KOTKA Sosiaalisessa mediassa on kummasteltu poliisin julkaisemia valvontakamerakuvia, joissa Kotkan Prismassa sijaitsevan kultasepänliikkeen ryöstäjä pakenee 200 000 euron arvoisen sormussaaliinsa kanssa.
Kuvissa näkyy tummiin pukeutunut ihmishahmo, mutta ne ovat hyvin suttuisia ja rakeisia. Facebook-kommenteissa kuville on naureskeltu ja niiden tasoa on verrattu 1990-luvun Poliisi-tv:ssä nähtyyn materiaaliin.
– Ei niitä voi kovin korkeatasoisiksi sanoa. Olen parempiakin nähnyt, toteaa myös rikoskomisario Juha Junkkari Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.
Valvontakameran valinta ja sijoittelu on aina liikkeen vastuulla, joskin ne kysyvät usein neuvoa poliisilta tai turvallisuusalan asiantuntijoilta. SOK:lta ei osata kommentoida sitä, miksi kultaryöstöstä saadut kuvat ovat niin heikkotasoisia.
– Siellä on laadukas kameravalvontajärjestelmä, jonka tallenteet ovat hyvälaatuisia, toteaa Kymen Seudun Osuuskaupan sisäinen tarkastaja Minna Taponen.
Ei niitä voi kovin korkeatasoisiksi sanoa. Juha Junkkari
"Nollasta sataan"
Valvontakameroiden tallenteilla on iso merkitys rikostutkinnassa. Helsingin poliisilaitokselta arvioidaan, kuvien laadussa on valtavia eroja.
– Se vaihtelee nollasta sataan. Poliisi lähettää medialle parhaan mahdollisen kuvan. Jos jostain kaupasta tai kioskista tulee huonolaatuinen kuva, emme voi sille mitään, sanoo rikoskomisario Heikki Sandberg.
Ongelmia aiheuttaa yleensä se, että kuva on liian sumea tai se on otettu liian kaukaa. Kaukaa otettua kuvaa poliisi joutuu suurentamaan, jolloin laatu huononee.
– Jos ostoskeskuksessa otetaan yleiskuvaa, kamera sijaitsee jossain katossa. Silloin sen kautta on tarkoitus valvoa ihmisten käyttäytymistä. Jotkut ovat asentaneet myös laadukkaita kameroita poliisin tai turvallisuusalan tarpeisiin. Rahasta siinä on kyse ja siitä, miten kauppa suhtautuu rikosten selvittämiseen ja turvallisuuteen.
Tallenteet ovat hyvälaatuisia. Minna Taponen
Kun vain kalju näkyy
Valvontakameroita asentava yrittäjä Aarne Kakkonen arvioi, että osa liikkeistä säästää valitsemalla heikkolaatuisen valvontakameran.
– On hankittu halpa kamera. Kun mennään oikein huippulaitteisiin, ne maksavat huomattavasti enemmän. Tai sitten kamera voi olla hyvä, mutta tallentimen kapasiteetti on pieni, Kakkonen toteaa.
Virhe voi tapahtua myös kameran asennuksessa ja sijoittelussa.
– Jos liikkuva kohde on kaukana ja linssi asetettu laajakulmaan, kuvassa näkyy pelkkä möhkäle. Tai jos kamera asennettu liian ylös, näkyy vain varkaan kalju. Olen kuullut tapauksesta, jossa oma äitikään ei tunnistanut varkaiden kuvia.
Olen kuullut tapauksesta, jossa oma äitikään ei tunnistanut varkaiden kuvia. Aarne Kakkonen
Iso merkitys rikostutkinnassa
SOK:n mukaan valvontakameroiden kuvanlaatuun on kiinnitetty huomiota, mutta niiden uusiminen vaatii aina rahaa.
– Ilman muuta tavoitteena on, että tallenteista on hyötyä jälkikäteen asioita selvitettäessä. Eihän se ole kenenkään etu, jos kuvat ovat pelkkää puuroa, sanoo sisäinen tarkastaja Minna Taponen.
Poliisin mukaan valvontakameroiden kuvatallenteiden laatu on yleisesti ottaen parantunut vuosien varrella.
– Jos teko ja tekoväline kuten ase tai puukko näkyvät, se auttaa jo paljon. Vielä jos kasvot ja vaatetuskin näkyvät, se riittää, toteaa rikoskomisario Heikki Sandberg Helsingin poliisilaitokselta.