Opiskelijat siirretään yleisen asumistuen piiriin elokuussa 2017. Arvioiden mukaan 40 000–50 000 opiskelijaa putoaa tällöin asumistuen ulkopuolelle. Kelan vastaavan suunnittelijan Ilpo Lahtisen näkemyksen mukaan todellisia menettäjiä on huomattavasti vähemmän.
– Opiskelija voi menettää 200 euron asumislisän, mutta sen tilalle tulee 250 euroa enemmän opintolainaa. Jos opintolaina katsotaan osaksi opintotukea, on menettäjiä paljon vähemmän ja heilläkin miinusmerkki jää muutamaan kymppiin.
Asumislisän poistumisen lisäksi opintoraha pienenee osalla opiskelijoista vajaat 90 euroa kuukaudessa. Lahtisen mukaan opiskelijoiden pitäisi ymmärtää, että nykyisessä taloudellisessa tilanteessa osa rahasta tulee lainan muodossa. Yle uutisoikin jo syksyllä 2016, että opintolainakanta on lähes tuplaantunut kymmenessä vuodessa.
Tuskin moni siitä ilahtuu, mutta kai se on tässä valtion taloustilanteessa ymmärrettävää ja perusteltua. Ilpo Lahtinen, Kela
– Periaate on nyt se, että opintolaina on osa opiskelijan toimeentuloturvaa. Tuskin moni siitä ilahtuu, mutta kai se on tässä valtion taloustilanteessa ymmärrettävää ja perusteltua.
Valtion velat päätyvät Lahtisen mukaan lopulta nuorten maksettaviksi, joten opiskelijoiden pitäisi ymmärtää, ettei maan velkaantuminen koidu heidän hyödykseen.
Yhteisen hyvän ajatteleminen ei silti ole helppoa, kun oma elämä vaikuttaa epävarmalta. Esimerkiksi Porissa kulttuuri- ja maisematutkimusta opiskeleva Emilia Merisalo kertoo suoraan välttelevänsä opintolainan ottamista.
Välttelen opintolainan ottamista, koska työllisyystilanne on niin huono. opiskelija Emilia Merisalo
– Välttelen sitä, koska työllisyystilanne on niin huono. Ei ole varmuutta siitä, saanko työpaikkaa valmistumisen jälkeen. Pidän sitä huonona ajatuksena, että opiskelijoita periaatteessa pakotetaan ottamaan lainaa tällä uudistuksella.
Epätietoisuutta yksityiskohdista
Kaikki opiskelijat eivät ole vielä tietoisia siitä, mitä uudistus heidän kohdallaan tarkoittaa. Emilia Merisalo kohdistaa kritiikkinsä erityisesti tiedotukseen. Muutoksia tulee hänen mukaansa jatkuvasti eikä niistä informoida opiskelijoita riittävästi, vaikka vaikutukset ovat monen elämässä tuntuvia.
Käytännössä asumistuen piiriin siirtymisestä hyötyvät yksinelävät, pienituloiset opiskelijat. Häviäjiä ovat ne, jotka asuvat yhdessä töitä tekevän ystävän tai puolison kanssa.
– Minun ystäväni avomies on töissä, joten ystäväni menettää koko asumistuen. Hän saa vain 250 euroa opintorahaa, eikä pysty kattamaan sillä edes omaa osaansa vuokrasta, Emilia Merisalo toteaa.
Merisalo ei ole täysin varma uudistuksen vaikutuksista omaan elämäänsä. Hän uskoo saavansa jatkossa asumistukea, koska myös hänen puolisonsa on opiskelija. Opintorahan pienennys pistää nuoren naisen silti mietteliääksi. Jatkossa esimerkiksi ruokaostoksia pitää harkita tarkemmin.
Kelalta tulossa vinkkipaketti opiskelijoille
Kelan vastaava suunnittelija Ilpo Lahtinen valmistelee opiskelijoille parhaillaan kattavaa ohjepakettia, jossa muistutetaan, mitä kaikkea heidän on otettava huomioon. Ohjeistuksessa nousevat esiin muun muassa enimmäisasumismenojen ja tulojen huomioiminen sekä vuokrasopimusjärjestelyt. Näistä järjestelyistä voivat hyötyä esimerkiksi kimppakämppäläiset.
– Jos he tekevät erilliset vuokrasopimukset, voi jokainen lähtökohtaisesti hakea omat tukensa. Silloin kämppäkaverin työnteko ei estä toisen tuensaantia.
Lahtinen muistuttaa, että osa vuokranantajista vaatii tällaisissa tapauksissa yhteisvastuulausekkeen. Se tarkoittaa sitä, että muut huolehtivat vuokrasta, jos joku jättää omansa maksamatta. Silloin asukkaat ovat Kelan silmissä samaa ruokakuntaa ja lopputulos voi olla se, että kukaan heistä ei saa asumistukea.
On paljon yksityiskohtia, joiden kanssa on nyt syytä olla tarkkana. Ilpo Lahtinen, Kela
Yleinen asumistuki poikkeaa aiemmasta opiskelijoiden asumislisästä niin merkittävästi, että muutoksissa riittää opeteltavaa.
– Siellä on paljon yksityiskohtia, joiden kanssa on nyt syytä olla tarkkana, Kelan vastaava suunnittelija Ilpo Lahtinen muistuttaa.