Ihmisten yhtäläinen arvo, demokratian merkitys sekä kansalaisten oikeudet ja velvollisuudet. Siinä asiat, jotka toistuivat presidentti Barack Obaman jäähyväispuheessa kerta toisensa jälkeen.
Hän kävi läpi omia onnistumisiaan ja epäonnistumisiaan, mutta ennen kaikkea hän pyrki luomaan uskoa Yhdysvaltain tulevaisuuteen.
– Kaikista ulkoisista eroavaisuuksistamme huolimatta, olemme kaikki samassa veneessä, hän sanoi.
Hän varoitti, että puolueellisuus, rasismi ja epätasa-arvoisuus uhkaavat demokratiaa. Hän myös kehotti uudistamaan demokraattisen järjestelmän.
Puheensa lopuksi hän veti yhteen oman kautensa.
– Yes, we can! Yes we did. Kyllä, pystymme siihen. Kyllä, teimme sen.
Palasi Chicagoon
Obama piti jäähyväispuheensa Chicagossa, missä hän aloitti poliittisen uransa nuorena miehenä. Vastaanotto oli lämmin. Yleisö nousi taputtamaan, kun Obama saapui pitämään jäähyväispuhettaan.
Obama totesi alkuunsa, että tuntui hyvältä olla kotona ja kiitti kaikista hyvän onnen toivotuksista, joita hän on vaimoineen viime viikkoina saanut.
– Olette tehneet minusta paremman presidentin ja paremman miehen, Obama aloitti.
Hän palaa puheessaan alkuaikoihinsa Chicagossa ja tapaamiinsa tavallisiin ihmisiin.
– Meidät on luotu tasa-arvoisiksi, hän totesi.
Omat onnistumiset
Obama mainitsi onnistumisinaan laman taittamisen, autoteollisuuden toipumisen ja työpaikkojen luomisen. Hän myös puolusti voimakkaasti terveydenhuolto- ja sosiaaliuudistustaan. Sen kustannukset ovat hänen mielestään kohtuulliset.
– Jos jollakulla on parempi järjestelmä, tuen sitä julkisesti. Siksi olen täällä: palvellakseni.
Hän epäili, että ihmiset eivät kahdeksan vuotta sitten olisi uskoneet, mikäli hän olisi luvannut heille kaikki saavuttamansa parannukset.
– Yhdysvallat on parempi ja vahvempi paikka kuin silloin, kun aloitin.
Obama jättää presidentin tehtävät 20. tammikuuta. Kun hän muistuttaa lopettavansa kymmenen päivän kuluttua, yleisö alkaa buuata.
– Ei, ei, meillä on rauhallisen vallanvaihdon perinne, muistuttaa Obama.
Huoli tulevaisuudesta
Vaikka Obaman puheessa oli pääosin myönteinen sävy, hän nosti esiin myös huolenaiheitaan. Yksi huolenaiheista oli Yhdysvaltain polarisoituminen, eli jakautuminen kahteen erilliseen leiriin.
Hän totesi, että hyvätuloisille menee entistä paremmin, samalla kun monet tuntevat, että heidät on unohdettu.
– Meidän on taattava lapsillemme koulutus, työtekijöille oikeus järjestäytyä ja vaatia parempia palkkoja.
– Jos emme luo mahdollisuuksia kaikille, erot vain kasvavat lähivuosina.
Obama kiinnitti huomiota myös rotujen välisiin suhteisiin ja siihen, ettei yhteiskunnan eroja pitäisi nähdä valkoisten hyvätuloisten ja muiden väristen huonovoivien ihmisten välisinä eroina. Hän muistutti, että rasismi on eripuraisuutta aiheuttava voima.
– Sydänten on muututtava. Ne eivät muutu heti. Joskus kestää sukupolvia, ennen kuin ennakkoluulot murtuvat.
Hän oli myös huolissaan asenteista maahanmuuttajia vastaan. Yhdysvallat on aina ollut siirtolaisten maa, hän muistutti.
– He arvostavat kovaa työtä ja perhettä, kuten mekin.
Kansainväliset asiat
Obama kertasi myös saavutuksiaan kansainvälisellä areenalla: Kuuban suhteiden lämmittämisen, Iranin ydinsopimuksen solmimisen ja Pariisin ilmastosopimuksen.
Lapsemme joutuvat selviämään ilmastonmuutoksesta, hän muistutti.
– Ilmastonmuutoksen kieltäminen on tulevien sukupolvien pettämistä. Se on myös tämän maan keskeisen hengen pettämistä, innovaation ja käytännöllisen ongelman ratkaisun hengen pettämistä.
Hän puhui radikalisoitumisen vaaroista, mutta huomautti Yhdysvaltain eliminoineen tuhansia terroristeja. Hän myös lupasi, että terroristijärjestö Isis voitetaan.
– Elämäntapamme suojelu ei kuulu pelkästään sotilasvoimillemme. Meidän kaikkien on pysyttävä valppaina. Meidän täytyy puolustaa demokratian arvoja.
– En hyväksy amerikkalaisten muslimien syrjimistä. He ovat aivan yhtä isänmaallisia kuin mekin. Emme voi vetäytyä isoista maailmanlaajuisista taisteluista!
Demokratia ei ole itsestäänselvyys
Perusoikeuksien puolustaminen kuuluu kaikille amerikkalaisille, Obama muistutti, olipa kyse etnisistä vähemmistöistä, naisista tai sukupuolivähemmistöistä.
– Demokratiamme on uhattuna, jos pidämme sitä itsestään selvänä.
Demokraattinen järjestelmä tulisi uudistaa, Obama uskoi ja kehotti kaikkia kantamaan kansalaisvastuunsa. Yhdysvalloissa on matalat äänestysprosentit.
– Meidän pitäisi tehdä äänestämisestä helpompaa.
Hän kehotti ihmisiä toimimaan, mikäli he näkevät epäkohtia, osallistumaan, mikäli he haluavat muuttaa asioita.
Henkilökohtainen päätös
Obama päätti puheensa henkilökohtaisiin ja tunteikkaisiin kiitoksiin vaimolleen, tyttärilleen ja varapresidentilleen Joe Bidenille. Vaimolleen Michellelle hän sanoi:
– Sait roolin, jota et pyytänyt ja teit siitä omasi arvokkuudella, sisulla, tyylillä ja huumorilla. Uusi sukupolvi voi asettaa tavoitteensa korkeammalle, koska olet heidän esikuvansa. Olen ylpeä sinusta. Maamme on ylpeä sinusta.
Puheensa lopuksi hän veti yhteen oman kautensa.
– Yes, we can! Yes we did. Pystymme siihen, pystyimme siihen.
Lue myös: Obaman kyyneltentäytteiset kiitokset Michellelle (video)