Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 114109

Yli 200 lehmän navetta on pian uusi normaali – maitotilallisen on pakko laajentaa tai tila ei kannata

$
0
0

Uuden navetan rakentaminen oli ainoa vaihtoehto. Omilta vanhemmilta hankittu tila oli vaarassa kuihtua kasaan. Ja työskentely tilalla on kutsumusammatti – Heikki ja Veikko Mikkonen ovat jo pieninä poikina auttaneet vanhempiaan navetan hoidossa.

Lopputuloksena veljekset päättivät investoida. Puolangalle on nyt pystytetty 240-paikkainen uusi navetta, jonka tavoitteena on tuottaa maitoa kaksi miljoonaa litraa vuosittain.

– Se on joko nyt tai jos entisellään olisi jatkanut, niin kymmenen vuotta ja luukut kiinni. Nyt se on investoitava, kun korotkin ovat alhaalla, Veikko Mikkonen kokee.

Maitosäiliö
Tähtelän tilan maitosäiliöön mahtuu 20 000 litraa maitoa. Se tullaan tyhjentämään joka toinen päivä.Niko Mannonen / Yle

Mikkonen lisää, että tärkein syy vanhempien tilan hankkimisen takana oli innostus.

– Kyllä polte on kova tähän hommaan ollut pienestä asti, Mikkonen sanoo.

Tila on eläinpaikoiltaan Kainuun suurin ja lisäksi yksi tämän vuoden suurimmista lypsykarjatalouden navettainvestoinneista koko Suomessa. Yrittäjien mukaan investoinnin suuruus on noin kaksi miljoonaa euroa. Navetan rakennusala on 3 453 neliömetriä.

"Laajenna tai kuole"

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n tiimipäällikkö Antti Lappalainen kuvailee, että tilanne on maitomarkkinoilla hankala. Tuotantoa täytyy tehostaa, jotta valoa näkyy tunnelin päässä. Jotta selviytyy, on investoitava.

– Laajenna tai kuole. Jos on nuori viljelijä, niin on ihan turha ajatella, että eläkeikään asti pääsee tai, että tila ainakaan siirtyisi seuraavalle sukupolvelle elinkelpoisena, Lappalainen sanoo.

– Tuet ja tuottajahinnat ovat nimellisesti samalla tasolla, kuin mitä ne ovat olleet noin 20 vuotta sitten, hän sanoo.

Yrittäjät Veikko ja Heikki Mikkonen.
Heikki ja Veikko Mikkonen ovat omistajia Tähtelän tilalla. Tila hankittiin omilta vanhemmilta, jotka toimivat yhä tilalla. Niko Mannonen / Yle

Samalla kustannukset ovat nousseet, Lappalainen kuvailee. Käytännössä tämä tarkoittaa, että viljelijän palkka on heikentynyt.

Lappalaisen mukaan noin 200 paikkaiset navetat ovat jo lähivuosina uusi normi. Navettojen koko ja lehmien määrä on kasvanut jatkuvasti. Lypsykarjojen keskikoko on kuitenkin yhä 40 lehmää.

Kainuun ELY-keskuksen yritystutkija Eeva Heikkinen puolestaan muistelee, että omassa nuoruudessa oman perheen kymmenen lehmän navetta koettiin suureksi.

– Kannattavuutta haetaan, että samoilla työpanoksilla hoidettaisiin enemmän elukoita, Heikkinen sanoo.

Valoa tunnelin päässä?

Nyt syksyllä maidontuottajilla on näkynyt hiukan valoa tunnelin päässä. Pellervon taloustutkimus on arvioinut tänä syksynä, että maidon tuottajahinnan kääntyvän varovaiseen nousuun.

Tänä syksynä on myös maidon tuottajahinta noussut 37 senttiin luonnonvarakeskuksen mukaan. Kesällä hinta oli 36 senttiä.

MTK:n Lappalainen kertoo, että Keski-Euroopassa on koettu hiukan valoa kesän jälkeen, mutta ei ole varmuutta, onko kyseessä pysyvä muutos. Hän kuitenkin arvioi, että paine on Suomessa hiukan enemmän alas- kuin ylöspäin.

Hankalassa tilanteessa myös investointien tekeminen on suurempi riski. Mistä esimerkiksi Mikkosen veljeksiltä on löytynyt rohkeutta investoimiseen?

– Jatkoa tälle hommalle. Siinä se on, Veikko Mikkonen vastaa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 114109

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>