YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jossa vaaditaan Israelia lopettamaan siirtokuntien rakentamisen miehitetyille palestiinalaisalueille.
Ennakkoon oli arveluja, että Yhdysvallat saattaisi estää päätöslauselman veto-oikeudellaan, mitä esimerkiksi presidentiksi nouseva Donald Trump oli vaatinut. Yhdysvallat ei kuitenkaan tehnyt näin, vaikkakin se pidättäytyi äänestämästä.
Yhdysvallat on yleensä tukenut Israelia ja estänyt veto-oikeudellaan Israelin tuomitsevat päätökset turvallisuusneuvostossa. Perjantainen päätös oli ensimmäinen Israelia ja palestiinalaisia koskeva turvallisuusneuvostossa hyväksytty äänestys kahdeksaan vuoteen.
Päätöslauselman tekstissä vaaditaan Israelia "lopettamaan välittömästi ja kokonaan kaiken siirtokuntatoiminnan miehitetyillä palestiinalaisalueilla, mukaan luettuna Itä-Jerusalemissa". Israelin siirtokunnilla ei ole päätöslauselman mukaan "mitään laillista oikeutta" ja ne "rikkovat kansainvälistä lakia".
Päätöslauselma tuskin kuitenkaan muuttaa mitään käytännössä, ja Trumpin tuleva hallinto tuskin tekee mitään sen täytäntöönpanemiseksi.
Lähettiläs arvosteli
Israelin YK-suurlähettiläs Danny Danon arvosteli Yhdysvaltoja pidättäytymisestä. Lähettiläs sanoi, ettei ole epäilystäkään, etteikö Yhdysvaltain uusi hallinto merkitse uutta alkua Yhdysvaltain ja Israelin välisissä suhteissa.
– Ei voi samanaikaisesti puolustaa sekä Israelin siirtokuntien laajentamista että kahden valtion mallia, joka päättäisi konfliktin. Oli pakko tehdä valinta, sanoi puolestaan Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power.
Päätöslauselmasta piti alun perin äänestää eilen torstaina, mutta luonnoksen tehnyt Egypti vaati itse äänestyksen lykkäystä toistaiseksi. Egyptiläisdiplomaatit kertoivat uutistoimisto Reutersille, että syynä oli Israelin painostus sekä pyrkimys välttää Trumpin etäännyttämistä.
Päätöslauselman veivät äänestykseen perjantaina Uusi-Seelanti, Malesia, Venezuela ja Senegal.
Päätöslauselma hyväksyttiin 15-jäsenisessä turvallisuusneuvostossa 14:llä puoltavalla äänellä. Äänestystä seurasivat pitkät aplodit.