Lasten ja nuorten mediankäyttö on aihe, joka tuottaa vanhemmille päänvaivaa. Mitä lapsi kännykällään puuhaa ja missä hän liikkuu?
Mediakasvattaja ja nuorisotyönkouluttaja Paula Aalto Mannerheimin lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiristä antaa viisi vinkkiä, joilla lapsen mediankäytön ja siitä puhumisen voi saada paremmin hallintaan.
1. Käytä somea yhdessä lapsen kanssa
Lasten ja nuorten mediamaailma on hyvin moninainen ja monipuolinen, mutta vanhemmat helposti näkevät vain kurjan jäävuoren huipun.
– Välillä on hyvä sanoa lapselle, että näytä minulle, mitä siellä teet. Mikä tuo peli on ja miksi se toimii noin? Voi myös katsoa yhdessä Youtube-videoita. Näin minä teen teinieni kanssa, Paula Aalto kertoo.
Yhdessä katselu voi synnyttää kiinnostavia keskusteluja. Nämä keskustelut puolestaan voivat auttaa vanhempia ymmärtämään, miksi videot ovat niin koukuttavia ja kiinnostavia.
2. Ole kiinnostunut siitä, mitä sovelluksia lapsi käyttää
Vanhemman kannattaa olla perillä siitä, mitä sovelluksia lapsi käyttää. On myös hyvä tutustua sovelluksiin hieman tarkemmin.
Paula Aallon mukaan Instagram pitää edelleen pintansa ala- ja yläkouluikäisten somekanavien ykkösenä. Whatsapp on tullut mukaan jo ekaluokkalaistenkin arkeen. Viimeisen vuoden aikana suosikiksi on noussut Snapchat, joka on ottamassa yhä enemmän lasten ja nuorten someajasta.
3. Hanki lapselle herätyskello
Monet lapset haluavat ottaa kännykän viereensä, kun menevät nukkumaan. Syyksi ilmoitetaan yleensä se, että herätyskello on kännykässä. Puhelimen läheisyys voi kuitenkin houkuttaa roikkumaan somessa pitkälle yöhön.
Paula Aallon neuvo on yksinkertainen: hanki herätyskello. Silloin kännykän voi jättää yöksi vaikka keittiöön.
– Nauratin oppilaita tunnilla, kun sanoin, että meillä on hirveän antiikkiselta kuulostava herätyskello. Se on ihan hyvä vaihtoehto. Vanhemmilta voi myös tilata sellaisen herätyksen kuin haluaa, Aalto muistuttaa.
4. Rajoita, jos on tarvetta rajoittaa
Vanhempien tehtävä on rajoittaa median ja somen käyttöä, jos sille on tarvetta. Vanhemmat kuitenkin kokevat asian usein vaikeaksi.
– Onko vaikea olla antamatta lapselleen rahaa joka päivä? Onko vaikea antaa lapsen olla ulkona niin myöhään kuin hän haluaisi? Monesti muiden asioiden rajoittaminen ei ole vaikeaa, Paula Aalto muistuttaa.
Jatkuva rajoittaminen ei kuitenkaan ole paras keino. Paula Aalto yrittää omien lastensa kanssa vahvistaa itsesäätelytaitoa. Hän yrittää, että lapset itse ymmärtäisivät rajoittaa omaa käyttöään esimerkiksi ilta- ja yöaikaan.
5. Ole rehellinen
Kaikessa tekemisessä vanhemman on hyvä olla rehellinen. Paula Aalto kertoo, että hän on pyytänyt lastensa puhelinten pääsykoodit. Samalla hän on kuitenkin sanonut, ettei aio käydä tarkistamassa kännyköitä ilmoittamatta.
– Kunnioitan heitä, enkä käy selän takana kurkkimassa. Sanon reilusti, että tänään katson teidän puhelimenne ja jos sieltä löytyy sitä tai tätä, niin juttelemme asiasta lisää. Muistutan lisäksi, että jos näen esimerkiksi lasten ja heidän kavereidensa yksityisiä keskusteluja, esitän, etten olisi niitä ikinä lukenutkaan, Aalto kertoo.