Vesilaitosyhdistys kampanjoi nyt kansalaisten tietoisuuden lisäämiseksi, jotta vesistöihin päätyvää jätettä saataisiin vähennettyä. Vaikka jätevesi käsitellään ennen laskemista luonnonvesiin, jää puhdistettuun veteen ympäristölle haitallisia aineita.
Nämä haitta-aineet ovat monet sellaisia, että ne alkavat kertyä pikkuhiljaa vesieliöihin ja kaloihin ja sitä myötä taas meihin. Anna-Maija Hallikas
– Meidän meri- ja järvivesissämme on erilaisia lääkejäämiä ja varmaan kaikki ovat kuulleet merialueiden isoista muovipyörteistä, sanoo koulutuspäällikkö Anna-Maija Hallikas Vesilaitosyhdistyksestä.
Myös yksittäiset kotitaloudet voivat vaikuttaa asiaan.
– Yllättävän monessa meidän ympäristössämme olevassa tavallisessa tuotteessa on haitallisia aineita, jotka päätyvät jätevedenpuhdistamoiden puhdistamolietteisiin tai mikä pahempaa, lopulta vesistöihin.
Ravintoketjun välityksellä kemikaalit päätyvät lopulta myös ihmisten elimistöön.
– Nämä haitta-aineet ovat monet sellaisia, että ne alkavat kertyä pikkuhiljaa vesieliöihin ja kaloihin ja sitä myötä taas meihin, Hallikas sanoo.

Kuluttajat voivat vaikuttaa omilla valinnoillaan
Puhdistamiseen kannattaa käyttää kohteeseen sopivia tuotteita.
– Vanhat konstit ovat usein hyviä. Yleensä ympäristömerkityt tuotteet ovat haitattomampia kuin monet muut kemikaalit, Hallikas neuvoo.
Ongelmallisia ovat puolestaan monessa kodissa käytössä olevat arkiset tuotteet.
– Antibakteeriset puhdistusaineet ovat sellaisia, jotka ovat hankalia. Myös pinnoitetuista paistinpannuista voi päästä haitta-aineita ja missään tapauksessa lääkkeitä, maaleja tai liuottimia ei pidä kaataa viemäriin.
Myös vaatteiden materiaalilla on väliä.
– Tekokuituvaatteista osa on sellaisia, että niiden kuidut eivät hajoa, vaan kulkeutuvat sellaisenaan eteenpäin ja päätyvät lopulta vesistöön.

Halvimmat tuotteet kannattaa jättää hyllyyn
Ongelmallisten tuotteiden ostamista voi välttää tietoisesti.
Vaikka halvemmat tuotteet voivat houkuttaa kovasti hyllyssä, niiden laatua ja vaikutusta ympäristölle ei voida taata. Anna-Maija Hallikas
– Kannattaa tiirata tuotteen valmistustietoja silloin, kun sitä valintaa tekee, Hallikas ohjeistaa.
Puhdistustuotteista ei kannata ostaa halvinta vaihtoehtoa.
– Euroopassa tuotetuilla tuotteilla on huomattavasti korkeammat laatuvaatimukset kuin halpatuontimaista tuoduilla. Vaikka halvemmat tuotteet voivat houkuttaa kovasti hyllyssä, niiden laatua ja vaikutusta ympäristölle ei voida taata, Hallikas sanoo.
Hän kehottaa välttämään käyttötarkoitukseen nähden turhan järeiden kemikaalien käyttöä.
– Niitä käytetään turhaan. Ei kannata ostaa kauhean järeitä aineita kaiken varalta. Kannattaa miettiä, mikä on käyttökohde ja mikä aine olisi siihen sopivin.
Käsienpesuun parhaimmat tuotteet ovat saippua ja kuuma vesi.
– Tärkeintä on, että kädet pestään. Voi miettiä, kannattaako käsidesiä käyttää joka päivä, jos ei ole flunssa-aaltoa tai kotona joku, jota pitää suojata.

Mikromuovi, ruoka ja järeät kemikaalit ongelmana
Hallikas sanoo, että ihmiset ovat jakautuneet selkeästi niihin, jotka tiedostavat valintojensa seuraukset sekä niihin, jotka eivät asiasta piittaa.
– Se on voitu huomata jätevedenpuhdistamolla, että wc-pönttöön menee ihan älyttömiä asioita; sukkahousut eivät ole millään tavalla eksoottinen näky jätevedenpuhdistamolla. Joillakin tapa toimia on pois silmistä, pois mielestä.
Hallikas antaa hyvän nyrkkisäännön siitä, mitä viemäriverkostoon ei saa laittaa.
– Kaikki sellainen, mitä itse pitäisit vahvasti kemikaalina tai myrkyllisenäkin.
Myös ruokajätteen kaataminen wc-pönttöön on ongelma, koska se lisää viemäriverkostoissa elävien rottien määrää.
– Mitä rotta söisi, niin sitä ei wc-pönttöön missään tapauksessa.
Erityisen uhan vesistöille muodostavat mikromuovit eli pienet muovikiteet, joita löytyy muun muassa suihkusaippuoista, hammastahnoista sekä kasvojenpesuaineista.
– Mikromuoveista monet ovat sellaisia, että ne pääsevät jätevedenpuhdistamoiden puhdistusprosessin läpi. Kun puhutaan valtamerien muovilautoista, niin ne eivät muodostu pelkästään isoista muovikappaleista, vaan pienet mikromuovit alkavat haitata ympäristössä pikkuhiljaa.