Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehdotti tiistaina, että perhevapaiden uudistamisesta päätettäisiin jo ensi keväänä hallituskauden puolivälissä.
Grahn-Laasosen mukaan uudistus tarvitaan, jotta naisten asema työmarkkinoilla paranisi.
Työelämäasioista vastaava johtaja Maria Löfgren Akavasta on ilahtunut, että kokoomus on ottanut asian näin näkyvästi esille.
– Tällä vaalikaudella pitäisi saada vähintään hanke liikkeelle ja taustaselvitykset tehtyä ja myös poliittiset linjaukset, että mitä halutaan ja haetaan, Löfgren sanoi.
Löfgrenin mielestä järjestelmää on muutettava siihen suuntaan, että se kannustaa isiä jäämään perhevapaille ja sitä kautta luodaan äideille mahdollisuuksia palata nopeammin työelämään.
– Tämä pitäisi saada tosi nopeasti muuttumaan. Meidän on muutoin mahdoton ajatella, että tasa-arvo työelämässä etenisi.
Löfgren toivoo, että uudistuksen valmistelu lähtisi liikkeelle, vaikka hallituskumppanit keskusta ja perussuomalaiset suhtautuivat ensikommenteissaan varauksella kokoomuksen intoon ja vauhtiin perhevapaiden remontoinnissa.
SAK: Erilaiset perheet yhdenvertaiseen asemaan
Palkansaajajärjestö SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta on ollut pääarkkitehtinä luomassa perhevapaista uutta mallia, joka kelpaisi myös kokoomukselle valmistelutyön pohjaksi.
Kaukorannan mukaan keväällä esiteltyä SAK:n mallia kehiteltiin sillä ajatuksella, että luodaan malli, jota ei voi torjua sillä perusteella, että siitä aiheutuu lisäkustannuksia.
Kaukoranta katsoo, että nykyinen kotihoidon tuki kannustaa jäämään pitkäksi aikaa vapaille ja sivuun työelämästä.
– Etuutta maksetaan sitä enemmän, mitä kauemmin lasta hoidetaan kotona, eli on taloudellinen kannustin pitkittää kotihoitoa.
Kaukorannan mukaan SAK:n mallissa tällainen kannustin käytännössä poistuisi. SAK:n mallissa pitkä kotihoito olisi edelleen mahdollista, mutta saman tuen saisi vaikka lapsi menisi päivähoitoon jo kymmenen kuukauden ikäisenä ja perhevapaa käytettäisiin myöhemmin lyhyemmissä pätkissä.
Kaukorannan mukaan nykyjärjestelmän suuri ongelma on myös se, että se kohtelee erilaisia perheitä eri tavalla.
– Tällä hetkellä järjestelmä on rakennettu kahden vanhemman heteroperheen näkökulmasta. Yksinhuoltajat ja sateenkaariperheet ovat eri tavalla väliinputoajia.
EK: Parempi työllisyys edellyttää lyhyempiä vapaita
Myös työnantajien EK pitää pitkiä perhevapaita ongelmana työllisyyden ja tasa-arvon kannalta.
EK:n johtaja asiantuntija Vesa Rantahalvari huomauttaa kuitenkin, että työllisyys ei parane sillä, että isät pitävät tulevaisuudessa suuremman osan tähän asti äitien pitämistä perhevapaista.
– Se tarkoittaa väistämättä sitä, että perhevapaiden kokonaiskestoa pitää lyhentää, jos ajatuksena on työllisyyden kasvattaminen.
SAK:n malli helpottaisi vakinaisessa työsuhteessa olevien mahdollisuuksia tehdä työtä perhevapaiden lomassa ja kannustaisi myös pätkätyöntekijöitä tarttumaan lyhytaikaisiin työtarjouksiin.
Rantahalvarin mukaan uudistuksessa, jos siihen lähdetään, on otettava huomioon myös yritysten ja työnantajien tarpeet.
– Ymmärretään hyvin, että perheillä on tarpeita joustaviin ratkaisuihin, mutta ei se voi niinkään olla, että työpaikoilla joudutaan hankaliin järjestelyihin sen takia, että työntekijä on välillä hoitamassa lastaan ja välillä töissä ja ikään kuin päättää oman halunsa mukaan, milloin tekee töitä.