Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 113924

Muuttaisitko eläkkeellä ikuiselle risteilylle? "Uskon, että onnistuisi"

Oma koti voi olla iäkkäälle hankala paikka elää, kun kunto rapistuu ja terveys heikkenee. Puolikunnossa on kuitenkin yhtä lailla puolivoimissaan, ja siksi ajatus palveluasumisesta – hoivakodista – saattaa tuntua ahdistavalta.

Näin koki esimerkiksi se helsinkiläinen eläkeläinen, joka muutti vuosikausia sitten hotelliin hoivakotia halvempana vaihtoehtona ja kertoi Kodin Kuvalehdelle elämänmuutoksestaan.

Mutta entä jos ei haluaisi asettua senkään vertaa aloilleen? Yhdysvaltalaismedia siteerasi ahkerasti Asbury Park Pressin tarinaa kahdeksankymppisestä Lee Wachtstetteristä, joka on viettänyt nyt kahdeksan vuotta loistoristeilijällä pitkin maailman meriä. Hän myi asuntonsa, astui laivaan ja lopetti maiden laskemisen, kun sata vierailtua valtiota täyttyi.

Televisiokanava CBS:n haastattelussa elokuussa "Lee-mamma" – kuten laivan tutuksi käynyt henkilökunta häntä kutsuu – arvioi maksavansa lystistä nykyisin noin 160 000 euroa vuodessa. Hän pitää lapsiin ja lastenlapsiin päivittäin yhteyttä tietokoneella.

Suomalaiselle varsinaista asumisjärjestelyä risteilijällä ei ole tiettävästi koskaan toteutettu, mutta:

– Uskon, että onnistuisi, sanoo Tjäreborgin risteilyiden tuotepäällikkö Jessica Virtanen.

Hän laskee, että talvikauden halvimmat Välimeren-risteilyt on hinnoiteltu 500 euron kieppeille viikolta, joten kuukausi laivalla maksaisi hänen mukaansa halvimmillaan noin 2 000 euroa – täysihoidolla matkakohteisiin tutustuen. Kesäisin toki taksat tavanomaisesti tuplaantuvat, mikä nostaisi vuosihintaa huomattavasti.

– Tiedän sellaisia, jotka ovat olleet risteilyllä kuukausia talviaikaan, mutta suomalaisista en ole kuullut, Virtanen kertoo.

Tuhat kertaa Tukholmaan

Toisaalta voisihan sitä risteillä ihan vain Ruotsin-laivalla. Tallink Silja haarukoi laskun hytistä riippuen 20 000–50 000 euroon, jos risteilisi vuoden yhtä soittoa Helsinki–Tukholma-reitillä.

Vaikka ajatus laivalla asumisesta on viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan kutkuttava, hän ei usko Tallink Siljan räätälöivän tällaista palvelupakettia. Tullin takia laivaanjäänti ei olisi itsestäänselvyys, ja hytti pitäisi siivouksenkin takia perillä tyhjentää.

– Matkustaja voisi varata risteilyjä peräjälkeen meidän varausjärjestelmän kautta, mutta hän joutuisi lähtemään pois laivasta aina Helsingissä, eli jokaiselle matkalle tulisi oma maihinnousukortti ja uusi hytti, sanoo Nöjd.

Hytti on hytti. Kotia siitä ei voi tehdä. Jessica Virtanen

Hintavertailu tyypillisesti useita tuhansia euroja kuukaudessa veloittaviin hoivakoteihin on vaikeaa. Palveluasumisessa maksaa nimenomaan hoito, jota risteilyllä ei luonnollisesti voi samassa mittaluokassa järjestää.

Silti ratkaisu voisi olla hyvä niille, joita huolettaa jäädä kotiin yksin ja selvitä kotitöistä.

– Siellähän on lääkäritkin laivoilla. Asiakkaasta pidetään huolta, kun Suomessa edes naapurit eivät tiedä oletko yksin huushollissasi kunnossa, pohtii Tjäreborgin Jessica Virtanen.

Pitkien risteilyiden oletetaankin viehättävän eläkeläismassoja juuri siksi, että ateriat, siivoukset ja kuljetukset hoituvat kuin itsestään. Virtanen tuo esiin myös mahdollisuuden tutustua jatkuvasti uusiin ihmisiin ja kaupunkeihin, vaikka haittapuolena vanhat ystävät jäisivät kauas.

– Ja hytti on tietysti aina hytti rajallisilla tiloilla. Kotiahan siitä ei voi tehdä.

Home is where the heart is eli koti on siellä missä sydänkin, sanoisi amerikkalainen Lee-mamma. Yle kysyi yhdysvaltalaisvarustamolta, mitä 88-vuotiaalle kuuluu.

– Kyllä, rouva Wachtstetter on yhä laivassa, varustamosta vastataan.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 113924

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>