Verkkolaitteita valmistava Nokia paransi alkuvuonna tulostaan rutkasti.
Yhtiön tammi–kesäkuun vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 129 prosenttia edellisvuoden alkupuoliskon lukemista ja oli 1,23 miljardia euroa. Vuoden 2020 tammi–kesäkuun vertailukelpoinen liikevoitto oli 539 miljoonaa euroa.
Tammi–kesäkuun liikevaihto kasvoi neljä prosenttia. Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta liikevaihdon kasvu olisi yhdeksän prosenttia.
Yhtiö kuvailee pörssitiedotteessan vuoden ensimmäistä puoliskoa vahvaksi. Alkuvuoden vertailukelpoinen liikevoittoprosentti oli 11,9, minkä vuoksi yhtiö nostaa kuluvan vuoden taloudellista ohjeistusta – vaikkakin toisella vuosipuoliskolla on edelleen haasteita, Nokian pörssitiedotteessa todetaan.
Toisen vuosineljänneksen, eli huhti–kesäkuun tulos oli niin ikään hyvä.
Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi toisella neljänneksellä 61 prosenttia ja oli 682 miljoonaa euroa. Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta mitattuna liikevaihdon kasvu oli yhdeksän prosenttia.
Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark kuvailee pörssitiedotteessa olevansa tyytyväinen yhtiön tuloskehitykseen toisella neljänneksellä. Vertailukelpoinen liikevoittoprosentti toisella neljänneksellä oli 12,8.
– Toisen vuosineljänneksen liikevoittoprosenttimme kehittyi hyvin, vaikka jättäisimme huomioimatta Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän tulosta parantaneen kertaluonteisen ohjelmistokaupan.
– Uuden toimintamallimme hyödyt alkavat nyt näkyä, mikä auttoi meitä vahvan taloudellisen tuloksen saavuttamisessa, Lundmark kuvailee.
Nokia odottaa vuoden toiselle puoliskolle haasteita, jotka liittyvät Lundmarkin mukaan erityisesti markkinaosuuden supistumiseen ja hintaeroosioon Pohjois-Amerikassa.
Tokmanni: kasvu jatkui, mutta ei yhtä rajusti
Halpakauppaketju Tokmannin tulos ja liikevaihto jatkoivat kasvuaan alkuvuonna.
Huhti–kesäkuussa yhtiön liikevaihto kasvoi 5,4 prosenttia ja oli 301,5 miljoonaa euroa. Kasvuvauhti ei kuitenkaan enää yltänyt vuoden 2020 huhti–kesäkuuhun, jolloin liikevaihto kasvoi peräti 19,2 prosenttia vuoden 2019 vertailujaksoon nähden.
Yhtiön toisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto oli 32,3 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten vastaavan ajankohdan luku oli 30,6 miljoonaa.
Tammi–kesäkuussa Tokmannin liikevaihto kasvoi kaikkiaan 8,8 prosenttia ja oli 527,6 miljoonaa euroa. Alkuvuoden vertailukelpoinen liikevoitto oli 39,1 miljoonaa, eli reilut kahdeksan miljoonaa euroa parempi kuin vuoden 2020 alkupuoliskolla.
Verkkokaupan myynnin vauhti ei enää yltänyt myöskään ensimmäisen koronakevään lukemiin, vaikkakin kasvua oli tänäkin keväänä.
Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen kuvailee tulosta hyväksi suoritukseksi edellisvuoden vahvoihin lukuihin verrattuna. Rautiainen huomauttaa, että että asiakkaiden ostoskäyttäytyminen on muuttunut koronapandemian alkuajoista normaalimpaan suuntaan.
– Erityisen hyvin myynti kehittyi puutarhan, kauneuden, terveyden ja hyvinvoinnin sekä pukeutumisen tuotteissa, Rautiainen mainitsee tiedotteessa.
Tokmanni ennustaa liikevaihdon kasvua vuodelle 2021. Konsernin euromääräisen kannattavuuden ennakoidaan paranevan ja olevan 105–115 miljoonaa euroa.
Terrafamen tappio syveni keväällä
Kaivosyhtiö Terrafamen tappio syveni huhti–kesäkuussa. Yhtiön liiketulos painui 3,6 miljoonaa euroa pakkaselle, kun viime vuoden vastaavana ajankohtana tappio oli 2,2 miljoonaa. Liikevaihto kasvoi viidenneksen 91,6 miljoonaan euroon.
Suunnitellusti toukokuussa pidetty huoltoseisokki vähensi yhtiön mukaan tuotantomääriä. Sekä nikkelin että sinkin tuotantomäärät laskivat toisen neljänneksen aikana.
Koko alkuvuoden tulos painui tappiolle 4,3 miljoonaa euroa. Tappio syveni viime vuoden tammi–kesäkuusta, jolloin liiketulos oli tappiolla 0,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi tammi–kesäkuussa 7,2 prosenttia viime vuoden alkupuoliskoon nähden ja oli 185,0 miljoonaa euroa.
Toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen näkee, että yhtiön uusi akkukemikaalitehdas valmistui sopivalla hetkellä, koska sähköautojen akkujen kysynnän odotetaan kasvavan.
Terrafamen mukaan tehtaan tuotannon ylösajo aloitettiin kesäkuussa ja ensimmäiset asiakastoimitukset käynnistyvät heinäkuussa.
– Autonvalmistajilla on kunnianhimoisia tavoitteita sähköautojen osuuden lisäämiseksi tuotannossaan ja tämä edesauttaa myös eurooppalaisen akkuarvoketjun rakentumista, Lukkaroinen sanoi tiedotteessa.
Uutinen päivittyy.