Etelä-Karjalan ensimmäinen puinen kolmikerrostalo on valmistunut Imatralla. Aivan keskustan tuntumassa olevassa talossa on 13 asuntoa. Puuelementeistä rakennettu talo valmistui nopeasti.
– Kun aloitettiin puuelementtien pystyttäminen, niin siitä meni tasan kuukausi, kun oli vesikatto ja huopakin päällä. Täysin valmista tuli 11 kuukaudessa, sanoo vastaava työnjohtaja Jarmo Rautiainen.
Puukerrostalon rakentamiskustannukset ovat Suomessa noin 5 -10 prosenttia betonirakentamista kalliimmat. Tähän suurin syy on se, ettei Suomessa ole vielä laajaa teollista tuotantoa puuelementtialalla.
Sprinkleri on joka huoneessa
Tiukkoihin palomääräyksiin kuuluu muun muassa se, että joka huoneessa on oltava sprinklerisammutusjärjestelmä. Jopa parvekkeella. Vastaava työnjohtaja on varma, etteivät ne kuitenkaan lähde päälle vahingossa.
– Saunassa järjestelmä laukeaa 180 asteessa, kylpyhuoneessa 140 asteessa ja tavallisissa huoneissa 70 asteen lämpötila laukaisee sammutusjärjestelmän, Rautiainen kertoo.

Ala tarvitsee säädösten tarkistusta
Tiukat palomääräykset ovat vastaavan työnjohtajan Jarmo Rautiaisen mukaan syy, miksi puukerrostalorakentaminen on vielä lastenkengissä Suomessa. Imatralle valmistuneeseen taloonkin olisi tahdottu puupintaa sisätiloihin, mutta nyt sitä ei ole.
– Käytäville oli suunniteltu näkyvää puupintaa, joka olisi suojattu palonsuojalakalla. Se ei käynyt päinsä. Puuportaat olisi voitu rakentaa, mutta ne olisi pitänyt vuorata kipsilevyllä. Askelman yläpuoli saa olla puuta, mutta muuten ei, sanoo Rautiainen.
Rautiainen kaipaa määräysten tuulettamista.
– Jos Suomessa halutaan puun käyttöä lisätä ja puhua ekologisesta rakentamisesta, niin määräyksiä voisi tarkistaa. Tähänkin taloon olisi saatu enemmän puuta näkyville.
Betonia ja puuta ei kannata asettaa vastakkain
Betonirakentamisella on Suomessa pitkät ja vahvat perinteet. Puurakentaminen on samalla pois betonialalta.
– Kilpailua on. Betonirakentamisella on paljon painoarvoa erilaisissa kabineteissa. Ehkä se voi vaikuttaa jonkin verran, pohtii Rautiainen.

Talonrakennusteollisuus ry:n Lahden ja Kymen aluepäällikkö Jukka Lempiäinen ei laittaisi betoni- ja puurakentamista vastakkain.
– Materiaalien vastakkainasettelu on turhaa. Puu on materiaali, jolla saadaan tiettyjä etuja. Yksi etu on keveys suhteessa kuormankestävyys- ja jäykkyysominaisuuksiin.
Edelleen on paljon sellaisia asioita, jotka kannattaa tehdä betonista.
– Puurakenteisissakin taloissa on asioita, jotka kannattaa miettiä betonista. Puhutaan niin sanotuista hybridirakenteista, sanoo Lempiäinen.