Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 114052

Tähti liki törmäyskurssilla Aurinkokunnan kanssa – lähiohitus luvassa, mutta ei kovin pian

$
0
0

Linnunradan tähdet eivät suinkaan pysy siististi paikallaan, vaan ne kiertävät jatkuvasti galaksimme keskustaa. Kiertoliike ei kuitenkaan suju täydessä järjestyksessä, vaan tähdet liikkuvat jatkuvasti myös suhteessa muihin tähtiin.

Joskus niitä eksyy jopa Maan tuntumaan.

Esimerkiksi niinkin äskettäin kuin noin 70 000 vuotta sitten erään tähden uskotaan kulkeneen aurinkokunnan reunamilla sijaitsevan Oortin pilven poikki, noin 52 000 tähtitieteellisen yksikön eli au:n päässä Maasta. Yksi au on Auringon etäisyys Maasta.

Minkään muun kuin tämän Scholzin tähdeksi nimetyn tähden ei tiedetä kulkeneen yhtä läheltä Aurinkoa.

Tutkijat ovat kuitenkin havainneet tähden, jonka he uskovat tulevan vaelluksellaan vielä lähemmäs. Aivan lähiaikoina ohitus ei kuitenkaan tapahdu, vaan vasta 1,35 miljoonan vuoden kuluttua.

Gliese 710 -niminen tähti on kooltaan noin puolet Auringosta. Tällä hetkellä se on 64 valovuoden päässä meistä, mutta lähimmillään sen uskotaan tulevan vain 13 365 au:n eli 77 "valopäivän" päähän meistä. Etäisyys on toki vielä melkoinen, mutta Gliese 710 on tuolloin jo selvästi Oortin pilven sisällä.

Gliese 710:n on jo tiedetty liikkuvan kohti aurinkokuntaamme, mutta puolalaisen Adam Mickiewiczin yliopiston tutkijoiden Filip Berskin ja Piotr A. Dybrzyńskin uuden arvion mukaan ohitus on aiempaa arviota likeisempi.

Uudet laskelmat tehtiin Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Gaia-avaruusteleskoopin havainnoista.

Tähti saattaa viskata komeettoja kohti Maata

Vaikka Gliese 710 kulkeekin Maan kannalta kohtuullisen turvallisen matkan päästä, on oletettavaa, että se sotkee monien Oortin pilven komeettojen ratoja ja voi hyvinkin lähettää joitain niistä Maata kohti.

Ihmiskunnalle, jos sellainen on tuolloin vielä olemassa, Gliese 710:n ohitus voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että täällä havaitaan muutamia uusia komeettoja. Maan mahdollisten asukkaiden onneksi Jupiter siivoaa useimmat komeetat pois Maahan suuntautuvalta radalta.

Tutkijoiden mukaan tähden vaikutus Oortin pilveen kestää jopa kymmenen miljoonaa vuotta, eikä Aurinko ole kokenut yhtä merkittävää ohikulkua ainakaan useisiin miljooniin vuosiin.

Tutkimus julkaistiin Astronomy & Astrophysics -lehdessä. Siitä uutisoi muun muassa Gizmodo.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 114052

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>