Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 113941

Kiina ottamassa ilmastovaltikan USA:lta – neuvottelija: "Jos Trump hylkää sopimuksen, valtamme voi kasvaa"

$
0
0

Kiina ja Yhdysvallat toimivat tiiviisti yhteistyössä Pariisin ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi. Kahden suurimman kasvihuonekaasujen päästäjän yhteistyö helpotti saamaan aikaan lähes 200 maan ratifioiman ilmastosopimuksen viime vuonna.

Ilmastoskeptikko Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi päättänee Yhdysvaltain johtavan roolin kansainvälisessä ilmastotyössä, ainakin joksikin aikaa. Johtajan valtikkaa ollaankin ojentamassa Kiinalle.

"Jos Trump hylkää Pariisin sopimuksen, Kiinan vaikutusvalta kasvaa"

Donald Trump on sanonut ilmastonmuutosta Kiinan keksimäksi huijaukseksi ja aikoo saada Yhdysvallat irtautumaan historiallisesta sopimuksesta. Ensitöikseen Trump on nimittänyt tunnetun ilmastoskeptikon Myron Ebellin johtamaan ympäristönsuojeluvirastoa, joka tekee esimerkiksi puhtaan energiantuotannon säädöksiä ja energiatehokkuussäädöksiä autoille.

– Jos Trump hylkää Pariisin sopimuksen toimeenpanon, Kiinan vaikutusvalta ja ääni kasvavat ilmastotyössä, ja se voi myös laajentua muille sektoreille ja nostaa Kiinan kansainvälisiä asemia, valtaa ja johtajuutta, sanoo Kiinan kansallisen ilmastostrategian keskuksen varajohtaja Zou Ji, joka on myös Kiinan pitkän linjan ilmastoneuvottelija.

Jotkut maat ovat esittäneet huolensa, että jos Yhdysvallat ei sitoudu ja tue taloudellisesti Pariisin sopimuksen täytäntöönpanoa, kehittyvät taloudet kuten Intia ja Kiina saattavat olla myös taipuvaisia perumaan ilmastotoimia.

Andrew Light, yksi presidentti Obaman pääneuvonantajista ilmastoasioissa on toivonut, että Kiina perisi Yhdysvaltain manttelin ja pitäisi ilmastosopimuksen kasassa.

– Pekingin tulisi jatkaa ilmastotyötä samassa hengessä kuin mitä oli ennen Pariisin ilmastokokousta, Light sanoo.

Kiina ilmoitti jo viikko sitten, että se aikoo vähentää päästöjäään jo ennen kuin Pariisin ilmastosopimuksen on määrä alkaa rajoittaa päästöjä vuonna 2020. Suunnitelmien mukaan Kiinan hiilidioksidipäästöt suhteessa bruttokansantuotteeseen ovat 18 prosenttia alhaisemmat vuonna 2020 kuin vuonna 2015.

Barack Obama ja Xi Jinping.
Presidentit Barack Obama (vas.) ja Xi Jinping (oik.) tervetuloseremoniassa Yhdysvaltain kansallislaulun aikana 12. marraskuuta.How Hwee Young / EPA

"Olen varma, että Kiina ottaa johtajan aseman"

Maailman toiseksi suurin talous Kiina on vuosia taistellut sen puolesta, että saisi saastuttaa ja sen avulla kehittyä taloudellisesti yhtä paljon kuin länsimaat ovat tehneet vuosikymmenien ajan. Savusumujen riivaamasta maasta on kuitenkin kuoriutumassa ilmastotyön kannattaja eikä riippakivi.

– Kiina tekee ilmastotyötä omien kansalaistensa takia. Olen varma, että Kiina ottaa johtajan aseman, sanoo YK:n ympäristöohjelman johtaja Erik Solheim.

Kiina näkee ilmastojohtajan roolin keinona vahvistaa tavoitteitaan tulla puhtaan energian supervallaksi. Se haluaa myös johtaa uusiutuvan energian teknologiakehitystä ja ottaa näin tärkeän geopoliittisen aseman.

– Voimakkaan kaupungistumisen paineiden kanssa taistelu on jo pannut Kiinan edelle. Se näkee hiilen taloudellisena tehottomuutena, sanoo ympäristöasioiden ajatushautomo World Resources Instituten johtaja Andrew Steer.

"Kiina yllättää meidät joka päivä"

Vaikka Trumpin voitto presidentinvaaleissa synkensi tunnelmia Marrakechin ilmastokouksessa, johon 200 maata on kokoontunut panemaan toimeen Pariisin ilmastosopimusta, joidenkin edustajien mielestä Kiina piristää tunnelmia ja näyttää jo nyt esimerkkiä.

– Kiina yllättää meidät joka päivä. Mitä tahansa he lupaavat, he toteuttavat, sanoo Kongon ilmastoneuvottelija Tosi Mpanu Mpanu, joka edustaa 48 vähiten kehittynyttä maata ilmastoneuvotteluissa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 113941

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>