterapeutti Ville Laine jumppauttaa helsinkiläistä Laura Saarta. Ville on ollut kehitysvammaisen Lauran apuna jo yli 20 vuotta, Lauran lapsuudesta lähtien, ja osaa pelkällä kosketuksella ohjata Lauran jäykistyviä raajoja.

Laura myös kuuntelee tarkasti Villeä ja esimerkiksi nostaa päänsä Villen pyynnöstä. Laura on välillä lattialla, välillä istumassa sängyn laidalla ja lopulta Ville nostaa hänet seisomatelineeseen.

Ville kertoo, että 33-vuotias Laura on oppinut vasta viime vuosina kelaamaan pyörätuolillaan niin, ettei törmää seiniin vaan osaa kiertää kulmat.

– On hienoa, että näin myöhäisessäkin vaiheessa tulee vielä kehitystä ja uusia taitoja. Se onnistuu, kun kaikilla - perheellä ja hoitajilla täällä Lauran kotona, fysioterapeutilla, ratsastusterapiassa - on ollut sama tavoite ja jatkuvuus, Ville Laine sanoo pitkän kokemuksensa turvin.

Kehitysvammainen Laura Saari ja fysioterapeutti Ville Laine
Fysioterapeutti Ville Laine on jumppauttanut Lauraa jo yli 20 vuotta, joten yhteistyö sujuu hienosti.Jaani Lampinen / Yle

Helsingin kaupunki on nyt kilpailuttamassa kehitysvammaisten ja autismipotilaiden asuinpalveluja. Hankintalain mukaan kaikki yli 400 000 euron sosiaali- ja terveyspalvelut pitää kilpailuttaa, ja edellinen kausi on jo päättynyt.

Tuttu hoitaja ymmärtää kehitysvammaisen ilmeitä ja ääniä

Helsinkiläiset kehitysvammaisten vanhemmat pelkäävät, että vammaisten hoitajat tulevat jatkossa vaihtumaan tiheästi, kun hintaa aiotaan painottaa tarjouspyynnöissä 80 prosenttia ja laatua 20 prosenttia.

– Esimerkiksi Laura kommunikoi äänillä, eleillä ja ilmeillä. Hoitohenkilökunnalla kestää ehkä vuosi oppia tulkitsemaan Lauran tunteita ja fiiliksiä. Jos tämä hoitajien ja hoitopaikan, Lauran kodin, pysyvyys katkeaa, Lauralta katkeaa myös ainoa tapa kommunikoida ympäristön kanssa, Lauran isä Jouni Saari murehtii.

Kiistelty asia on jälleen ensi viikolla Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyssä. Esitys on jo kertaalleen palautettu valmisteltavaksi uudelleen, ja viime viikolla se jätettiin pöydälle.

Kehitysvammaisten läheiset ovat kuitenkin saaneet niukasti tietoja, sillä Helsinki on salannut sosiaali- ja terveyslautakunnassa käsittelyssä olevan asian liitteet - jälleen hankintalakiin vedoten.

Lauran isästä tuntuu kuin hänenkin tyttärensä olisi kauppatavaraa.

– Tämä on tavallaan ainoa vaihe, kun meitä voisi kuulla. Tämän jälkeen se on palveluntuottajan ja kaupungin välinen asia, että onko palvelu laadukasta vai ei. Me emme voi kommentoida kilpailutuksen ehtojakaan eli sitä, mitä palveluntuottajalta pyydetään, meille kerrotaan sitten jälkeen päin, että tällaista on pyydetty, sori. Myydään vaan massaa eikä yksilöitä, Jouni Saari toteaa.

Kehitysvammainen Laura Saari ja hänen isänsä Jouni Saari kädet lähikuva
Laura ja isä Jouni.Jaani Lampinen / yle

Kansalaisaloite etenee nyt eduskunnassa

Eduskunnan käsittelyssä parhaillaan oleva "Ei myytävänä" -kansalaisaloite vaatii muutoksia hankintalakiin niin, että vammaisten avun kilpailuttaminen lopetetaan. Aloitteen mukaan vammaisten vammaisten välttämättömän avunkilpailuttaminen on vastoin YK:n yleissopimusta vammaisten oikeuksista.

Eduskunnan talousvaliokunta käsittelee asiaa jälleen huomenna. Tänään valiokunta järjesti asiasta poikkeuksellisesti suullisen kuulemisen, jossa kuultiin myös vammaisjärjestöjen edustajia.

"20 prosenttia on lisälaatua"

Helsingin sosiaali- ja terveysasioista vastaava apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) sanoo ymmärtävänsä vanhempien huolen ja kannattavansa itsekin kansalaisaloitetta, mutta yrittää vakuuttaa, että hinnan painoarvoon eli 80 prosenttiin leivotaan sisään tiukat laatuvaatimukset kaikille palveluntuottajille.

– On ongelmallista, että hankintamenettelyä käytetään tällaisissa elämänmittaisissa asioissa. Yritämme lautakunnassa varmistaa, että kaikkia tuottajia koskeva laatuvaatimus on riittävän korkealla. Silloin 20 prosenttia on lisälaatua, joka vielä voidaan ottaa lisäpisteinä huomioon, Vesikansa kertoo.

Jokaiselta kehitysvammaiselta tai hänen läheiseltään kysytään myös jatkossa, missä hän haluaa asua, eikä ketään aiota Vesikansan mukaan siirtää uuteen kotiin väkisin.

– Ainoastaan jos vammaiselle on samantekevää, missä hän asuu, tai jos valituksi tulee monta samanarvoista paikkaa, niin silloin vallitseva tekijä on hinta. Mutta kenenkään koti ei määräydy yksinomaan hinnan perusteella, Vesikansa vakuuttaa.

Myös palvelusetelin käyttöönottoa selvitetään.

Kehitysvammainen Laura Saari ja fysioterapeutti Ville Laine jumppaavat lattialla
Fysioterapiassa avataan muun muassa Lauran lonkankoukistajia ja tuodaan painoa jaloille osteoporoosin estämiseksi.Jaani Lampinen / yle

Sote-säästöt uhkaavat myös vammaisia

Aikaisemmin sote-lautakunnan jäsenet halusivat selvittää, voiko palveluntarjoajilta ja sopimuskumppaneilta pyytää tietoja niin sanotusta verojalanjäljestä eli siitä, maksaako yritys veronsa Suomeen. Uusimmasta, viime viikolla pöydälle jääneestä lautakunnan esityksestä ei löydy mainintaa tästä. Vesikansan mukaan tämäkin on salaisissa liitteissä.

Uudet asuinpalvelut on tarkoitus tehdä neljäksi vuodeksi. Jos eduskunta hyväksyy "Ei kauppatavaraa" -kansalaisaloitteen, uusien asiakkaiden asumista ei enää kilpailutettaisi.

Itse Vesikansa pitää kaikista suurimpana uhkana kehitysvammaisten palveluille sote- ja maakuntauudistusta.

– Uudistukseen sisältyy kolmen miljardin kustannusten hillintä, mistä yksi miljardi koskee Uuttamaata. Lait on tehty sillä oletuksella, että niillä pystytään hillitsemään kustannuksia ja kyllä se raha on poissa myös vanhusten ja vammaisten palveluista, apulaispormestari Sanna Vesikansa muistuttaa Helsingin kannasta soteen.

Lue myös:

Vammaispalvelujen kilpailutus aiheuttaa stressiä – "Hirveän ahdistavaa ja pelottavaa" (27.2.2018)

Vammaisten äidit vetosivat EU-päättäjiin Brysselissä hankintalain ongelmista – "Tapaaminen loi uskoa" (29.11.2017)

Kaupunki tarjosi vaikeavammaiselle kahta vaippaa kuuden sijaan – Äiti: "Kuuluuko ihmisen olla likaisissa vaipoissa koko päivä?" (11.10.2017)

Vammaisfoorumi: Vammaisten tulkkauspalvelut pois kilpailutuksesta (3.10.2017)


Trump tapasi Aben: "Pohjois-Korean tapaaminen ei ehkä toteudu"

$
0
0

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Japanin pääministeri Shinzo Abe ovat aloittaneet tapaamisensa Floridassa.

Trump otti Aben vastaan Mar-a-Lagon kartanossaan Palm Beachissa. Kaksikon ensimmäisen tapaamispäivän keskustelut käsittelivät etenkin Pohjois-Koreaa ja Korean niemimaan tilannetta.

Trump kertoi Yhdysvaltojen käyneen viime aikoina korkean tason suoria keskusteluja Pohjois-Korean kanssa.

– He kunnioittavat meitä ja me olemme kunnioittavia heitä kohtaan, presidentti sanoi.

Pääministeri Abe sanoi ihailevansa Trumpin rohkeutta suostua tapaamiseen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa. Trump sanoi toivovansa tapaamista Kimin kanssa ja kertoi, että harkinnassa on viisi mahdollista tapaamispaikkaa. Trumpin mukaan on kuitenkin mahdollista, ettei tapaaminen toteudu.

– Tapaaminen järjestetään ilmeisesti kesäkuun alussa tai aiemmin, olettaen, että asiat menevät hyvin. On mahdollista, etteivät asiat mene hyvin eikä meillä ole tapaamista, Trump totesi salamyhkäisesti.

Yhdysvaltain presidentin ja Pohjois-Korean johtajan on ollut tarkoitus tavata toukokuussa. Tapaamiskutsun esitti aiemmin keväällä Kim Jong-un itse Etelä-Korean välityksellä. Pääministeri Shinzo Abe toivoo, että tapaaminen johtaisi konkreettiseen edistymiseen ydinase- ja ohjusasioissa sekä siepattuihin japanilaisiin liittyvissä kysymyksissä.

Abe on toivonut, että Trump nostaisi esille tapaamisessaan Kimin kanssa Pohjois-Korean Pjongjangiin sieppaamat Japanin kansalaiset. Japanille aihe on ensisijaisen tärkeä, Abe toteaa.

Siunaus Koreoiden huippukokoukselle

Presidentti Trump kertoo, että hän tukee Koreoiden historiallista huippukokousta, joka järjestetään maiden rajalla Panmunjomissa vajaan kahden viikon kuluttua.

Etelä- ja Pohjois-Korean edellisestä huipputapaamisesta on yli kymmenen vuotta aikaa.

Trump ilmoittaa antavan "siunauksensa" Koreoille, jotta tapaaminen johtaisi maiden välisen sotatilan loppumiseen.

Korean sota päättyi vuonna 1953 tulitaukoon, mutta varsinaista rauhansopimusta ei ole koskaan laadittu. Etelä- ja Pohjois-Korean välillä on siten yhä käynnissä sotatila.

Japanin pääministerin ensimmäinen vierailupäivä Yhdysvaltain presidentin vieraana huipentuu tiistai-iltana juhlaillalliseen. Keskustelut jatkuvat keskiviikkona, jolloin aiheena ovat talouteen ja tuontiin liittyvät kysymykset.

Uusi piirre jengiytymisessä Suomessa – paperittomia rekrytoidaan yhä enemmän

$
0
0

Tiistain A-studiossa esitettiin raportti siinä, miten Etelä-Ruotsin Malmössä kitketään kaupungin surullisen kuuluisaa jengiväkivaltaa.

Parinkymmen vuoden uran keskusrikospoliisissa järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnan parissa tehnyt rikostarkastaja Ari Lahtela kertoi jengiytymisen kasvaneen myös Suomessa 90-luvun puolivälistä lähtien.

Ruotsista Suomeen on levinnyt ainakin kaksi jengiä, Satudarah ja No Surrender.

– Myös ulkomaalaistaustaisia, ei-kantasuomalaisia toimijoita on siellä näkyvillä. Se on meille uutta. Ruotsissa tämä on paljon tunnetumpaa.

Suomessakin paperittomia ulkomaalaistaustaisia on pyritty rekrytoimaan jengeihin.

– Näillä olemassa olevilla jengeillä on ollut kiinnostuista. He ovat lähestyneet näitä laittomasti maassa olevia henkilöitä, Lahtela kuvailee.

89 jengiä Suomessa

Tällä hetkellä Suomessa on yhteensä 89 poliisin tunnistamaa jengiä. Ruotsissa vastaava luku on pienempi, vain 76. Lahtela muistuttaa, ettei suomalaisten jengien vaikuttavuus kuitenkaan ole samaa luokkaa naapurimaan kanssa.

– Täytyy tarkastella sitä, paljonko jengeissä on jäseniä, Lahtela muistuttaa.

Suurimpia ovat edelleen moottoripyöräjengit. Jengien vaikutus näkyy koko maassa, vaikka näkyvyys on suurinta kaupungeissa.

– Huumausaineita meillä saa Hangosta Utsjoelle.

Kartta suurimmista moottoripyöräjengeistä Suomessa.
Kartta suurimmista moottoripyöräjengeistä Suomessa, muutos vuodesta 2002.

Huumeiden lisäksi jengirikollisuuteen kuuluu erilaisia talousrikoksia sekä asekauppaa ja rahanpesua.

– Rakennusala on yksi tyypillinen. Siellä alihankintakejujen ihan alapäähän päätyy tällaisia toimijoita, Lahtela kertoo.

Ruotsin tyyppistä, asuinalueiden eriytymistä ja sitä kautta jengiytymistä ei Suomessa ole samalla tavalla havaittavissa.

– Kyllä meillä on tähän koko ajan kiinnitetty huomiota.

Katso koko keskustelu Areenasta.

LUE LISÄÄ

Räjähdys herättää Ayshan Rosengårdin lähiössä, mutta Malmön keskustan asukas Felicia ei huomaa mitään

Näin liivijengit toimivat eri puolella Suomea

Vieläkö voi paikata, kun tie hajoaa alta? – Ei voi, tie on tullut mittansa päähän, vastaa tienpidon asiantuntija

$
0
0

Tien käyttäjien mitta alkaa täyttyä monin paikoin – niin myös Seinäjoella Heikkilänmäen seutuvilla. Eikä nyt olla missään syrjäkylän sivuteillä vaan ihan kaupungin keskustan kyljessä.

– Tämä on ollut tänä keväänä kuin pujottelurata. Paikoin on päässyt ajamaan vain toista kaistaa, kun toinen kaista on ollut montuilla. Siinä sitten ajellaan vastakkain koulubussit, kuorma-autot, henkilöautot, mopoautot ja traktoritkin, kuvailee Niemistönkylässä asuva Kati Nummensalo talven jälkeen paljastuneita routavaurioita.

Alueen kylien yhteisessä adressissa tämän kevään tilannetta kuvataan sanalla "hirvittävä". Tilanne on tullut vaikeammaksi vuosi vuoden jälkeen.

Nummensalo ajaa päivittäin valtion hoidossa olevia Heikkiläntietä ja Niemistöntietä. Näiden teiden päällysteen uusimista on odotettu pitkään. Ja odotus jatkuu.

Koska rahaa päällysteiden uusimiseen on niukasti, on pääosalle teistä luvassa tänäkin keväänä vain hätäapua. Pahimmat kuopat täytetään ja vauriot korjataan, mutta teiden rappio pahenee. Kaikki myöntävät, että jatkuva paikkaaminen on vain loppuun kuluneiden teiden tekohengitystä.

Kati Nummensalo
Kati Nummensalo sanoo, että tiet ovat tulleet vuosi vuodelta kurjempaan kuntoon.Pasi Takkunen/Yle

"Siihen on auton perästä lapioitu jotakin"

Heikkiläntien ja Niemistöntien kuoppia on käyty täyttämässä tänä keväänä jo useamman kerran. Alueen asukkaiden mielestä myös tienpitäjien kannalta olisi järkevämpää panna tie kerralla kuntoon sen sijaan, että kuoppia täytetään kerta toisensa jälkeen.

Asukkaat ovat panneet merkille, että paikkaukset murenevat nopeasti, jopa päivässä.

– Siihen on auton perästä lapioitu jotakin, joka sitten murenee siihen. Tämä on ensiapua, joka ei kestä, puuskahtaa Nummensalo.

Nummensalo näyttää monttua, joka on täytetty edellisenä päivänä. Hän raaputtaa paikkausainetta irti kengän kärjellä.

Kun edellispäivänä laitettu paikkausaine irtoaa helposti kengän kärjellä raaputtamalla, kuinka se kestäisi tiellä jyrääviä autoja. Raskasta liikennettäkin tiellä on, koska tien varrelle rakennetaan koko ajan uutta asutusta.

– Ei minua haittaa se, että tie näyttää tilkkutäkiltä, mutta isot kuopat tiessä haittaavat. Ne ovat hirveän vaarallisia.

Se mitä tien kuoppiin lapioidaan, on öljysoraa. Tienpidon ammattilaisetkin myöntävät, että paikkaus ei pitkään kestä, eikä varsinkaan silloin, kun taivaalta tulee vettä.

Loputtomasti ei voi paikata

Projektipäällikkö Veijo Rajamäki Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta ei osaa sanoa tarkalleen, kuinka moni tie on tullut tiensä päähän.

– Joka tapauksessa niitä on huomattava määrä alempiasteisella tieverkolla.

Kun tien päällyste hajoaa murikoiksi, ei korjaaminen ja paikkaaminen enää pelasta tilannetta. Rajamäki puhuu päällystepurkaumista. Sellaisia on talven jälkeen näkynyt teillä "aika rajustikin".

Varsinkin vanhemmat öljysoratiet tuntuvat olevan mittansa päässä. Siellä ei kantavuus enää kestä ja päällyste yksinkertaisesti murenee. Veijo Rajamäki

– Se tarkoittaa sitä, että kantavuus on rakenteissa pettänyt. Varsinkin vanhemmat öljysoratiet tuntuvat olevan mittansa päässä. Siellä ei kantavuus enää kestä ja päällyste yksinkertaisesti murenee pinnasta eikä paikkaamaan oikeastaan enää pystytä.

Jos paikataan, se on vain hätäapua, sanoo Rajamäki:

– Sellaiset tiet tarvitsevat jo isomman perusparannuksen sillä kohtaa. Tie pitää ottaa auki, laittaa uudet rakennekerrokset ja päällystää uudelleen.

Esimerkiksi kolmessa pohjalaismaakunnassa pystytään tänä vuonna päällystämään yhteensä vain 250 kilometriä teitä. Mitä tapahtuu teille, joiden päällyste murenee ja joita ei paikkaamalla enää voi korjata?

– Jos mahdottomaksi menee, täytyyhän jonkinlaista rahaa jostakin löytää niin, että saadaan pahimmat paikat korjattua. Emmehän me voi päästää teitä sellaiseen kuntoon, että niillä ei voi liikennöidä, vastaa Rajamäki.

Routavaurioita tiellä
Kun varaa teiden peruskorjaamiseen ja päällysteen uusimiseen ei ole, joudutaan teitä paikkaamaan vuosi vuoden perään. Tältä näyttää "korjausvelka".Elina Kaakinen / Yle

Eikö sittenkään vain rahasta kiinni?

Teiden reikiintymisen ongelmaa pohtii myös toiminnanohjauspäällikkö Jarmo Eskola Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen blogissa. Eskolan mukaan syinä reikiintymisen lisääntymiseen ovat vanhenevat päällysteet ja viime vuosikymmenten kevyet päällystysmenetelmät.

– Kevyillä menetelmillä tarkoitan lähinnä uusiopäällysteitä ja menetelmiä, jotka olivat kevyehköjä jollekin kohteelle sen tarpeeseen nähden. Uusiopäällysteet ovat oikein mainioita menetelmiä niiden edullisuuden ja materiaalien kierrätyksen vuoksi. Mutta niitä vaan ei oikein voi käyttää montaa kertaa peräkkäin samalla kohteella, kirjoittaa Eskola.

Mitä nopeammin levität esim. paikkausmassat tielle, sen parempi. Osumatarkkuus vaan saattaa vähän kärsiä. Jarmo Eskola

Tienpidon ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan lisää rahaa. Lisää rahaa onkin luvassa. Parlamentaarinen työryhmän esittää yksimielisesti 300 miljoonan euron vuosittaista lisärahoitusta perusväylänpitoon.

Kaikki ei ole kuitenkaan rahasta - tai sen puuttumisesta - kiinni, kirjoittaa Eskola:

– Toki vähemmillä paikkausmassamäärilläkin voisi selvitä jotenkuten, kunhan ne ohjelmoitaisiin ja tehtäisiin tienpidollisesti järkevästi.

Eskola mukaan "tämä vaatisi siirtymistä markkinavetoisesta toiminnasta tienpidolliseen toimintaan".

– Tämähän on tietysti lähinnä haihattelua, koska käytännön työt tienpäällä tekevät pörssiin listautuneet yritykset tai niiden omistavat yritykset. Markkinaehtoisessa tienpidossa määrää luonnollisesti ensisijaisesti kate-% ennen muita tekijöitä. Mitä nopeammin levität esim. paikkausmassat tielle, sen parempi. Osumatarkkuus vaan saattaa vähän kärsiä, kirjoittaa Eskola.

Lue lisää ja osallistu: Mistä löytyy kevään karmein maantie? Lähetä meille kuva kelirikosta ja katso muiden lukijoiden kuvia.

Syyriasta Suomeen kotiutunut perheenisä katselee ristiriistaisin tuntein vanhan kotikaupunkinsa tuhoamista: "Tuntuu hassulta iloita Trumpin pommittavan Syyriaa"

$
0
0

Kansainvälisissä uutiskuvissa vilahtaa pommituksen jäljiltä olevia kiviröykkiöitä, osuman saanut auto ja ihmisiä tutkimassa raunioiden jäänteitä.

Syyriasta kotoisin oleva Mohanad Balish katsoo vakavin kasvoin tietokoneen näytöltä, millaista jälkeä viikonlopun pommitukset ovat saaneet aikaan hänen entisessä kotikaupungissaan Homsissa. Yhdysvallat Britannia ja Ranska iskivät Syyriassa kolmeen kohteeseen maassa tehdyn kaasuiskun vuoksi. Länsiliittouman iskun oli määrä heikentää Syyrian kykyä käyttää kemiallisia aseita jatkossa.

Balish muistuttaa, että pommitetulle alueelle päässeet ovat todennäköisesti Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tukijoita, joten kuviin täytyy suhtautua kriittisesti. Hän seuraa Syyrian tapahtumia päivittäin uutisten välityksellä.

– Seitsemän vuotta sotaa on pitkä aika. Näen uutisissa lapsia ilman kotia, vaatteita ja ruokaa. Mietin miten he voivat elää Syyriassa, Balish sanoo.

Lännen isku tuo outoa toivoa

Balish kertoo joutuneensa lähtemään perheineen pakoon Syyriasta al-Assadin vuoksi, joten kuvat pommitetuista kohteista herättävät miehessä ristiriitaisia tunteita.

– Tuntuu hassulta iloita, että Trump pommittaa Syyriaa.

Ohjusiskun tuhoa Syyrian pääkaupunki Damaskoksesta.
Kuvassa ohjusiskun tuhojälkiä 14. huhtikuulta Damaskoksesta. Tuhoutunut rakennus liittyy Syyrian kemiallisten aseiden ohjelmaan.LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan pommitukset herättävät Balishissa toivonkipinän kotiinpaluusta. Mikäli sota loppuisi ja al-Assad siirrettäisiin syrjään, olisi Balishilla mahdollisuus päästä takaisin kotimaahansa. Mikäli al-Assad jatkaa hallitsijana ei Balishilla omien sanojensa mukaan ole mitään mahdollisuutta palata Syyriaan.

Vaikka Balish on tyytyväinen pommituksiin, hän ihmettelee, miksi al-Assadin toimiin ei puututa enempää.

– Hän ei saa käyttää kaasua, mutta saa ampua ihmisiä.

Takana jo pitkä pakolaisuus

Syyrian sodan alkamisesta on kulunut aikaa seitsemän vuotta. Lähes yhtä kauan Mohanad Balish perheineen on viettänyt poissa kotimaastaan. He joutuivat pakenemaan Jordaniaan, sillä Balish vastusti presidentti Bashar al-Assadin hallintoa. Mies kertoo osallistuneensa Homsissa al-Assadia vastustaneisiin mielenosoituksiin ja joutuneensa sen vuoksi poliisien uhkailemaksi.

Syyrialainen nainen ja lapsi kävelevät tuhoutunutta katua pitkin Itä-Ghutassa.
Siviilien ahdinko Syyriassa on kestänyt jo vuosikausia.LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Balish kertoo, että hänen nuorempi veljensä joutui vangituksi, isoveli kuoli pommituksissa ja muut perheenjäsenet ovat paenneet Syyrian naapurimaihin. Balish ei ole nähnyt heitä Suomeen lähtönsä jälkeen kuin Skypen välityksellä. Tilanne harmittaa, sillä Balishin kaksi tytärtä eivät muista eivätkä tunne isovanhempiaan tai muita sukulaisiaan.

Myös Syyriaan jääneen veljen tilanne huolestuttaa, sillä hän ei pääse maasta pois. Hänellä ei ole tarpeeksi rahaa, jotta pystyisi maksamaan salakuljettajille, Balish sanoo.

Nopea kielen oppiminen on auttanut sopeutumisessa

Balish perheineen pääsi Suomeen kiintiöpakolaisena Jordaniasta kolme ja puoli vuotta sitten. Balishin, hänen vaimonsa ja kahden tyttärensä koti on nyt Oulussa, jonne perhe on kotiutunut hyvin. Mies valmistui kokiksi joulukuussa ja sai saman tien työpaikan.

Balish puhuu jo melko sujuvaa suomea, vaikka on ollut Suomessa vasta kolme ja puoli vuotta. Hän sanoo, että muuta vaihtoehtoa ei ollut kuin opetella suomen kieli, sillä hän ei puhu englantia.

Minun ja vaimoni tehtävä on kertoa heille heidän taustastaan ja kulttuuristaan. Mohanad Balish

Balish kertoo, että kielen oppiminen on auttanut häntä todella paljon Suomeen kotiutumisessa. Hän sanoo tietävänsä monta samalla lentokoneella Suomeen tullutta syyrialaista, jotka eivät ole oppineet kieltä. Heillä on ollut sopeutumisen kanssa vaikeampaa.

– He lähtisivät heti takaisin Syyriaan jos vain voisivat, Balish sanoo.

Lapset ovat syy, miksi Mohanad Balish ei usko voivansa muuttaa Syyriaan kokonaan takaisin. Vaikka sota päättyisi ja Balish ikävöi kotimaataan, lapsille Syyria on vieras maa. Perheen vanhin tytär oli vain kuukauden ikäinen heidän paetessaan maasta. Hän aloittaa syksyllä koulunkäynnin Oulussa. Balishin mukaan tytöt pitävät jo itseään puoliksi suomalaisina ja puoliksi syyrialaisina.

– Minun ja vaimoni tehtävä on kertoa heille heidän taustastaan ja kulttuuristaan.

Tutkijat kasvattivat vahingossa muovia syövän entsyymin ruokahalua – nyt se avaa oven jäteongelman ratkaisemiselle

$
0
0

Brittitutkijat ovat tehneet vahingossa tieteellisen edistysaskeleen, joka voi olla merkittävä apu maapallon valtavan muovijäteongelman ratkaisemisessa.

Havainto tehtiin, kun Portsmouthin yliopiston uusiutuvan energian laboratoriossa selvitettiin muovia hajottavan entsyymin koostumusta. Luonnollisesti syntynyt entsyymi oli löydetty japanilaiselta kaatopaikalta vuonna 2016. Yle kertoi Ideonella sakaiensis -entsyymin löytymisestä tässä artikkelissa.

Tutkijat joutuivat muokkaamaan entsyymiä sen rakenteen tunnistamiseksi. Pian tämän jälkeen he havaitsivat, että aineen kyky hajottaa muovia oli kasvanut 20 prosentilla.

Viidenneksen parannus muovin hajottamiskykyyn ei ole suuri muutos, mutta se ei olekaan asian ydin, sanoo yliopiston professori John McGeehan brittäiselle Guardian-lehdelle.

–Se on uskomatonta, koska se kertoo meille, ettei entsyymin teho ole vielä parhaalla mahdollisella tasolla. Meillä on mahdollisuus käyttää kaikkea entsyyminkehitystekniikkaa seuraavien vuosien aikana ja kehittää se supernopeaksi entsyymiksi.

Entsyymejä käytetään nykyään runsaasti muun muassa pesuaineissa ja biopolttoaineiden tuotannossa. Niiden toimintanopeus on kyetty nostamaan viime vuosina jopa tuhatkertaiseksi. Samaa toivovat nyt Portsmouthin tutkijat.

– Entsyymit ovat myrkyttömiä ja biohajoavia, ja niitä voidaan tuottaa suuria määriä mikro-organismeista, kertoo Melbournen yliopiston kemisti Oliver Jones Guardianille.

Yksi mahdollisuus on istuttaa entsyymi yli 70 celsiusasteen lämpötilaa kestävään bakteeriin. PET-muovin sulamislämpötila on 70 astetta. On todennäköistä, että muovi hajoaa vielä nopeammin sulana.

Uusia mahdollisuuksia myös kierrätykseen

Entsyymin avulla muovi hajoaa alkuperäisiksi raaka-aineiksi. Tämä mahdollistaisi sen, että muovipulloista voisi tuottaa uusia muovipulloja ja näin uuden muovintuotannon tarve vähenisi.

leodeonella sakaiensis -entsyymi syö erityisesti PET-muovia, jota käytetään mm. virvoitusjuomapullojen ja kuumuutta kestävien pakkausten tekemiseen. Lisäksi entsyymi puree myös PEF-muovia, joka on biopohjaista, mutta ei silti hajoa luonnossa.

Maailmalla valmistetaan valtavasti muovia, josta suuri osa päätyy valtameriin jätteeksi. Yksi yleisimmistä jätetyypeistä ovat muovipullot.

Maailmalla myydään joka minuutti miljoona muovipulloa ja niistä kierrätetään vain 14 prosenttia.

Nykyiset kierrätysmenetelmät hajottavat muovin läpinäkymättömäksi massaksi, jonka uusiokäyttömahdollisuudet ovat rajalliset. Muovia käytetään mm. vaatteisiin ja mattoihin.

– Meitä vastassa on jatkuvasti se tosiseikka, että öljy on halpaa, niinpä neitseellinen PET-muovikin on halpaa, sanoo professori McGeehan.

– Valmistajille on helpompi tuottaa uutta muovinraaka-ainetta kuin yrittää kierrätystä. Uskon kuitenkin, että julkisuuden paine vaikuttaa. Mielipiteet ovat muuttumassa ja yritykset alkavat etsiä keinoja alkaa oikeasti kierrättää.

Jätepyörre hävitetään?

Suurin oire maailman muovijäteongelmasta on Tyynen valtameren keskellä kelluva valtava jätepyörre, jonka pinta-ala on kuusi kertaa Suomen kokoinen ja kasvaa jatkuvasti. Yle on kertonut jätepyörteestä tässä uutisessa.

Eräät tutkijat ovat väläyttäneet mahdollisuutta, että muovia syövää entsyymiä ruiskutettaisiin meressä kelluvan jätemassan päälle ja saataisiin näin jäte häviämään.

Manchesterin yliopiston professori Adisa Azapagic muistuttaa Guardian-lehdelle, että entsyymi voi olla suureksi hyödyksi, mutta on joka tapauksessa varottava, ettei muoviongelmaa ratkaistaessa synnytetä uutta ongelmaa, esimerkiksi kasvateta ilmastonmuutosta edistäviä päästöjä.

Tieto Ideonella sakaiensis -entsyymiä koskevasta edistysaskeleesta julkaistiin ensimmäisenä PNAS-tiedelehdessä.

17.4. klo 15.10 Uutisesta korjattu entsyymin tieteellisen nimen kirjoitusasu.

Viewing all 113996 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>