Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää shiiamuslimien puolisotilaalllsia joukkoja siviileihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista ja sotarikoksista Irakissa.
Amnestyn mukaan puolisotilaalliset asejoukot ja mahdollisesti myös Irakin hallituksen joukot ovat kiduttaneet, pidättäneet mielivaltaisesti ja teloittaneet laittomasti tuhansia terroristijärjestö Isisin valtaamilta alueilta paenneita sunnitaustaisia siviileitä.
Epäillyt väärinkäytökset ovat tapahtuneet Fallujan ja sitä ympäröivien alueiden takaisinvaltauksen yhteydessä touko- ja kesäkuussa 2016.
Esimerkiksi yhdessä kesäkuussa sattuneessa tapauksessa shiiajoukot ottivat Saqlawiyassa kiinni noin 1 300 miestä ja poikaa. Heistä yli 600 siirrettiin Anbarin paikallisviranomaisten haltuun.
Amnesty kertoo, että Anbarin viranomaisten asettaman tutkintakomitean mukaan Saqlawiyassa pidätetyistä ainakin 49 tapettiin eri tavoin. Yli 640 ihmistä on edelleen kateissa. Irakin hallitus on kertonut aloittaneensa tutkinnan tapauksesta.
Tiedot perustuvat lähes 500 haastatteluun
Amnestyn mukaan Fallujan ympäristöstä raportoidut joukkomurhat ja sieppaukset eivät ole yksittäistapauksia.
– Irakin viranomaisten osallisuus ja puuttumattomuus näihin tekoihin on luonut rankaisemattomuuden ilmapiirin, kuvailee Amnesty Internationalin Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.
Amnestyn tiedot perustuvat yli 470 entisen vangin, silminnäkijän sekä tapettujen, kadonneiden ja pidätettyjen omaisten, viranomaisten, aktivistien ja avustustyöntekijöiden haastatteluihin.
Haastateltujen mukaan sunniarabit kohtaavat kostoiskuja ja syrjintää, koska heidän epäillään tukevan Isisiä tai olevan osallisia sen hirmutekoihin.
Kaikki taisteluikäiset miehet tarkastetaan
Amnestyn mukaan Irakin ja Kurdistanin itsehallintoalueen viranomaiset tekevät kaikille Isisin valtaamilta alueilta pakeneville taisteluikäisille miehille turvallisuusselvitykset, joiden tavoitteena on tarkistaa mahdolliset kytkökset Isisiin.
Ihmisoikeusjärjestö kertoo, että osa selvitykseen joutuneista annetaan turvallisuusjoukkojen käsiin. Heitä saatetaan pitää jopa kuukausia eristettynä ulkomaailmasta ilman syytteiden nostamista.
Pidätetyt kertoivat Amnestylle, että heitä pahoinpideltiin ja pidettiin kivuliaissa asennoissa pitkiä aikoja, heille annettiin sähköshokkeja sekä uhkailtiin naispuolisten sukulaisten raiskaamisella.
Amnestyn mukaan monet kertoivat, että heidät pakotettiin kiduttamalla "tunnustamaan" tai antamaan tietoa Isisistä ja muista aseellisista ryhmistä.
Mosulin operaatio huolestuttaa
Amnestyn mukaan ihmisoikeusloukkauksiin ovat syyllistyneet Popular Mobilization Unit -nimellä kutsutut aseelliset shiiaryhmät, jotka ovat saaneet rahallista ja aseellista tukea Irakin viranomaisilta. Näistä ryhmistä tuli osa Irakin joukkoja helmikuussa 2016.
Irakin asevoimat ja kurdijoukot ovat aloittaneet Mosulin kaupungin takaisinvaltauksen Isisiltä. Ihmisoikeusloukkausten pelätään lisääntyvän, kun takaisinvaltaus etenee.
Amnesty International vaatii Irakin viranomaisia varmistamaan, että ihmisoikeusloukkauksia ei tapahdu Mosulin operaation yhteydessä.
Lisäksi Amnesty haluaa, että syytökset kidutuksista, katoamisista ja laittomista teloituksista tutkitaan riippumattomasti ja puolueettomasti.