Päivittäin yhä 900 000 katsojaa seuraa Ylen Teksti-TV:tä. Teksti-TV on pysynyt osana suomalaista arkitodellisuutta mediamaailman huimasta kehityksestä huolimatta.
Ylen Teksti-TV-lähetykset alkoivat 7.10.1981. Ensisijaisena kohdeyleisönä olivat Suomen sadattuhannet huonokuuloiset. Innostus yllätti kaikki, ja kauppiailla oli vaikeuksia täyttää laitekysyntää.
Ensimmäisenä vuonna Teksti-TV tavoitti jo 100 000 katsojaa. 1990-luvun alussa luku oli 700 000, ja parhaimmillaan katsojia oli 2000-luvun taitteessa reilusti yli kaksi miljoonaa, mutta yhä edelleen Teksti-TV:n viikoittainen käyttäjämäärä on 1,5 miljoonaa. Yli 15-vuotiaista suomalaisista joka kolmas käyttää säännöllisesti Teksti-TV:tä.

Teksti-TV:ssä jokaiselle jotakin
Aluksi Ylen Teksti-TV:n sivumäärä oli 80. Kymmenen vuotta myöhemmin sivumäärä oli jo 800. Nykyään lähetyksessä on n. 1 600 sivua. Teksti-TV:n koko sisällön monipuolisuus yllättää vieläkin. Alusta saakka ovat olleet mukana uutiset, sää, urheilu, lotto, valuutat, ohjelmatiedot, ruokavihjeet ja kuulovammaisten palvelusivut.
Ulkopuolisia tiedontuottajia on tullut koko ajan lisää. Ensimmäinen pysyvä online-yhteys solmittiin jääkiekon SM-liigaan vuonna 1988. Nykyään online-yhteyksillä tuotetaan 40 % Teksti-TV:n sivuista. Tuottajia ovat mm. urheilun lajiliitot, Veikkaus, Ilmatieteen laitos, Liikennevirasto ja VR.

Teksti-TV:stä tuoretta tietoa
Vuonna 1991 TV1 aloitti ympärivuorokautisen testikuvalähetyksen, joka mahdollisti Teksti-TV:n näkyvyyden 24 tuntia vuorokaudessa. Yöllinen uutisseuranta aloitettiin tammikuussa 1995. Aikaisemminkin toimitus oli päivystänyt öisin mm. Suomen EU-ratkaisun etenemistä, Irakin sotaa ja Jukolan viestiä.
Lokakuun alusta 1996 Yle Teksti-TV:n sivut ovat löytyneet myös internetistä. Nettiin siirtyminen loi aivan uuden ulottuvuuden sivujen näkyvyydelle. Suomalaista elämänmenoa pystyi seuraamaan ajantasaisesti vaikka toiselta puolelta maapalloa.
Teksti-TV suodattaa tietotulvaa
Alusta saakka Teksti-TV:llä on ollut epäilijöitä ja vähättelijöitä. Ylen entinen pääjohtaja kuvasi välinettä rahan hukaksi, tv-kriitikot tarpeettomaksi väline-elvistelyksi. Digiajan aamunkoitteessa moni teknologiaguru näki Teksti-TV:n aikansa eläneenä kivikauden jäänteenä, jolle ei enää ole tilaa modernissa mediamaailmassa.
Mutta perinteinen Teksti-TV on selviytynyt elinvoimaisena nettiaikakauden info-tsunamin pyörteissä. Teksti-TV tarjoaa nopeasti ajantasaista tietoa katsojien omien aikataulujen ehdoilla suodattaen esiin oleellisimman. Selkeä rakenne ja tiedon tiivistäminen ovat Teksti-TV:n vahvuuksia. Teksti-TV-käytön painopiste on edelleen tv:ssä, mutta netti- ja mobiilikäyttäjien suhteellinen osuus kasvaa koko ajan.
Alkuvuosina Teksti-TV oli huimasti omaa aikaansa edellä internetiä varhaisemmassa mediamaailmassa. Yhä edelleen Teksti-TV on hämmästyttävän moderni tiedotusväline, jolla on oma lokeronsa nopeasti muuttuvassa mediakentässä.

.

.

.

.
Matti Rämö / Yle