Oululainen teknologiayritys Bittium voi hyötyä merkittävästi Suomen uusiessa hävittäjälentokoneet. Bittium on yksi niistä yrityksistä, joiden kanssa kansainväliset hävittäjäkoneiden valmistajat ovat kiinnostuneet tekemään yhteistyötä.
Bittium toimii Suomen puolustusvoimien kumppanina ja toimittaa ilmavoimille viestintäteknologiaa. Yritys toimittaa tiedonsiirtojärjestelmän myös Viron puolustusvoimille.
Bittiumin toimitusjohtaja Hannu Huttunen sanoo, että hävittäjäkauppoihin mukaan pääseminen voisi tuoda varsinkin sotilaskäyttöön tarkoitetuille tuotteille uusia asiakkaita.
– Jos päästäisiin mukaan tällaiseen hankkeeseen, se tukisi meidän ponnistuksia maailmalla liikevaihdon kasvattamiseksi ja uusien asiakkaiden saamiseksi.
Suomen on määrä valita uusi hävittäjäkoneiden toimittaja vuonna 2021, mutta hankintaan liittyviä valmisteluja tehdään jo nyt.
Yhteistyö voi parhaimmillaan tuoda uusia työpaikkoja
Mahdollisen hävittäjäyhteistyön työllistäviä vaikutuksia Bittiumille Hannu Huttunen ei vielä osaa arvioida, sillä yrityksellä ei ole aikaisempaa kokemusta vastaavasta tilanteesta.
Hyvin onnistuessaan yhteistyö voisi toki näkyä myös työpaikkoina.
Suomessa tehty insinöörityö ja valmistustyö ovat osa sitä kokonaisuutta, jolla me taataan erinomainen laatu ja suorituskyky meidän laitteissa. Hannu Huttunen
– Jos tätä kautta avautuisi kokonaan uusia mahdollisuuksia, joihin päästäisiin kehittämään ja tarjoamaan uusia mahdollisuuksia, niin hyvinkin se voisi tarkoittaa lisääntynyttä työvoiman tarvetta meille täällä Suomessa.
Bittium työllistää Suomessa reilut 600 työntekijää, joista yli 400 on Oulussa.
Yritys on siinä mielessä alallaan harvinaisuus, että myös sen tuotanto tehdään kokonaan Suomessa. Huttusen mukaan tämä on selvä kilpailuetu.
– Suomessa tehty insinöörityö ja valmistustyö ovat osa sitä kokonaisuutta, jolla me taataan erinomainen laatu ja suorituskyky meidän laitteissa ja järjestelmissä ja toisaalta myös tietoturva ja turvallisuus.
Sotilastuotteisiin merkittävä panostus
Huttusen arvioin mukaan Bittiumilta on kulunut sotilaspuolen tuotekehitykseen kymmeniä miljoonia euroja ja aikaa parikymmentä vuotta. Ensimmäiset varsinaiset sotilaskäyttöön tarkoitetut tuotteet tulivat markkinoille puolenkymmentä vuotta sitten.
Puolustusteollisuuden myyntisyklit ovat hyvin pitkiä. Hannu Huttunen
Tuotekehityksen lisäksi nyt panostetaan myyntiin.
– Puolustusteollisuuden myyntisyklit ovat hyvin pitkiä. Tyypillisesti asiakkaiden hankintaohjelmat ovat pitkäaikaisia ja valmistelut kestävät kauan. Tässä on nyt muutaman vuoden kansainvälistä myyntityötä tehty aktiivisesti ja Viron kaupan lisäksi on tehty ensimmäisiä pilottitoimituksia.