26-vuotias Tuomo Himanka on ollut liikuntarajoitteinen koko elämänsä. Hän ei ole antanut asian vaikuttaa edes koululiikuntaan, jossa pelikavereilla ei ollut liikuntarajoitteita.
Neljänneltä luokalta lähtien poika osallistui lähes kaikkiin liikuntalajeihin, ensin avustettuna ja yksin sitten kun voimat kasvoivat niin, että pyörätuolin hallinta onnistui. Sählyä, jalkapalloa, koripalloa.
– Osallistuin kykyjeni mukaan. Joskus piti tietenkin soveltaa, mutta aina oltiin mukana, sanoo Himanka.
Mukana Himanka on edelleen: hän toimii Liikkuva koulu -hankkeessa. Kalajoen Pohjanakylän koulun kummiurheilijana. viiden muun kansallisentason ja maailmanluokan urheiljan kanssa. Liikuva koulu hanke on yksi hallituksen kärkihankkeita. Sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Ohjelmaan osallistuu lähes kaksituhatta koulua.
Haaste opettajalta
Tuomo Himanka oli neljäsluokkalainen, kun opettaja heitti hänelle haasteen.
– Sitten kun voitat opettajan leuanvedossa tarjoan pullakahvit, haastoi opettaja Juho Silvasti.
Haaste taltioitui pääkoppaan odottamaan palkkion keräämistä vuosien ajaksi. Poika kasvoi, tulokset ja lihasvoima paranivat.
Kun Himanka aloitti urheilun ja ratakelaamisen toden teolla, hän palasi lukioaikana vanhalle koululle lunastamaan haasteen entiseltä opettajaltaan.
Pohjankylän koulun rehtori Juho Silvasti kannustaa nuoria liikkumaan.Kalle Niskala / Yle
Kilpailussa opettaja veti yhdeksän leukaa, lukiolainen taas kolmisormiotteella kolminkertaisen määrän eli kaksikymmentäseitsemän.
– Voittajan pullakahvit maistuvat aina hyvältä, naureskelee Tuomo Himanka
Ratakelaajan pitkän tähtäimen suunnitelma
Tuomo Himanka on nuorten ratakelauksen 100 metrin maailmanmestari ja 200 metrin pronssimitalisti vuodelta 2011. Viime vuonna hän oli EM-kilpailuissa viides.
Nyt pitkän aikavälin tähtäimeen piirtyy nousevan auringon maa: Tokio ja vuoden 2020 olympialaiset. Harjoittelu on täyspäiväistä, kahdeksasta kymmeneen kertaa viikossa.
– Päätavoite on finaalipaikka Tokiossa 2020, mutta katsotaan ensi Dubain MM-kisat ensi vuonna, pohtii Tuomo Himanka.
Hyvät muistot Pohjankylän koulusta
Tuomo Himangalla ei ole yhtään huonoa muistoa omasta koulutiestään. Pyörätuolista huolimatta mies kokee sulautuneensa aina joukkoon. Lähipiiri on aina kannustanut ja koulukaverit ovat ottaneet hyvin vastaan.
– Olen varmaan ollut sen verran puhelias ja sanavalmis, että olen välttynyt kiusaamiselta. Olen myös ollut onnekas, sanoo Himanka.
Hän on huomannut, että yhteiskunta ja koululaitos ovat muuttuneet kahden vuosikymmenen aikana avoimempaan ja hyväksyvämpään suuntaan.
Tuomo Himanka opettaa istumalentopallon alkeita Pohjankylän koulun oppilaille KalajoellaKalle Niskala / Yle
Kuusi vuotta sitten Tuomo Himanka otettiin mukaan oman opinahjonsa Pohjankylän koulun Liikkuva koulu -ohjelman kummiksi yhdessä NHL-kiekkoilija Jussi Jokisen, salibandyn liigapelaaja Laura Liimatan, triathlonisti Ella-Marina Himangan, pikajuoksija Eerika Nevanperän ja painonnostaja Sami Torven kanssa.
– Kalajoki on ollut sitä onnellisessa asemassa, että kummiurheilijoita on ollut helppo löytää. Maailmalta löytyy niin monta Kalajoelta kotoisin olevaa menestyjää, sanoo rehtori Juho Silvasti
Kummiurheilija on koululaisten idoli
Kummit ovat esimerkkejä koululaisille. He opettavat erilaista liikkumista sekä yksilö- että joukkuelajien kautta. Lisäksi he ovat mukana tekemässä varainhankintaa ja tukemassa tapahtumia.
– Kummiurheilijat ovat niitä vaikuttajia, idoleita, jotka voivat oikeasti vaikuttaa nuorten liikuntakäyttäymiseen omalla esimerkillään. Opettaja tai rehtori ei siihen pysty, koska auktoriteetti ei ole esikuva, sanoo rehtori Juho Silvasti.
Kalle Niskala / Yle
Kummius ei rajoitu pelkästään liikkumiseen ja sen opettamiseen, vaan kummit näyttävät esimerkkiä kokonaisvaltaisesti: liikunnassa, levossa ja oikeanlaisessa ravinnossa, joita tarvitsevat kaikki kasvavat urheilijan alut.
– Tuomo on hieno esimerkki siitä, että mikään ei ole este liikunnalle ja asenteella mennään eteenpäin, sanoo Juho Silvasti.
Tuomo Himanka on käynyt koululla opettamassa oppilaille asennekasvatuksen lisäksi myös liikuntarajoitteisten lajien kokeilua. Esimerkiksi istumalentopallo antaa liikuntarajoitteettomalle ihan uutta näkökulmaa liikkumiseen ja pelaamiseen.
– Tämä kummius on ollut kunniatehtävä. On tosi kivaa olla nuorten kanssa tekemisissä ja jakaa heille oppeja. Siitä saa myös itse virtaa, sanoo Tuomo Himanka
Hallitus suunnittelee pikavauhdilla muutoksia kokoontumislakiin.
Nykyisin poliisille pitää tehdä ilmoitus mielenilmauksen järjestämisestä kuusi tuntia ennen sen alkamista. Oikeusministeriö pidentäisi ilmoitusajan kolmeen vuorokauteen.
Ylen haastattelemat perustuslakiasiantuntijat luonnehtivat lakiluonnosta huonosti valmistelluksi ja kokoontumisvapautta rajoittavaksi.
Säyseästi samassa tilassa oleilevat ryhmät eivät julkisoikeuden apulaisprofessorin Pauli Rautiaisen mielestä ole riittävän hyvä syy rajoittaa kokoontumisvapautta.
Lakiluonnos on paraikaa lausuntokierroksella ja lain on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2019.
Sosiaalinen media on viime vuosina muuttanut mielenosoituksia. Kuka tahansa voi esimerkiksi Facebookissa polkaista pystyyn mielenosoitukseen nopealla aikataululla ja saada mukaan jopa tuhansia ihmisiä.
Samalla vauhdilla järjestetään myös vastamielenosoituksia. Hyvä esimerkki tästä oli itsenäisyyspäivä 2017. Silloin liikkeellä olivat sekä sittemmin kielletty uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) ja maahanmuuttoa vastustava Soldiers of Odin että natsien vastustajat.
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) perustelee lakimuutosta mielenosoittajien turvallisuudella. Hänen mielestään nykyinen kuuden tunnin ilmoitusaika on liian lyhyt.
– Tämän lain tarkoitus on turvata mielenosoitusoikeus, ettei syntyisi rähinöitä erimielisten porukoiden välillä, Häkkänen sanoo.
Poliisi pitää nykyistä kuuden tunnin ilmoitusaikaa “työnjohdollisesti haastavana”. Paikalle pitäisi nopealla aikataululla löytyä riittävä määrä virkavaltaa estämään mahdolliset yhteenotot.
Poliisit turvasivat mielenosoitusta itsenäisyyspäivänä 2017.Jyrki Lyytikkä / Yle
Professori: Suomalaiset mielenosoitukset ovat rauhallisia
Väkivalta ja yhteenotot mielenosoituksissa ovat kuitenkin Suomessa hyvin harvinaisia. Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen kysyykin, miksi muutosta tarvitaan. Halutaanko esimerkiksi hillitä mielenosoituksia pakkopalautuksia vastaan?
– Meillä ei ole ollut erityisiä ongelmia mielenosoituksissa, Rautiainen sanoo.
– Suomalaiset mielenosoitukset ovat olleet rauhallisia ja kesyjä. Jos samalla torilla on kaksi erimielistä leiriä niin meitä alkaa heti ärsyttää.
Rautiaisen mielestä hallituksen lakiluonnos on suppea ja huonosti valmisteltu.
– Tästä ei käy ilmi, mikä on nykykäytännön ongelma ja miten se ilmoitusajan keston lyhentämisellä ratkaistaan.
"Ilmoitusajan pidentäminen rajoittaa kokoontumisvapautta"
Kokoontumislain muuttaminen ei Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ole ristiriidassa perustuslain kanssa.
Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro pitäisi kuitenkin parempana, että hallitus kokeilisi ilmoitusajan pidentämistä ensin kuudesta tunnista vuorokauteen.
– Totta kai ilmoitusajan pidentäminen kuudesta tunnista kolmeen vuorokauteen rajoittaa kokoontumisvapautta, Lavapuro sanoo.
Muutoksen perusteleminen poliisien kiireillä ei Lavapurolle kelpaa.
– Muutoksella pitäisi olla parempia perusteluita kuin se, että poliiseja on vaikeaa saada paikalle lyhyellä varoitusajalla.
Otsikkoa korjattu 21:27, aikaisempi oli: Hallitus haluaa rajoittaa spontaaneja mielenosoituksia – Asiantuntijat pitävät esitystä huonosti valmisteltuna ja turhana
Ihmisellä on kysyttäessä taipumus valehdella käyttäytymiseen ja arvoihin liittyvissä kysymyksissä, kuten "kuinka paljon juot alkoholia" tai "kuinka usein ajat pyörällä töihin".
Aalto-yliopiston markkinoinnin laitoksen professori ja liikkeenjohdon valmennus- ja kehittämispalveluita tarjoavan Aalto EE:n toimitusjohtaja Pekka Mattila sanoo, että meille syntyy ennen kaikkea median kautta kovia paineita toimia oikein.
– Me tiedämme, miten kuuluu vastata, koska haluamme aina esittää hyvää kansalaista. Haluaisimme oikeasti olla sellainen. Siksi alamme vastata ihan eri tavalla.
Tällainen tapa toimia näkyy Mattilan mukaan aluksi kaikessa käyttäytymiseen ja arvoihin liittyvässä, kuten vaikkapa vähäpäästöisissä autoissa. Puhumme ostavamme seuraavaksi hydridiauton, mutta ostamme kuitenkin vielä tämän kerran dieselin.
Ensin koirankakkapussi hävetti. Nyt hävettää, jos pussia ei ole
Mattila tietää, että muutos noudattelee tiettyä kaavaa. Esimerkiksi kaikissa arvo- ja asennetutkimuksissa ihmiset sanovat ensin tekevänsä jotakin. Sanomisesta edetään sitten siihen, että vähitellen kokeillaan ja kokeilua jatketaan. Lopulta tavasta tulee rutiini ja uusi normaali.
Muutoksen onnistuminen vaatii riittävästi ryhmäpainetta. Professori ottaa esimerkkinä koirankakkapussit, joita aluksi vain harva käytti, vaikka olisi pitänyt. Nyt kakan keräämättä jättäminen toisten nähden koetaan jo noloksi.
– Ja esimerkiksi Pariisissa on nyt tämä sama juttu. On vielä isompi murros määräyksestä oikeaan käyttäytymisen muutokseen saada pariisilainen keräämään koirankakat kuin mitä se Suomessa oli.
Ajattelutavan muutos näkyy myös vaikkapa liikenteessä. Ihmiset päivittävät sosiaaliseen mediaan, kuinka he ovat menneet jonnekin junalla tai pyörällä.
– Aika harva jakaa enää, että nyt olen yksityisautoillut tämän matkan. Siinä näkee sen, että ensin sanoimme niin, sitten kokeiltiin ja nyt jokainen kokeilu jaetaan. On jännä nähdä, mikä tilanne on sitten viiden vuoden kuluttua.
Mitä roolimallit edellä, sitä muut perässä
Kuluttajien käyttäytymisen muutosta on Mattilan mukaan helppo ennustaa. Muutosta ei synny, jos muutos pitää tehdä yksin. Muidenkin pitää muuttua.
Esimerkiksi turkiksia vastustivat ennen lähinnä kettutytöt ja muut tahot, jotka eivät ostaisi turkiksia muutenkaan. Nyt moni kauppajätti on luopunut kaikista tuotteista, joissa on mitä tahansa turkisperäistä. Muutos ei kuitenkaan johtunut kettutytöistä, vaan Guccin kaltaisista brändeistä.
– Nyt nämä ikonit ja roolimallit alkavat ottaa kantaa ja vetäytyä. Se synnyttää paineen kaikille muillekin.
Ihmisellä voi olla menossa useita kulutuskäyttäytymisen muutoksia eri vaiheissaan samaan aikaan. Kun yksi muutos saavuttaa vaiheen, jossa siitä tulee uusi normaali, luodaan uutta painetta heti lisää.
– Nyt ei enää riitä, että ostat luomua, vaan pitää ostaa luomua, joka tulee läheltä. Aina löytyy se seuraava taso. Ja aina löytyy niitä mallisuoriutujia, jotka ovat vielä parempia ja täydellisempiä kuin me olemme.
Kulutuskäyttäytymisen muutos voi joskus tapahtua ennakoitua nopeammin.
Esimerkiksi tuore IPCC:n ilmastoraportti on saanut monet sosiaalisessa mediassa painimaan siitä, kehtaavatko he enää tänä talvena lentää perinteiselle lomamatkalleen maapallon toiselle puolelle.
– Olen ihan varma, että tuo raportti kiihdyttää tiettyä käyttäytymisen muutosta, oli se sitten lihansyöntiä, lentämistä tai jotakin muuta, Professori Pekka Mattila sanoo.
UTSJOKI Haaveena on eläkepäivillä kelluskella ainakin Jäämeren aalloilla. Kahdentoista metrin pituisen purjeveneen rakentaminen on kestänyt nyt 12 vuotta, työ on edistynyt keskimäärin metrin vuodessa. Haavena on kolmen vuoden kuluttua päästä suurille vesille.
Teppo Tähkäpää työskentelee kirvesmiehenä Pohjois-Norjan Vuoreijan kaupungissa Varanginniemen pohjoiskärjessä. Hänellä ei ole aikaisempaa oppia veneenteosta, muuta kuin se, mitä pikkupoikana oppi seuratessaan isäänsä, joka veisteli tavallisia järviveneitä.
Vuoreijassa Tähkäpäällä oli pitkät illat aikaa opiskella veneenveistoa ja purjeveneen tekoa puusta. Oman purjeveneen rakentaminen on ollut haaveena pikkupojasta asti. Aluksi hän tutki netistä kaiken mahdollisen tiedon.
– Tuolla kun jossain Vardössä eli Vuoreijassa on ollut hommissa, niin siellä on illalla luppoaikaa, kun jossain mörskässä asuu ilman televisiota. Mitäpä siinä muuta tietää, kuin tietokoneelta katsoa videoita tai piirrellä veneen piirustuksia, Tähkäpää kertoo.
Usein aika kuluikin piirustusten hahmotteluun. Piirustukset ovat eläneet projektin edetessä. Tähkäpää on suunnitellut myös purjeet odottamaan mastoihin nostamista ja sitä hetkeä, kun tuuli tarttuu niihin.
Utsjokelainen Teppo Tähkäpää on itseoppinut veneenveistäjä.Kirsti Länsman / Yle
Vanhan kirjan neuvot tärkeitä
Tärkeänä tietolähteenä purjevenen rakennuksessa on ollut alunperin englantilainen, noin satavuotias purjeveneraamattu. Kirja on myöhemmin julkaistu uusintapainoksena myös USA:ssa. Kirjasta löytyvät neuvot alusta loppuun siitä, miten purjevene rakennetaan puusta.
Kirjassa neuvotaan muun muassa, miten puuosien kantavuusvaatimukset ja kaltevuuskulmat lasketaan. Se sisältää kaikki tärkeät tiedot myös esimerkiksi mastoprofiileista. Purjeiden suunnittelu onkin ollut Teppo Tähkäpäälle yksi mieluisimmista työvaiheista.
Kirvesmies laati itse kaikki laskelmat ja teki piirustukset niiden pohjalta. Nyt sekä runko että kahdentoista ja kahdeksan metrin mittaiset mastot odottavat valmiina.
Suunnitelmissa on vuoden kuluttua laskea vene vesille Pohjois-Norjassa Vesisaaren kaupungissa. Vielä on kuitenkin edessä vuosien työ, ennen kuin kaikki sisätyöt ovat valmiita ja haaveen toteuttaminen voi alkaa.
Mastoprofiili on tehty kirjan oppien mukaisesti.Kirsti Länsman / Yle
"Tämä on eläköitymispaatti"
Moni varmasti haaveilee, että pääsisi kiitämään sinisten vetten päällä vapaana kuin taivaan lintu. Niin tekee myös Teppo Tähkäpää, joka odottaa jo kovasti, että pääsi merille – näin ensialkuun edes Jäämerelle.
Kolmen vuoden kuluttua tuulen pitäisi tarttua hänen purjeisiinsa. Tähkäpää odotteleekin jo eläkevuosia, jolloin veneenveistoon on enemmän aikaa.
– Tämä on eläköitymispaatti, tässä aika kuluu eläkettä odotellessa. Ja sitten kun pääsen eläkkeelle, niin voin lähteä mihin tuuli vie, haaveilee utsjokelainen Teppo Tähkäpää.
Kirvesmiehen lujuuslaskelmien on syytä pitää paikkansa, jotta vene aikanaan kelluu Jäämerellä.Kirsti Länsman / Yle
...onko sittenkään järkeä?
Purjevene ei suinkaan ole ajanut karille pitkälle sisämaahan keskelle Utsjoen kirkonkylää. Tästä on noin 80 kilometrin matka Varanginvuonolle Pohjois-Norjaan.
Monet varmasti hieraisevat silmiään yhden jos toisenkin kerran, kun näkevät purjeveneen rungon kuivalla maalla keskellä pientä saamelaiskylää.
– Navigare necesse est, purjehtiminen on tärkeää, sanoivat jo muinaiset roomalaiset, siihen uskon minäkin, sanoo Teppo Tähkäpää.
Aivan toinen asia onkin sitten pohtia, onko projektissa ollut järkeä. Tähkäpää tietää itsekin, mitä hänestä saatetaan ajatella Suomen pohjoisimman kunnan pienessä pitäjässä.
– Ei kai kukaan selväjärkinen aloita tällaista savottaa. No ei todellakaan, naurahtaa itseoppinut purjeveneenrakentaja Teppo Tähkäpää.
Mastot odottavat jo nostoa ja sitä, kun tuuli vihdoinkin tarttuu purjeisiin.Kirsti Länsman / Yle
Kuljet kadulla pienen lapsen kanssa, kun äkkiarvaamatta hän irrottaa otteensa ja lähtee juoksemaan. Saat hänestä otteen juuri ennenkuin auto suhahtaa ohi. Saat hirveän raivokohtauksen ja alat huutaa lapselle, kuinka typerästi hän juuri teki.
– Aggressio on sekä tunnetta että toimintaa. Suuttuminen on reaktio, joka on tarkoitettu suojaamaan kauhun tunnetta lapsen menettämisestä. Lapsi näkee vain päällimmäiseen tunteen, joka on raivoaminen ja syyttely, kuvaa teologian tohtori, perhepsykoterapeutti Heli Pruuki Janakkalasta.
Kirjassa Vihainen nainen. Hyvä, paha aggressio Pruuki ja kirjan toinen tekijä Terhi Ketola-Huttunen avaavat aggressiota kansantajuisesti. Sille on syynsä.
– Toisiin tai itseen kohdistettu negatiivinen aggressio on miltei aina yksinäisyyden, masennuksen ja erilaisten tunne-elämän ongelmien taustalla, toteaa Heli Pruuki.
Aggressio kuuluu myös naisille
Aggressio on kaikkien elämään kuuluva voima ja toiminnalle välttämätön energia. Moottori ja polttoaine samassa paketissa. Aggressioon liittyvistä tunteista on helpoin tunnistaa viha ja raivo.
– Inho, ärsyyntyminen ja suuttuminen ovat selkeitä aggressiotunteita. Myös yhdistelmätunteet kuuluvat siihen, kuten kateus ja mustasukkaisuus. Niissä on aggression lisäksi mukana surua, pelkoa ja kipua. Aggressio tulee suojaksi silloin, kun ihminen tuntee olevansa heikko ja haavoittuva, kuvaa Heli Pruuki.
Aggressio on myös toimintaa. Suorin tapa ilmaista sitä on väkivalta. Naisille tyypillisempää on ilmaista aggressiota epäsuorasti.
Piikittely ja sättiminen ovat naisille tyypillisiä tapoja ilmaista aggressiota.Jyrki Lyytikkä / Yle
– Toisen sättiminen, arvostelu, kriittisyys ja pahan puhuminen selän takana ovat naisille tyypillisiä tapoja ilmaista aggressiota, kuvaa Pruuki.
Kännykän plärääminen, haukottelu tai huomion kohdistaminen toisaalle, kun työkaveri puhuu. Tyypillisiä aggression piirteitä työpaikan palaverissa. Heli Pruukin mukaan tapojen tunnistaminen ja niistä itse vastuun ottaminen katkaisevat huonon kierteen.
Aggressio kääntyy itseä vastaan
Aggressio voi kääntyä myös sisäänpäin. Silloin se kääntyy naista itseään vastaan.
– Ajatellaan, että kaikki kritiikki on ansaittua. Ihminen tuntee itsensä arvottomaksi. Sisäinen puhe itselle on negatiivista. Nainen nielee kaikki kommentit ja sopeutuu muiden toiveisiin ja odotuksiin loputtoman kauan, kuvaa psykoterapeutti Heli Pruuki.
Mutta jatkuvalla nielemiselläkin on seurauksensa. Esimerkiksi masennus liittyy siihen, että ihminen ei pidä omia puoliaan.
Jos aggressiota ei osaa ilmaista, se jää piiloon kehoon ja mieleen.Mari Nupponen / Yle
– Aggressiota syödään alas suklaan ja muiden herkkujen kanssa. Syömisellä yritetään sulkea pois aggression nostattamat tunteet, mutta eiväthän ne minnekään mene. Syömiseen liittyvät häiriöt ja masennus ovat seurauksia alas painetuista tunteista, joita ei pystytä kohtaamaan, kuvaa Heli Pruuki.
Tälle ajalle tyypillisenä seurauksena Pruuki pitää liian pitkälle menevää treenaamista. Esimerkiksi selkä- ja vatsaoireet sekä pää- ja hartiakivut voivat hänen mielestään kertoa aggression tukahduttamisesta.
– Ylitreenaaminen on minusta tuore tapa niellä aggressiota. Liiallisen kriittinen tapa tarkastella itseään kertoo pahasta olosta. Silloin ei kykene antamaan itselleen myötätuntoa, sanoo Heli Pruuki.
Ärsyttävä ämmä, jämäkkä mies
Aggression myönteisiä puolia voi hyödyntää esimerkiksi työelämässä. Silti aggression keinot eivät ole ole miehille ja naisille tasapuolisia.
– Jos nainen on palaverissa suora ja määrätietoinen, hän leimautuu ikäväksi ämmäksi, mitä kukaan ei halua. Jos taas mies käyttää samoja aggression myönteisiä keinoja samassa tilanteessa, häntä pidetään jämäkkänä tyyppinä, pohtii Heli Pruuki.
Tulkitaanko miehen aggressiivisuus jämäkkyydeksi ja naisen hankaluudeksi, kysyy Heli Pruuki.AOP
Kiltiksi tytöksi kasvattaminen tuo Pruukin mielestä riskejä tulevaisuudessa. Jos tyttöä kehutaan ainoastaan kiltteydestä, hän ei opi tunnistamaan ja ilmaisemaan omia tarpeitaan.
– Hirveän monet naiset ovat pienentäneet itsensä. Jos opettelee vain miellyttämään toista, ei osaa puolustaa omia rajojaan. Jos kasvatamme tytöistä liian kilttejä, kasvatamme heistä myös voimattomia, kuvaa psykoterapeutti Heli Pruuki.
Työprojektissa nuorempi, kauniimpi ja nopeampi kollega saa huomion, vaikka itsellä olisi asiantuntemusta enemmän. Sekös suututtaa.
– Aggressioista pitää itse ottaa vastuu. Pitää oppia tunnistamaan mitä itsessä tapahtuu, kun tekee mieli puhua toisesta pahaa. Usein ne liittyvät omaan kipuun, täyttymättömiin haaveisiin, ikääntymisen suruun ja luopumiseen, kuvaa Heli Pruuki.
Voisiko joku keittää minulle kupin teetä?
Pruukin mielestä kulttuurimme on toistaiseksi tarjonnut varsin vähän malleja sille, miten kielteisiä tunteita voisi kanavoida positiivisesti. Hän muistuttaa, että jokaisen tunteen takana on jokin tarve, joka ei ole tullut kuulluksi. Kuinka oppia pysäyttämään vahingollinen toiminta ennen kuin vahinko tapahtuu?
– Tulet kotiin ja eteinen on hirveässä kaaoksessa. Ärjäisyn sijaan voisikin astua kenkävuoren yli ja sanoa: "Olen tänään tosi väsynyt. Voisiko joku keittää kupillisen teetä?"
Emme ole tottuneet kertomaan omista heikkouksistamme Heli Pruuki
Kun oppii tunnistamaan tunteen ja sen takana olevan tarpeen, osaa auttaa itseään. Voi suunnata kohti sitä, mitä oikeasti tarvitsee, pohtii Heli Pruuki.
Kotitöistä melskaava äiti voisikin olla valmiiksi tehdyn päivällisen tarpeessa.Yle
– Perheissä on paljon välittämistä, mutta sitä leivotaan myös paljon pullan ja piirakoiden sisään. Ajatellaan, että palveluksilla rakastetaan, kun sanoja ei ole.
Mitä pahaa kuivissa halkopinoissa tai makkarakeitossa on, jos rakkaus on rivien välistä luettavissa?
– Ymmärrän hyvin palveluksilla rakastamisen, eikä siinä tietenkään ole mitään pahaa. On hyvä, jos opettelemme vähän enemmän sanomaan ääneen rakastavamme toista, sanoo Heli Pruuki.
Välttelevää välittämistä
Kun Vaahterämäen Eemeli teki metkujaan, hänet suljettiin puuverstaaseen vuolemaan puu-ukkoja ja katumaan kolttosiaan.
Viiden lapsen äiti Heli Pruuki on itsekin suutuspäissään komentanut lapsen huoneeseen rauhoittumaan. Lapselle tuumaustauko ei kuitenkaan opeta mitään siitä, miten kiukkuun ja vihaan pitäisi suhtautua.
Lapsella ei ole taitoja käsitellä vihaa ja raivoa yksin Heli Pruuki
– Lapsella ei ole taitoja käsitellä vihaa ja raivoa yksin. Aikuisen pitää olla ottamassa lapsen vihaa vastaan, ja opettaa lapselle, kuinka vihaa käsitellään.
Yhdessäolemisen taitoihin kuuluu kyky ottaa vastaan toisen negatiiviset tunteet. Kun aikuinen ei väistä lapsen vihaa, vaan auttaa sanoittamaan sitä, lapsi kokee, että tunteista voi puhua.
– Eli hän oppii tunnistamaan vihan tunteen ja tulee kuulluksi omassa asiassaan, summaa Pruuki.
Kylläpä sinä olet reipas!
Lapsia kehutaan usein reippaudesta ja siitä, että he pärjäävät varhain yksinkin. Liiallinen reippauden korostaminen lisää Pruukin mielestä lapsen kokemusta siitä, ettei kukaan ole häntä varten.
– Jos lapsen pitää koko ajan pärjätä yksin, niin silloin on vaikea opetella aikuisenakaan tarvitsemaan ketään. Aikuisena yksinäisyyden kokemus on hyvin syvä. Lapsena yksin jäänyt on aikuisenakin oman perheenkin keskellä hyvin yksin, kuvaa Pruuki.
Julia Sieppi / Yle
Yksinäisyydellä ja aggressiolla on Pruukin mukaan tiiviit siteet. Aggressio nousee kaipuusta toisiin ihmisiin ja viha nousee suojatunteeksi silloin, kun toinen osuu haavoittuvaan kohtaan itsessä.
Lapsena yksin jäänyt on aikuisenakin oman perheenkin keskellä hyvin yksin Heli Pruuki
– Se on selkeä kierre. Jos surua ja pelkoa pystyttäisiin käsittelemaan aiemmin, ei aggression tarvitsisi muuttua vahingolliseksi toiminnaksi. Väkivalta kuvaa toiselta puolelta tarvitsevuutta, johon kukaan ei ole vastannut, sanoo Heli Pruuki.
Valokuvia katsellessa
Jos perheessä ei ole kulttuuria puhua tunteista tai katsoa toisia silmiin, voi olla vaikeaa puhua omista kokemuksistaan kovin syvällisesti. Heli Pruuki kannustaa ensi alkuun lähestymään niitä ihmisiä, jotka ovat itselle tärkeitä.
– Kannattaa sanoittaa toiselle se, kuinka tärkeä hän on. Päiväkirjan kirjoittaminen ja valokuvien katselu yhdessä ovat hyviä tapoja sukeltaa vanhoihin muistoihin. Silloin voi tulla hyvä hetki kertoa, mitä tunteita itsellä liittyy johonkin tapahtumaan, pohtii Heli Pruuki.
Heli Pruuki puhuu välttelevästä kiintymyskäyttäytymisestä.
– Toisen ihmisen silmiin katsominen pitkään voi olla vaikeaa. Ehkä helpoin tapa aloittaa on ottaa kännykkä pois siitä katseiden välistä.
Kiinnostaisiko sinua ostaa vaivattomasti pieniä osuuksia suurkaupunkien kiinteistöistä ja saada osuus niiden tuotoista? Entä jos startup-yritykset voisivat kerätä rahoitusta nykyistä huomattavasti helpommin ulkomaisilta sijoittajilta?
Miltä kuulostaisi, jos erilaisia arvopapereita voisi siirrellä omistajalta toiselle ilman välikäsiä globaalisti ja niillä voisi käydä kauppaa ympäri vuorokauden kryptopörsseissä?
Jo ensi vuonna tämän kaiken pitäisi olla arkipäivää, kun arvopaperien digitalisointi lohkoketjuteknologian avulla mullistaa sijoittamista ja joukkorahoitusta.
Digitaalisilla arvopapereilla tarkoitetaan lohkoketjussa sijaitsevia arvopaperitokeneita tai arvopaperirahakkeita eli englanniksi security tokeneita. Niillä ei ole toistaiseksi vakiintunutta suomenkielistä nimeä.
Lohkoketju on vertaisverkossa toimiva hajautettu tietokanta, johon tapahtumat kirjataan aikajärjestyksessä. Tietoja ei voi muuttaa jälkikäteen. Teknologian tunnetuin sovellus lienee äskettäin 10 vuotta täyttänyt kryptovaluutta bitcoin.
Teknisesti arvopaperitokenit vastaavat siis kryptovaluuttoja, mutta niiden arvo perustuu johonkin konkreettiseen omaisuuteen tai kohteeseen. Kryptovaluuttojen vaihtokurssi puolestaan perustuu kysyntään ja tarjontaan kryptopörsseissä.
Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.
Mikko Airikka | Yle
Pohjoismaiden ensimmäinen kauppapaikka Suomeen
Digitaaliset arvopaperit voivat olla esimerkiksi yritysten osakkeita tai omistusosuuksia vaikkapa kiinteistörahastoista, asunnoista tai urheilujoukkueista. Arvopaperitokenien liikkeellelaskeminen vastaa sääntelyn kannalta osakeantia.
Stoxchange-niminen palvelu avaa Suomeen ensi vuoden alkupuolella Pohjoismaiden ensimmäisen kauppapaikan niin sanotuille lohkoketjuun tokenisoiduille digitaalisille arvopapereille.
Digitaalisten arvopapereiden liikkeellelaskua kutsutaan englanniksi nimellä security token offering eli STO.
– Rakennamme palvelua, jonka avulla yritykset pystyvät tekemään omia security token offeringejaan. Eli järjestämään kansainvälistä rahoitusta näiden tokenien keinoin Suomen ja Euroopan lakien mukaisesti, kertoo yksi Stoxchangen perustajista Janne Lohvansuu.
Yhtiö esittelee palvelunsa julkisesti Blockchain Summit Helsinki 2018 -tapahtumassa marraskuun loppupuolella.
Kun arvopaperi tai muu omaisuus muutetaan digitaaliseen muotoon esimerkiksi Ethereum-lohkoketjuun, niin prosessissa syntyville tokeneille annetaan tiettyjä oikeuksia ja vastuita, jotka kirjoitetaan älysopimukseen.
Älysopimus on lohkoketjussa sijaitseva pätkä ohjelmointikoodia, joka automaattisesti pitää huolen tokeniin kuuluvista oikeuksista ja eduista. Älysopimukset voivat esimerkiksi huolehtia omaisuuden tuottamien voittojen jaosta sijoittajille.
Lohvansuun mukaan arvopaperitokenien liikkeeseenlaskeminen ja käsittelykustannukset ovat huomattavasti halvempia kuin tavallisilla arvopapereilla. Tokeneita ei voi väärentää tai käyttää huijaamisen, koska ne on kirjattu lohkoketjuun.
Huonojakin puolia digitaalisilla arvopapereilla on. Huolimaton sijoittaja voi hukata tokenit internetin bittivirtaan esimerkiksi lähettämällä ne väärään lompakkoon.
Hakkerit voivat myös varastaa arvopaperitokeneita tietomurron yhteydessä tai ne voi menettää, jos virtuaalilompakon sisältävä tietokone esimerkiksi rikkoutuu.
Stoxchangen perustaja Janne Lohvansuu arvioi, että kaikki arvopaperit tullaan digitalisoimaan jossain muodossa seuraavan kymmenen vuoden aikana ja suuri osa niistä siirretään lohkoketjuihin.Kimmo Hiltunen / Yle
Uusia malleja omistukselle ja tuotoille
Janne Lohvansuun mukaan omaisuuden tokenisoiminen digitaalisiksi arvopapereiksi voidaan ymmärtää omistuksen hajauttamisena.
Lohvansuu ennustaa, että arvopaperitokenit tulevat muuttamaan radikaalisti ihmisten käsitystä siitä, miten omaisuuden tai osakeyhtiön omistusta voidaan hajauttaa ja saada siitä hyötyjä.
– Uskon, että tulemme näkemään hyvinkin mielenkiintoisia omistusten jakomalleja ja niiden automatisointia koko sijoittajakentässä, Lohvansuu sanoo.
Periaatteessa lähes mitä vain reaalimaailman omistusta voidaan hajauttaa lohkoketjuteknologian avulla.
Lohvansuu nostaa esimerkeiksi elokuvien, musiikkikappaleiden, ravintoloiden, autojen ja asuntojen omistuksen hajauttamisen arvopaperitokeneiden myyntiin perustuvan rahoituksen avulla.
Jopa yksittäisiä linja-auton istuinpaikkoja olisi mahdollista tokenisoida. Näin bussiyhtiö voisi hakea itselleen rahoitusta ja toisaalta jakaa voittoja istuimiin sijoittaneille.
Digitaalisten arvopapeiden mahdollinen tuotto syntyy kohteesta, jota sijoittaja omistaa tokenien muodossa.
– Jos esimerkiksi yksiö tokenisoidaan ja laitetaan Airbnb-palveluun vuokralle, niin vuokratulot voidaan välittää eteenpäin kaikille tokenien omistajille. Toisena vaihtoehtona voi olla vaikka se, että siellä saa muutaman yön itsekin asustaa, kun sattuu olemaan kaupungissa.
Kansainvälinen kiinnostus kasvussa
Gibraltarilta käsin toimiva suomalaisjohtoinen TokenMarket on yksi uusista eurooppalaisista toimijoista, jotka auttavat muita yrityksiä keräämään joukkorahoitusta arvopaperitokenien liikkeellelaskun avulla.
Yritys toimii Britannian lainsäädännön alaisuudessa. Sillä on 37 työntekijää ja viisi toimipaikkaa eri maissa.
Kasvava yritys on avaamassa uusia toimistoja Eurooppaan sekä laajentamassa toimintaansa Aasiaan ja mahdollisesti Yhdysvaltoihin. Lisäksi TokenMarket suunnittelee ympäri vuorokauden auki olevan arvopaperitokenien vaihtopaikan avaamista johonkin Euroopan valtioon.
TokenMarketin teknologiajohtaja Mikko Ohtamaa kertoo, että digitaalisten arvopapereiden liikkeeseenlaskupalvelulle on nyt runsaasti kansainvälistä kysyntää. Hän näkee arvopapereiden tokenisoinnin osana kuluttajakaupankäynnin kehityskaarta.
– Kaikki menee nettiin ja mobiiliin. Se on jatkumo vanhakantaisille finanssialan sijoitusinstrumenteille. Sijoitusala ei ole hirveästi mennyt eteenpäin. Teknologian kehitys ulottuu sinne pikkuhiljaa, Ohtamaa sanoo.
Helsingissä vieraillut TokenMarketin teknologiajohtaja Mikko Ohtamaa arvioi, että teknologiayritykset voivat saada arvopaperitokenien avulla rahoitusta paremmilla ehdoilla kuin pääomasijoittajilta.Tanja Heino / Yle
Ohtamaa uskoo, että kun lohkoketjupohjainen digitaalisaatio iskee voimalla arvopaperikauppaan, niin silloin heidän kilpailijansa tulevat suoraan Wall Streetilta ja Euroopan suurimmista pankeista.
– Tässä todennäköisesti käy samalla tavalla kuin esimerkiksi aiemmin sosiaalisessa mediassa, että loppupeleissä pari isoa peluria vie kaiken.
"Lohkoketjun kolmas vallankumous"
Teknologiayhtiö R3 kuvailee arvopaperitokeneita lohkoketjuteknologian kolmanneksi vallankumoukseksi, kun ensimmäistä vallankumousta edusti kryptovaluutta bitcoin ja toista yritysmaailman lohkoketjualustat.
R3 johtaa yli 200 yhtiöstä koostuvaa yhteenliittymää, joka tutkii hajautettujen tilikirjojen hyödyntämistä finanssialalla ja kaupankäynnissä.
Yhteenliittymässä on mukana lukuisia pankkeja kuten esimerkiksi CitiBank, Deutsche Bank, Danske Bank, Nordea ja finanssiryhmä OP.
Yhtiö kertoo neuvottelevansa useiden tahojen kanssa Cordan päälle rakennettavien säänneltyjen ympäristöjen luomisesta arvopaperitokeneille.
Nordean uusista teknologioista vastaava johtaja Ville Sointu sanoo, että Nordea suhtautuu arvopaperitokeneihin kuten muihin normaalin regulaation piirissä oleviin arvopapereihin.
– Kiinnostavaa tokeneissa on se, että ne tarjoavat uuden mahdollisesti tehokkaamman tavan hoitaa vaihdantaa hieman yksinkertaistetulla arvoketjulla. Nämä ovat tietysti kiinnostavia asioita markkinoiden tehokkuuden kannalta, Sointu sanoo.
Soinnun mukaan Nordea on kiinnostunut tulevaisuudessa tarjoamaan asiakkailleen mahdollisuuden sijoittaa arvopaperitokeneihin, jos ne täyttävät lainsäädännön vaatimukset ja niitä on saatavissa valvotusta markkinapaikasta.
– Me mielellään tarjoamme uudenlaisia sijoitusvaihtoehtoja meidän asiakkaillemme niin kauan kuin ne on todettu turvallisiksi, eettisiksi ja muutenkin meidän ohjeistusten mukaisiksi arvopapereiksi.
OP:n viestinnästä kerrotaan lyhyesti, että OP pitää arvopaperitokeneita mielenkiintoisina ja tutkii aihetta aktiivisesti. Danske Bank ei halunnut kommentoida aihetta mitenkään.
Nordean uusista teknologioista vastaava johtaja Ville Sointu.Toni Määttä / Yle
Suomalaisia arvopaperitokeneita tulossa
Mikko Ohtamaan mukaan ensimmäisessä aallossa digitaalisten arvopapereiden liikkeellelaskua valmistelevat erityisesti teknologia- ja kasvuyritykset.
TokenMarketin kautta toteutettavat ensimmäiset arvopaperitokenien liikkeellelaskut ovat nyt yksityiskierroksilla, joissa kerätään rahaa suursijoittajilta.
Myöhemmin syksyllä digitaalisia arvopapereita tulee TokenMarketin kautta tarjolle myös piensijoittajille.
Ohtamaa toteaa, että yrityksen pitää olla kansainvälisesti kiinnostava, jotta se saa hyötyä tokenien liikkeellelaskusta. Hänen mukaansa esimerkiksi kiinteistöalalta löytyy suurta halua kerätä rahoitusta tokenisoitujen arvopaperien avulla.
– Perinteisessä rakennussijoittamisessa on pitänyt laittaa aika iso pömptsi kerralla rahaa, että pääsee kiinni diiliin. Jos se tokenisoidaan pienempiin osiin, niin siihen voi kuka tahansa sijoittaa esimerkiksi sadalla eurolla ja päästä niihin samoihin diileihin kiinni, mitkä on ollut aiemmin avoinna vain ammattisijoittajille.
Lainafirma Mash on yksi ensimmäisistä suomalaisista yrityksistä, joka on liikkeeseenlaskemassa tokenisoituja osakkeita. Luxemburgilainen arvopaperien tokenisointipalveluja tarjoava Tokeny on verkkosivuillaan listannut Mashin asiakkaakseen.
Se ei ole julkisessa tiedossa, mistä maasta käsin Mashin arvopaperitokenien liikkeellelaskun on määrä tapahtua. Mash ei pyynnöistä huolimatta kommentoinut suunnitelmiaaan Yle Uutisille.
Syyskuussa Mash kertoi verkkosivuillaan, että sen suunnittelemat arvopaperitokenit vastaavat yhtiön tavallisia osakkeita. Niiden omistajat saavat äänestysoikeuden sekä oikeuden osinkoihin ja myyntivoittoihin.
Sivun mukaan Mash-tokenien on määrä tulla vaihdettavaksi säänneltyihin kryptopörsseihin kolmen kuukauden lukitusajan jälkeen. Myöhemmin Mash poisti esittelytekstin verkkosivuiltaan.
Mash julkaisi verkkosivuillaan tekstin, jossa se esitteli suunnittelemansa arvopaperitokenin. Myöhemmin yhtiö poisti tekstin sivuiltaan.Mash
Luxemburgilainen Tokeny avustaa myös kiinteistöalalla toimivaa amerikkalaista startup-yritys Leaseum Partnersia laskemaan liikkeelle arvopaperitokeneita, jotka oikeuttavat sijoittajat muun muassa osinkoihin New Yorkissa sijaitsevien kiinteistöjen tuotosta ja osuuteen myyntivoitoista.
Stoxchangen Janne Lohvansuu arvioi, että vuonna 2019 arvopaperitokenit nousevat kansainvälisesti valtavirtaan sijoittajien parissa. Hänen mukaansa ensi keväänä Stoxchangen kautta järjestetään Suomessa ensimmäiset tokenien liikkeesenlaskut.
Lohvansuun mukaan he keskustelevat tällä hetkellä noin kymmenen yrityksen kanssa, jotka haluavat tavoitella kansainvälisiä sijoittajia arvopaperitokeneiden avulla. Joukossa on sekä suomalaisia että ulkomaisia yrityksiä.
– Toisessa ääripäässä voi olla jokin Euroopassa sijaitseva energia-alan toimija, joka hakee pääomaa uuteen kasvuun tai vaikkapa tuulivoimalapuiston rakentamiseen. Toisessa päässä on suomalaisia startup-yrityksiä, jotka ovat kansainvälisen menestyksen kynnyksellä.
Lohkoketjuteknologia kiinnostaa myös perinteisiä pörssitoimijoita. Helsingin pörssin eli Nasdaq Helsingin toimitusjohtajan Henrik Husmanin mukaan lohkoketjut tarjoavat isoja mahdollisuuksia pääomamarkkinoille ja rahoitustoimialalle.
Husmanin mukaan pörssissä tapahtuva osakekauppa on nykyisin niin nopeaa toimintaa, että toistaiseksi lohkoketjuteknologia ei sovellu itse kaupankäyntiin suhteellisen hitautensa takia.
Siksi pörssiosakkeiden tokenisointi ei ole näköpiirissä ainakaan aivan lähitulevaisuudessa. Sen sijaan lohkoketjuteknologia voisi jo nyt tehostaa huomattavasti osakekauppojen selvitystä ja luotettavuutta.
Nykyisin osakekaupan selvittämiseen Helsingin pörssissä kuluu kaksi päivää. Eli ostaja saa osakkeensa arvo-osuustililleen kahden päivän kuluttua kaupanteosta.
– Teknologisessa mielessä lohkoketjuperusteisesti olisi täysin mahdollista tehdä tämä kauppojen selvitys minuuteissa, Husman sanoo.
Husmanin mukaan avainkysymys on se, milloin sääntely-ympäristö ja rahoitusmarkkinainfrastruktuurin kriittiset toimijat ovat valmiita tällaisille muutoksille. Hän ei uskalla arvioida, millaisella aikavälillä muutos lohkoketjun hyödyntämiseen mahdollisesti toteutuu.
Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman.Jussi Nukari / Lehtikuva
Erityissääntely puuttuu toistaiseksi
Finanssivalvonnan mukaan Suomessa ei ole toistaiseksi tokeneita ja niiden liikkeeseenlaskua koskevaa erityissääntelyä. Siksi viranomaiset arvioivat tapauskohtaisesti, soveltuuko jokin finanssialan olemassa oleva sääntely tiettyyn tokeniin.
Eduskunnan käsittelyssä on kuitenkin lakiehdotus virtuaalivaluutan tarjoajista. Sen mukaan virtuaalivaluuttojen liikkeeseenlaskijoiden tulisi rekisteröityä Finanssivalvontaan.
Johtava digitalisaatioasiantuntija Hanna Heiskanen Finanssivalvonnasta kertoo, että esimerkiksi tuotto-odotusten tai äänioikeuksien lupaaminen tokenien omistajille ovat piirteitä, jotka voivat tehdä tokeneista rahoitusvälineitä, joihin sovelletaan arvopaperimarkkinalakia.
Heiskasen mukaan Euroopan komissio arvioi, tarvitaanko virtuaalivaluuttojen ja arvopaperitokenien liikkeellelaskulle jonkinlaista Euroopan tason sääntelyä.
Heiskanen varoittaa, että erilaiset kryptorahakkeet, arvopaperitokenit mukaan luettuna, ovat aina korkean riskin sijoituskohteita.
Myös arvopaperitokenien verokohtelua arvioidaan tapauskohtaisesti. Verohallinnolla ei ole yleistä linjausta arvopaperitokeneiden verotukseen, koska niiden takana olevat sopimusjärjestelyt poikkeavat toisistaan.
Johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta suosittelee arvopaperitokeneita liikkeelle laskevaa yritystä ja potentiaalisia sijoittajia hakemaan verottajalta ennakkoratkaisua, jossa kyseistä tokenia koskevan järjestelyn yksityiskohdat tuodaan esille.
Nainen työskenteli keskiviikkona huhtikuussa 2017 kotonaan Pirkanmaalla. Hänen silloinen miesystävänsä tuli töistä naisen kotiin. Mies kuuli eteisessä, että nainen keskustelee hiljaisella äänellä jonkun kanssa.
Mies halusi tietää, mitä nainen puhuu. Hän nauhoitti salaa ääniä naisen asunnolta.
Poliisin tietoon tulleet salakuuntelu ja -katselu ovat yleistyneet nopeasti Suomessa.
Salakuuntelusta tuomitaan, jos luvatta teknisellä laitteella kuuntelee tai tallentaa keskustelua, puhetta tai yksityiselämästä kuuluvaa muuta, kotirauhan suojaamassa paikassa syntynyttä ääntä.
Salakuuntelu tulee harvoin poliisin tietoon. Poliisille ilmoitettiin viime vuonna yhteensä 20 salakuuntelusta.
Vuonna 2010 tapauksia tuli poliisin tietoon 11.
Jäävuoren huippu
Salakatselusta tuomitaan puolestaan esimerkiksi silloin, jos ilman lupaa teknisellä laitteella katselee tai kuvaa toista henkilöä kotirauhan suojaamassa paikassa.
Viime vuonna poliisin tietoon tuli salakatseluun liittyviä tapauksia 256, kun esimerkiksi vuonna 2010 tapauksia oli 81. Luvut käyvät ilmi poliisin tilastopalvelusta.
Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen uskoo, että poliisin tietoon tulleet tapaukset ovat jäävuoren huippu.
– Piilorikollisuus on yleisempää kuin poliisin tietoon tulleet pienet määrät. Ilmi tulleet tapaukset eivät kerro ilmiön laajuudesta. Veikkaan, että salakatselu on yleisempää.
Salakuuntelusta ja -katselusta voi tulla enintään vuosi vankeutta. Esimerkiksi kotirauhan rikkomisesta voi tulla vankeutta kaksi vuotta.
– Mistään harmittomasta ei ole kyse, vaan teolla voidaan aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa, Tolvanen sanoo.
Ahdistava kokemus
Pirkanmaan tapauksessa asia selvisi naiselle vasta parin päivän kuluttua seuraavana sunnuntaina. Silloin hänen miesystävänsä kysyi, kenen kanssa nainen oli keskustellut puhelimessa keskiviikkona hänen tullessaan kotiin.
Nainen kuuli miehen ottaman nauhoitteen ja sai selvää yksittäisistä sanoista. Nauhoitus oli soitettu hänelle ensimmäisen kerran kännykästä ja toisen kerran kuulokkeilla. Nauhoite kesti noin minuutin ja 20 sekuntia.
Nauhoittaminen oli naisen mukaan ahdistava kokemus, koska nainen oli luottanut silloiseen miesystäväänsä. Asia eteni oikeuteen.
Ismo Pekkarinen / AOP
Mies kiisti syytteen ja väitti, että hän oli tehnyt nauhoitteen omassa kodissaan ja äänittänyt siihen televisiolähetystä. Käräjäoikeus ei pitänyt tätä uskottavana.
Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tällä viikolla yli nelikymppisen miehen salakuuntelusta sakkoihin. Päiväsakoista kertyy 390 euroa maksettavaa. Lisäksi miehen pitää maksaa naiselle kärsimyksestä 300 euroa ja oikeudenkäyntikulut.
Käräjäoikeuden mukaan miehen menettely on moitittavaa erityisesti sen vuoksi, että se on tapahtunut kotirauhan suojan ydinalueella.
Tuomio ei ole lainvoimainen.
Tekniset laitteet yleistyneet
Salakatselu ja -kuuntelu ovat yleistyneet, koska tekniset laitteet ovat kehittyneet. Professori Matti Tolvanen muistuttaa, että kännykkäkameroiden yleistyminen on lisännyt kuvaamista ilman lupaa.
– Riskit joutua salakatselun kohteeksi ovat merkittävästi suuremmat kuin ennen. Tekniikka on kehittynyt, eikä se vaadi erityisiä taitoja.
Jos salaa otettuja kuvia tai nauhoitteita levittää, tulee uusia syytteitä esimerkiksi kunnianloukkauksesta.
– Aikaisemmin jos halusi levittää toisesta intiimejä kuvia, piti lähettää ne postilla. Nyt voi lähettää helposti internetin kautta kuvia laajalle joukolle.
– Usein näihin liittyy, että otetaan salakuvia ja pannaan levitykseen tai uhataan levittää, jos ei maksa. Tämäntyyppisiä yrityksiä on tullut aina silloin tällöin.
Salakatselussa ja -kuuntelussa on kyse salaisesta kuvaamisesta tai nauhoittamisesta kotirauhan piirissä. Tämä tarkoittaa Tolvasen mukaan kotia tai pihaa.
Sen sijaan julkisella paikalla voi kuvata tai kuunnella toisen puhetta.
– Kohtelias kysyy luvan julkisellakin paikalla kuvaamiseen, vaikka se ei rikollista olisikaan. Yleisellä paikallakaan ei saa kuunnella tai tallentaa teknisellä laitteella puhetta, jota ei ole itselle tarkoitettu, Matti Tolvanen muistuttaa.
Heinäkuun 13. päivä 2018: israelilainen ravintola saa lyhyen ajan sisällä useita sähköposteja, joissa ravintolan omistajia haukutaan "juutalaisiksi sioiksi" ja "huoranpenikoiksi".
Elokuun 4. päivä 2018: mies pyöräilee juutalaisen falafel-myyjän ohi ja huutaa: "Juutalaiset, te olette tämän päivän natseja, me emme tarvitse teidän paskaanne tänne!"
Elokuun 17. päivä 2018: mies huutaa kadulla naisen perään "juutalaiset ulos". Hän tunnistaa naisen ortodoksijuutalaiseksi tämän käyttämästä päähuivista.
97-vuotias Margot Friedländer näyttää väsyneeltä.
– Tunnen nykyään paljon berliiniläisiä poliitikkoja ja vaikuttajia. Sanon heille joka kerta, että näin se silloinkin alkoi, hän sanoo.
Friedländer kuuluu Berliinin tunnetuimpiin holokaustista eli juutalaisten joukkotuhosta selvinneisiin. Hän jäi eloon, koska piilotteli sodan aikana eri ihmisten luona. Lopulta hän jäi kiinni ja joutui Theresienstadtin keskitysleirille.
– Poliitikot pitävät kauniita puheita, mutta sanat ovat sanoja. Tällä hetkellä Saksassa sallitaan ihan liikaa juutalaisvastaisuutta, Friedländer sanoo.
Margot Friedländer asuu vuosikymmenien tauon jälkeen synnyinkaupungissaan Berliinissä.Uwe Tautenhahn / Yle
Missään muualla suhde juutalaisuuteen ei määrity yhtä vahvasti holokaustin kautta kuin Saksassa. Kuuden miljoonan juutalaisen murhaamiseen johtanut diktatuuri painaa yhä uusien sukupolvien omatuntoa.
Mutta samaan aikaan antisemitistinen vihapuhe nostaa taas päätään.
Kesän 2018 tapaukset Berliinissä eivät ole yksittäisiä. Juutalaisvastaisia rikoksia ja välikohtauksia tilastoivan RIAS-projektin mukaan vastaavaa vihapuhetta on jatkuvasti enemmän.
Vuonna 2016 antisemitistisiä välikohtauksia oli Berliinissä RIASin mukaan 590. Viime vuonna vastaava luku oli liki tuhat.
RIAS-projektin tiedot täydentävät Saksan rikospoliisin tilastoja, joihin päätyvät poliittisesti motivoituneet viharikokset. Projektin taustalla oleva järjestö kokoaa tietonsa poliisitiedotteiden lisäksi esimerkiksi lehtijutuista ja projektin nettisivujen kautta tulevista ilmoituksista.
Tänä vuonna RIASille on raportoitu Berliinissä keskimäärin kolme antisemitististä välikohtausta päivässä.
Marraskuun alussa juutalaisvastaisuudesta on puhuttu Saksassa erityisen paljon, sillä 9. päivänä tuli kuluneeksi tasan 80 vuotta vuoden 1938 kristalliyöstä. Tuolloin ikkunoita lyötiin pirstaleiksi ympäri Saksaa, kun vihaiset joukot tuhosivat juutalaisten pyhäkköjä, kauppoja ja koteja.
Kristalliyötä pidetään käännekohtana, jolloin juutalaisvaino muuttui valtiojohtoiseksi ja järjestelmälliseksi.
Jalankulkijat ohittivat juutalaisten omistaman kaupan kristalliyön jälkeen.Archi / Universal Images Group / AOP
– Kristalliyö oli natsien ja silloisen Saksan valtion alulle panema vihan päivä, sanoo Sigmount Königsberg, joka työskentelee antisemitismin uhrien tukihenkilönä Berliinin juutalaisessa seurakunnassa.
Nykypäivän antisemitismi ei ole valtiojohtoista, mutta se on jälleen muuttunut politiikan välineeksi, Königsberg sanoo.
Margot Friedländer muistaa, että 1930-luvulla ilmapiirin muutos tapahtui hitaasti, miltei hänen huomaamattaan.
Kansallissosialistinen NSDAP-puolue ja sen johtaja Adolf Hitler nousivat valtaan vuonna 1933. Vihapuhe ja juutalaisten syrjintä lisääntyivät vuosi vuodelta, mutta nuoren tytön elämässä vanhempien avioero oli paljon merkittävämpi asia kuin se, mitä kaduilla tapahtui.
– Vanhempani eivät olleet poliittisesti valveutuneita, eikä meillä koskaan puhuttu politiikasta kotona. Varsinkin isäni tunsi itsensä hyvin saksalaiseksi, Friedländer kuvailee.
Hänen isänsä oli taistellut ensimmäisessä maailmansodassa, ja kummankin vanhemman veljet olivat kaatuneet isänmaansa puolesta.
Vaikka sukulaisia alkoi 1930-luvulla muuttaa pois Saksasta ja juutalaisten omaisuutta ryhdyttiin takavarikoimaan erilaisten tekosyiden nojalla, Friedländerin vanhemmat eivät uskoneet, että perhe joutuisi tulilinjalle.
– Uskomme tilanteen paranemiseen sammui vasta kristalliyöhön. Silloin tiesimme, että kaikki tulisi muuttumaan.
Kristalliyötä pidetään käännekohtana, jolloin juutalaisvaino Saksassa muuttui valtiojohtoiseksi ja järjestelmälliseksi.Courtesy Everett Collection / AOP
Marraskuun 9:nnen iltapäivänä 1938 Friedländer oli matkalla ompelimoon, jossa hän suoritti työharjoittelua.
Katujen kulmissa seisoskeli miehiä univormuissa. Sitten 17-vuotias Friedländer näki kauppojen rikotut ikkunat ja ihmiset, jotka olivat kerääntyneet noukkimaan kaduille vierinyttä tavaraa.
Pari päivää aiemmin juutalaisvainoja Ranskaan paennut Herschel Grynszpan oli murhannut Pariisissa Saksan lähetystövirkailijan Ernst vom Rathin. Natsi-Saksan johto osasi käyttää murhaa hyväkseen ja yllytti saksalaisia viharikoksiin juutalaisia vastaan.
Marraskuun 9. ja 10. päivän välisenä yönä Saksassa tuhottiin 1 400 synagogaa ja rukoushuonetta sekä yli 7 000 juutalaisten liikettä ja kotia.
Natsi-Saksan poliisin Gestapon johto sähkötti poliisilaitoksille ympäri maata, että hyökkäyksiä ei tulisi estää. Poliisi pidätti juutalaisia, ja yli 30 000 ihmistä vietiin kristalliyön jälkeen keskitysleireihin.
Ernst vom Rathin hautajaiskulkue vuonna 1938. Von Rathin murha Pariisissa toimi alkusysäyksenä kristalliyön väkivaltaisuuksille.Courtesy Everett Collection / AOP
– Kuulimme vasta myöhemmin, että monia juutalaisia oli tultu sinä yönä pidättämään. Pelkäsimme isäni puolesta ja saimme tietää vasta päiviä myöhemmin, että hän oli turvassa, Margot Friedländer kertoo.
Nyt perhe alkoi suunnitella lähtöä, mutta liian myöhään. Friedländerin isä pakeni vuonna 1939 Belgiaan. Siellä hänet pidätettiin ja vietiin myöhemmin Auschwitzin tuhoamisleirille.
Äiti yritti järjestää itselleen ja kahdelle lapselleen viisumeita Brasiliaan, Hondurasiin tai Guatemalaan, mutta jonotuslista oli pitkä. Lopulta Margot Friedländerin veli ja äiti pidätettiin tammikuussa 1943.
– Menen Ralfin kanssa, minne ikinä meidät sitten viedään. Yritä jatkaa elämääsi, äiti kirjoitti tyttärelleen jättämässään viestissä.
Margot Friedländer jäi yksin Berliiniin. Alkoi piileskely kuudentoista eri auttajan avulla.
Berliinin Neue Synagoge eli Uusi synagoga Oranienburger-kadulla.AOP
Synagogan rukoushuone sijaitsee syvällä rakennuksen sisällä. Sigmount Königsberg asettaa päälaelleen kipan eli juutalaisten käyttämän päähineen oven vieressä olevasta laatikosta.
Ulkona Berliinin kaduilla hän ei kipaa pitäisi. Hän kuulee päivittäin juutalaisvastaisista hyökkäyksistä seurakunnan jäseniltä.
– Kehottaisin kaikkia juutalaisia olemaan käyttämättä kipaa ja pitämättä Daavidin tähteä esillä, ihan sama, missä päin Berliiniä he liikkuvat, Königsberg sanoo.
Erityisesti häntä huolestuttavat kouluikäisiin lapsiin kohdistuvat vihanpurkaukset.
– Heillä on vähemmän mahdollisuuksia suojautua sellaiselta.
Antisemitismi on jälleen muuttunut Saksassa politiikan välineeksi, sanoo Sigmount Königsberg.Yle
Königsbergin mielestä erilaisten ihmisten vihaamisesta on tehty Saksassa salonkikelpoista sen jälkeen, kun oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue pääsi liittopäiville eli parlamenttiin.
Viime syksyn vaaleissa Vaihtoehto Saksalle eli AfD sai 12,6 prosenttia äänistä. Puolue nousi liittopäiville ensi kertaa ja saman tien kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.
Baden-Württembergin osavaltiopäivillä istuva AfD-poliitikko Wolfgang Gedeon on kuvannut juutalaisia "viholliseksi kristillisen maan sisällä", ja hänen mukaansa juutalaiset yrittävät "orjuuttaa ihmisiä". Tuomioistuin päätti alkuvuonna, että Gedeonia voi kutsua holokaustin kieltäjäksi.
AfD-edustaja Björn Höcke puolestaan kutsui viime vuonna Berliinissä sijaitsevaa holokaustin muistomerkkiä "häpeän muistomerkiksi" viitaten siihen, että Saksassa olisi hänen mielestään muistettava myös maan positiivisia tekoja.
Liki jokaisen saksalaiskaupungin kaduilla voi törmätä messinkisiin muistokiviin, jotka dokumentoivat juutalaisten asukkaiden kohtaloita.Craig Stennett / AOP
Saksassa tiliä menneisyyden kanssa on nimittäin tehty perusteellisesti 1950-luvulta alkaen. Juutalaisten joukkomurhaa on käsitelty niin politiikassa kuin kouluissakin.
Israelilainen psykoanalyytikko Zvi Rix on esittänyt, että jotkut saksalaiset eivät tule antamaan juutalaisille Auschwitzia anteeksi. Sillä hän tarkoittaa, että osa äänestäjistä haluaa siirtyä aikaan, jossa he voisivat olla vihdoin ylpeitä Saksasta ainaisen historian häpeämisen sijaan.
Saksassa on keskusteltuparin vuoden ajan myös siitä, missä määrin antisemitististen tekojen lisääntyminen johtuu Lähi-idästä tulleista maahanmuuttajista.
Mediassa huomiota on saanut etenkin välikohtaus, jossa arabiaa puhunut nuori mies löi kahta kipaa pitänyttä miestä keskellä Berliiniä. Saksan hallitus kiirehti tuomitsemaan teon jyrkästi.
Kesän lopulla Lontoon yliopiston yhteydessä toimiva Pears-instituutti julkaisi yhdessä saksalaisen EVZ-säätiön kanssa tutkimuksen, jossa selvitettiin antisemitistisiä asenteita viidessä Länsi-Euroopan maassa: Belgiassa, Hollannissa, Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa.
Tutkimuksen mukaan Lähi-idästä tulleiden maahanmuuttajien joukossa on sekä juutalaisvastaisesti asennoituneita että demokratiaa ja eri vähemmistöjen yhteiseloa arvostavia ihmisiä. Tutkijoiden mukaan ei ole todisteita siitä, että uudet maahantulijat olisivat lisänneet antisemitismiä yhteiskunnan tasolla.
Saksan rikospoliisin mukaan antisemitististen rikosten taustalla ovat 94 prosentissa tapauksista äärioikeistoon kuuluvat tekijät.
Myös muissa Länsi-Euroopan maissa on tilastoitu aiempaa enemmän antisemitistisiä välikohtauksia viimeisen parin vuoden aikana.AOP
Leipzigin yliopiston tällä viikolla julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin saksalaisten asenteita maahanmuuttajia ja juutalaisia kohtaan. Tutkijoiden mukaan kymmenen prosenttia saksalaisista on avoimen juutalaisvastaisia, ja 10–50 prosenttia vastasi myönteisesti antisemitistisiin väitteisiin, kun tutkijat esittivät lisäkysymyksiä osallistujille.
Antisemitistiset asenteet selittyvätkin myös muulla kuin henkilöiden uskonnolla tai maahanmuuttotaustalla. Ne liittyvät läntisessä maailmassa tapahtuviin sosiaalisiin ja poliittisiin muutoksiin.
Maahanmuuttajat muslimimaista eivät ole suurin ongelma, sanoo oman näkemyksensä Berliinin juutalaisen seurakunnan Sigmount Königsberg.
– Kantaväestössä on ollut antisemitismiä aina. Mikä ennen pysyi oman perheen tai ystävien keskuudessa, on nyt muukalaisvihamielisen ja rasistisen puolueen avulla muuttunut hyväksyttävämmäksi, Königsberg arvioi.
Samaa mieltä on Florian Eisheuer, joka työskentelee rasismia ja antisemitismia vastustavassa Amadeu Antonio -säätiössä.
– Saksassa on edelleen paljon ihmisiä, jotka kieltäytyvät muistelemasta vuoden 1938 tapahtumia ja tarkastelemasta kriittisesti historiaa, Eisheuer sanoo.
Elokuussa 2018 itäsaksalaisessa Chemnitzissä tuhannet ihmiset osallistuivat uusnatsien koolle kutsumaan marssiin sen jälkeen, kun kaksi maahanmuuttajaa oli puukottanut Saksan kansalaisen kuoliaaksi. Marssiin osallistuneet jahtasivat ulkomaalaistaustaisia ihmisiä Chemnitzin kaduilla ja kävivät toimittajien kimppuun.
Marssilla nähtiin 1930-luvulla käytössä olleita natsisymboleita kuten hakaristejä ja Saksan vanhoja punamustavalkoisia lippuja. Eisheuer arvostelee silti tapaa, jolla Chemnitzissä näkyviin tullut rasismi ja antisemitismi tulkittiin vain kaduilla marssineiden uusnatsien ideologiaksi.
– Meidän pitää muistaa, että kadulla oli aivan tavallisia ihmisiä, jotka jakavat saman maailmankuvan natsien kanssa, Florian Eisheuer sanoo.
Saksan hallitukselle ja liittokansleri Angela Merkelille juutalaisvastaisuuden kasvu on arka aihe.
Merkel on saanut Saksassa kritiikkiä vuoden 2015 päätöksestään avata ovet 1,2 miljoonalle Eurooppaan tulleelle turvapaikanhakijalle. Antisemitistiset teot ovat uusin murhe sisäisen turvallisuuden rintamalla.
Huhtikuussa Merkel sanoi israelilaisen Channel 10 -kanavan haastattelussa, että vaikka antisemitismiä on ollut Saksassa aina, nyt siitä esiintyy myös uusia muotoja, jotka liittyvät maahan tulleisiin siirtolaisiin.
– Yhtäkään juutalaista lastentarhaa, koulua tai synagogaa ei voida jättää vaille poliisin suojelua. Se painaa mieltä, Merkel sanoi.
"Yritä jatkaa elämääsi" oli Margot Friedländerin äidin viimeinen viesti tyttärelleen vuonna 1943. Margot Friedländer käytti lauseen myöhemmin muistelmiensa nimenä.Uwe Tautenhahn / Yle
Saksan sisäministeriön asiantuntijaryhmä patisti viime vuonna liittopäiviä ryhtymään nopeisiin toimiin juutalaisvastaisuuden torjumiseksi. Ryhmä vaati muun muassa kovempia rangaistuksia viharikoksille. Viime keväänä sisäministeriössä aloitti erityinen virkamies, jonka tehtävänä on antisemitismin ehkäisy.
Asiantuntijoiden mukaan ihmisten kouluttamisella ja rasismia ehkäisevillä projekteilla on suuri merkitys.
Leipzigin yliopiston tutkimuksen mukaan antisemitistiset asenteet ovat erityisen yleisiä matalasti koulutettujen saksalaisten keskuudessa. Elämässä tapahtuva kriisi kuten työpaikan menettäminen tai elämäntilanteen muutos tekevät lisäksi ihmisistä taipuvaisempia uskomaan salaliittoteorioihin.
Berliinin juutalaisen seurakunnan Sigmount Königsberg käyttää mielellään matkalaukkuvertausta.
Sodanjälkeisinä vuosina Saksassa asuvat juutalaiset elivät jatkuvassa epävarmuudessa: mitä, jos holokaustin tapahtumat toistuisivat?
– Henkisesti juutalaisilla oli aina matkalaukut pakattuna. Noin 30 vuotta sitten luovuimme tästä ajatuksesta, Königsberg sanoo.
Viisikymppisen Königsbergin mukaan juutalaisista tuntui vasta silloin, että heistä oli todella tullut hyväksytty osa saksalaista yhteiskuntaa.
Nyt monet perheet ovat alkaneet Königsbergin mukaan taas pakata henkisiä matkalaukkujaan. Jotkut menevät jopa niin pitkälle, että suunnittelevat, minne voisivat muuttaa.
– Moni on menettänyt uskonsa siihen, että voisimme koskaan saavuttaa tasavertaista yhteiskuntaa. Saksa ja Eurooppa näkevät itsensä kuitenkin aina ennen kaikkea kristillisinä yhteiskuntina, Königsberg sanoo.
Uwe Tautenhahn / Yle
Margot Friedländer jätti Saksan sodan jälkeen taakseen. Hän palasi vasta yli 80-vuotiaana.
Sota-aikana Friedländer piilotteli Gestapolta nukkumalla milloin auttajiensa sohvilla, milloin komeroissa tai vierashuoneissa. Hän jopa leikkautti nenänsä kirurgilla, jotta se näyttäisi vähemmän juutalaiselta.
Huhtikuussa 1944 Friedländer oli palaamassa ilmapommitusten jälkeen pommisuojasta, kun siviilipukuiset juutalaisten etsijät kysyivät hänen henkilöpapereitaan. Koska niitä ei ollut, Friedländer tunnusti olevansa juutalainen. Hänet vietiin Theresienstadtin keskitysleirille.
– Vanhukset eivät selvinneet leirillä kahta viikkoa. Meillä nuoremmilla oli mahdollisuus jäädä eloon, Margot Friedländer kuvailee.
Hän istuu länsiberliiniläisessä vanhainkodissa asunnossaan ja kertoo, millaista oli pelätä joka päivä joutumista itään suuntaaviin kuljetuksiin.
– Vasta vähän ennen leirin vapauttamista saimme kuulla, mitä kuljetukset todella tarkoittivat. Olimme aina pelänneet pahinta.
Margot Friedländeriä on muistettu Saksassa kunniamerkein.Uwe Tautenhahn / Yle
Theresienstadt vapautettiin toukokuun alussa 1945. Margot ja Adolph Friedländer avioituivat vielä leirillä ennen kuin viimeinen rabbi poistui siltä. Pariskunta vietti ensin vuoden maan sisäisille pakolaisille tarkoitetussa leirissä amerikkalaisten miehitysalueella. Sitten he suuntasivat Yhdysvaltoihin.
Perheensä kohtalolle Margot Friedländer sai virallisen vahvistuksen vasta vuosia myöhemmin. Isä, äiti ja Ralf-veli oli murhattu Auschwitzissa.
Berliiniin Margot Friedländer tuli vuosikymmenien jälkeen kirjoittamiensa muistelmien takia. Vuonna 2010 hän muutti takaisin synnyinkaupunkiinsa.
97-vuotias on edelleen aktiivinen demokratian puolestapuhuja. Hän jakaa vuosittain niin kutsutun Margot Friedländer -palkinnon koululuokille, jotka toteuttavat antisemitismin vastaisia projekteja. Friedländer vierailee myös usein kouluissa lukemassa otteita kirjastaan. Viime vuonna hän osallistui nuorten YouTube-tapahtumaan.
Margot Friedländer Berliinin pormestarin Michael Müllerin kanssa.Margot Friedländerin kotialbumi
Kesäkuussa Friedländer ja toinen tunnettu holokaustin eloonjäänyt Inge Deutschkron nimettiin Berliinin kunniakansalaisiksi kaupungintalon seremoniassa, joka vilisi nimekkäitä poliitikkoja.
Kiitospuheessaan Margot Friedländer muistutti, että myös Hitler, Göring ja Göbbels olivat aikanaan Berliinin kunniakansalaisia.
– Tänään he varmaan kääntyisivät haudassaan, sillä juutalainen, jota he eivät tunnustaneet ihmiseksi ja jonka he olisivat halunneet murhata, saa saman tittelin, Friedländer sanoi.
Itä-Ukrainan niin kutsutuissa kansantasavalloissa järjestetään tänään presidentin- ja parlamenttivaalit.
Länsimaiden mukaan kyse on yrityksestä vakiinnuttaa kapinallisalueiden ero Ukrainasta. EU:n mukaan Donetskin ja Luhanskin vaalit ovat vastoin vuonna 2015 solmittua Minskin sopimusta, joka tähtää konfliktin ratkaisuun.
Venäjän mukaan rauhansopimuksella ei ole mitään tekemistä äänestyksen kanssa, vaan vaalit ovat alueen asukkaiden itsenäinen päätös.
Itä-Ukrainan taisteluissa on saanut surmansa yli 10 000 ihmistä vuoden 2014 jälkeen.
Yhdysvaltain Ukrainan-lähetystö syytti Twitterissä Venäjää konfliktin lietsomisesta valevaaleilla. Lähetystö kehotti asukkaita boikotoimaan vaaleja.
Venäjän ulkoministeriön tiedottajan mukaan vaalit tarvittiin täyttämään valtatyhjiö, joka syntyi, kun Donetskin johtaja Aleksandr Zahartshenko kuoli pommiräjähdyksessä elokuussa. Hänen jälkeensä virkaatekeväksi johtajaksi nousi Denis Pushilin, jonka odotetaan voittavan vaalit.
Luhanskissa puolestaan virkaatekevänä johtajana on toiminut Leonid Pasechnik. Vaikka molemmilla alueilla on useita ehdokkaita, nykyisten johtajien odotetaan voittavan vaalit.
– Moskova on päättänyt, että uusien johtajien vallan legitimointi on tärkeämpi asia kuin lännen kritiikki, kommentoi Aleksei Makarkin moskovalaisesta tutkimuskeskuksesta.
Separatistialueilla pidettiin vuoden 2014 lopulla edelliset vaalit, joita länsi ja Ukraina eivät tunnustaneet.
Sisällissota jätti tuhansia suomalaislapsia ilman kotia ja vanhempia. Erityisen vaikea tilanne oli punaisissa perheissä, joissa nähtiin jopa nälkää.
Syksyllä 1918 Vähässäkyrössä Etelä-Pohjanmaalla Kaiströmin perhe valmistautui pienen Rauha-tytön tuloon.
Vähäkyrö oli valkoinen alue keskellä valkoista Suomea. Rauha oli kymiläinen punaorpo, jolle Kaiströmin lapseton pariskunta oli luvannut tarjota kodin.
Tullessaan Rauhalla oli yllään punalipusta ommeltu takki.
Uudessa kodissa kaksivuotias katseli tuvan ikkunasta näkyvää pitkää punaista pohjalaistaloa ja sanoi ensimmäiset sanansa:
– Onkohan tuossa talossa leipää.
Seitsemän lasta ja äiti
Kymenlaakson maakunta tunnettiin 1918 sodan aikaan punaisena alueena. Monissa perheissä isä oli sodan aikaan kadonnut, teloitettu, kaatunut tai vangittu. Köyhyys aiheutti nälänhätää ja pakotti lapset kerjuulle.
Rauhan isä oli ollut seppä Hallan sahalla Kymin pitäjässä, nykyisessä Kotkassa. Kun isä lähti sotaan, äiti ja seitsemän lasta häädettiin työnantajalta vuokratusta asunnosta.
Rauhan tytär Ulla Keski-Rauska tuntee äitinsä tarinan. Hän tietää, että lasten kanssa yksin jääneellä äidinäidillä, mummalla, ei ollut mitään omaisuutta. Kaikesta oli puutetta. Kodittomiksi jääneet mumma ja nuorimmat lapset majoitettiin koululle. Isommat lapset otettiin lastenkoteihin.
– Nälkä oli sielläkin niin kova, että mumma oli maitokannulla vienyt jostain rykmentistä saamaansa ruokaa lapsilleen lastenkotiin, Keski-Rauska sanoo.
Rauha kuvattuna kasvattikodissaan Kaiströmillä pian Vähäänkyröön saapumisen jälkeen.Ulla Keski-Rauskan kotialbumi
Köyhäinapua leskille ja lapsille
Suomen viranomaiset arvioivat sisällissodan jälkeen turvattomiksi jääneiden lasten määräksi 20 000 – 25 000. Orvoista ylivoimainen enemmistö oli punaisten lapsia. Valkoisia orpoja oli noin tuhat.
Siinä missä kaikki valkoiset lesket ja lapset saivat eläkettä, punaisten puolella leskien piti turvautua köyhäinapuun. Valtio maksoi köyhäinavusta puolet, kunta toisen puolen ja apua saivat vain ne, jotka eivät muuten selvinneet.
Yksi köyhäinavun muoto oli lasten sijoittaminen pois kotoaan. Joissain tapauksissa tämä sijoitushoito eli niin sanottu elätehoito oli ainoa apu, mitä yksin jääneelle äidille tarjottiin.
Kun punaleskien tilanne alkoi selvitä kesän ja syksyn 1918 mittaan, Suomen sosiaalihallitus alkoi valmistella suunnitelmaa lasten sijoittamiseksi sijaiskoteihin. Sijaiskoteja etsittiin sellaisilta seuduilta, jotka eivät olleet kärsineet sodasta niin pahoin kuin moni alue eteläisessä Suomessa. Esimerkiksi elintarviketilanne maaseudulla oli parempi kuin kaupungeissa.
Yliopistonlehtori Mervi Kaarninen kirjoittaa Minerva-kustannuksen viime vuonna julkaisemassa Punaorvot 1918 -kirjassaan, että siirtosuunnitelman mukaan punaisten perheiden lapsia haluttiin lähettää vakavamielisiin, maataviljeleviin herännäisperheisiin eli seuduille, joilla katsottiin olevan parhaat edellytykset vakavaan ja hyvään kasvatukseen. Näitä koteja löytyi erityisesti Pohjanmaalta ja Savosta.
Rauhan perheen seitsemästä lapsesta kuusi lähetettiin sijaiskoteihin. Rauha ja hänen kuusivuotias Laura-siskonsa Etelä-Pohjanmaalle ja keskimmäiset pojat Keski-Pohjanmaalle. Kun myös vanhimmat lapset joutuivat huutolaisiksi Pohjanmaalle, äidin hoitoon jäi vain vauva.
Ihmisystävällisiä talollisia Pohjanmaalta
Jotta lastensiirrot saataisiin toteutettua, sosiaalihallitus nimesi kuntiin paikallisviranomaisia. Heidän tehtävänsä oli selvittää ihmisten halukkuus ottaa vastaan punaorpoja. Myös vapaaehtoiset osallistuivat perheiden etsintään.
Laihialainen asemakirjuri Hugo Salokannel oli merkittävässä roolissa, kun kymiläislapsille järjestettiin sijaiskoteja Pohjanmaalla. Salokanteleella oli yhteyksiä Kymin pitäjään ja hän oli saanut tietää, miten huonosti lasten asiat siellä olivat.
Salokannel organisoi yhdessä opettaja Selma Karhulan kanssa lasten sijoituksia Pohjanmaalle jo ennen viranomaisten virallisia siirtoja.
Ilkka-lehteen laittamassaan ilmoituksessa (19.8.1918) Salokannel kirjoittaa Kymin pitäjässä olleen lähes tuhat orpolasta, joiden hoito oli käymässä vaivaishoitohallitukselle ylivoimaiseksi. Näiden 4 – 12 -vuotiaiden lasten sijaiskodeiksi Salokannel etsi Pohjanmaalta “ihmisystävällisiä talollisia”.
Vähästäkyröstä löytyi koti 18 lapselle. Kaikki halukkaat eivät saaneet kasvattia.
Valtion toteuttamissa lastensiirroissa Vähäänkyröön tuotiin myöhemmin vielä ainakin 44 lasta. Tilastot ovat jossain määrin epävarmoja, sillä sijoitusten pituudet vaihtelivat ja lapsia saatettiin siirtää kasvattikodista toiseen tilastointijaksojen välilläkin.
Vähänkyrön paikallishistoriaa tutkineen Pekka Mäenpään mukaan saattajat toivat lapset junalla Tervajoen asemalle, mistä heidät haettiin kasvattikoteihin. Asemalla järjestettiin lapsille tunteikas vastaanottotilaisuus, jossa Selma Karhulan luokka ilmeisesti esiintyi.
– Luokka lauloi jo valmiiksi itku kurkussa olleille lapsille jotain koskettavaa laulua ja itku lisääntyi, Pekka Mäenpää kertoo.
Elinoloja ja lukutaitoa valvottiin
Mervi Kaarnisen mukaan lapsia vastaanottaneet perheet olivat hyvin erilaisia lapsettomista pariskunnista monilapsisiin perheisiin.
Osa sijaisperheiksi ilmoittautuneista asetti sijoitettaville lapsille ehtoja, mutta osa oli valmis ottamaan orvon hoidettavakseen jopa ilman korvausta.
Orpojenhuollon paikallisasiamiesten tehtävä oli etsiä sopivat sijoituskodit, hoitaa huoltosopimukset kuntoon ja valvoa, että sijoituksille asetetut tavoitteet toteutuivat. Lasten elinolot piti tarkastaa vähintään neljä kertaa vuodessa ja lähettää vierailusta tarkastusseloste sosiaalihallitukselle. Myös lasten lukutaidon kehittymistä valvottiin.
Vähässäkyrössä paikallisasiamiehenä toimi opettaja Selma Karhula.
Tyttärenpoikansa vuonna 2004 tekemässä haastattelussa lähes 90-vuotias Rauha muistaa Karhulan kasvattikotiinsa tekemät valvontakäynnit.
– Ei se mitään erikoista multa kysellyt. Se tiesi ja tunsi isän ja äireen, mutta se oli sen velvollisuus johonkin täyttää nimiä sitten, Rauha kertoo tallenteella.
Punaleskien vaarallisuus
Köyhyys oli merkittävä, mutta ei ainoa syy vuoden 1918 lastensiirto-operaatioon. Taustalla oli myös ideologisia tekijöitä.
Maaseutu nähtiin lapsille henkisesti kaupunkia terveellisempänä kasvuilmapiirinä. Punaisten äitien ajateltiin myös kasvattavan lapsensa sosialismiin ja katkeruuteen valkoista Suomea kohtaan.
Punalesket koettiin yhteiskunnallisina vaaratekijöinä, joilta lapset piti pelastaa.
– Puhuttiin, että ettehän halua lasten kasvavan punaisten äitien luona ja meille tulee sukupolvi katkeria punaisten jälkeläisiä, jotka viettävät lapsuutensa nälässä ja kylmässä, ankeissa olosuhteissa, Kaarninen sanoo.
Mervi Kaarnisen mukaan lapsista piti kitkeä punaisuus pois ja samalla tarjota heille hyvä kasvatus monellakin tasolla. Pohjalaisten kykyyn hoitaa tämä tehtävä uskottiin.
– Jossain esitettiin myös näkökulmia, että kun pohjalaiset olivat hanakasti olleet puhdistamassa punaisuutta, heillä olisi ollut vähän huono omatunto siitä ja nyt lähdettiin tekemään katumustyötä, Kaarninen sanoo.
Kaarnisen mukaan osa perheistä halusi ottaa vain yhden kasvatin. Siksi biologiset sisaruksetkin sijoitettiin usein eri perheisiin, joskus jopa saman kunnan alueella.
Ulla Keski-Rauska huomauttaa, että myös hänen Rauha-äitinsä ja tämän sisarukset sijoitettiin kaikki eri koteihin.
– Se varmaan katsottiin parhaaksi uudelleenkasvatuksen takia. On helpompi, että lapsi elää yksin uudessa ympäristössään, Keski-Rauska miettii.
“Ei sen parempia voi olla”
Mervi Kaarnisen mukaan osa sijoitetuista lapsista muistaa sijoitusaikansa hyvänä, osa on kokenut joutuneensa uudessa kodissaan työjuhdiksi ja tulleensa kiusatuksi taustansa takia. Joskus sijaiskotia jouduttiin myös vaihtamaan lasten kokeman huonon kohtelun vuoksi.
Kahtiajakautuneesta suhtautumisesta sotaorpoihin todistavat myös paikallishistoriaa tutkineen Pekka Mäenpään tiedot ja Selma Karhulan viittaus orpojen hyväksi toteutettuun varainkeräykseen (Ilkka-lehti 30.1.1919):
“Mutta ovat kerääjät saaneet toisenmoisiakin kokemuksia kylillä kiertäessään: On rikkaita, jotka nyrpeän näköisinä ojensivat yhden markan, toiset antoivat pyytäjän aivan tyhjin käsin lähteä. Olipa sellaisiakin, jotka jyrkästi kieltäytyivät antamasta ropoakaan “punikkien” lapsille.”
Rauhasta tuli Kaiströmin perheen ainokainen. Ulla Keski-Rauska kertoo äitinsä olleen kasvattiperheessä rakastettu ja toivottu. Äidin kohtelu oli samanlaista kuin muidenkin kylän lasten siihen aikaan.
– Ei sen parempia voi olla, kun ne oli. Vaikka se oli vaatimatonta niin, että ei siellä mitään ylellistä ollut, ruokaa oli – ja rakkautta, Rauha kertoi myöhemmin haastattelussa tyttärenpojalleen.
Vaikka Rauhaa ei koskaan virallisesti adoptoitu kasvattiperheeseen, hän käytti naimisiinmenoonsa asti perheen sukunimeä virallisen syntymänimensä sijaan.
Biologisen äidin vierailut Vähänkyrön kasvattikodissa olivat Rauhasta jännittäviä. Pienenä sijoitetulle lapselle kasvattiäiti ja -isä olivat kuitenkin ne oikeat vanhemmat.
– Rauha tiesi, että hänellä on äiti ja sisaruksia jossain kaukana, mutta häntä ahdisti, kun tuli vieras, jota piti joskus sanoa äidiksi, Ulla Keski-Rauska kertoo.
Elätehoito oli ajan tapa
Mervi Kaarnisen mukaan lastensiirrot herättivät jo aikanaan keskustelua ja kritiikkiä.
– Tietysti esimerkiksi sosialidemokraatit ja työväenliike olivat loukkaantuneita tällaisesta toiminnasta, Kaarninen sanoo.
Kaarninen muistuttaa kuitenkin, että kyseessä oli tapa, jolla orpoja ja yhteiskunnan huolenpitoa tarvitsevia oli totuttu hoitamaan. Orpolapset annettiin elätehoitoon niin sanottuihin hyviin koteihin. Lasten siirtäminen kaupungeista maaseudulle oli ensimmäisen maailmansodan aikaan myös tapa pitää heidät turvassa.
– Oli lasten kohtalo, että heitä siirretään sodan aikana paikasta toiseen. Ja se jatkui Suomessa toisen maailmansodan aikana, Kaarninen sanoo.
Kaarnisen mukaan punaorpokysymyksellä oli merkittävä vaikutus siihen, että Suomeen perustettiin uusia lastenkoteja ja lastenseimiä. Presidentin puoliso Ester Ståhlberg perusti vuonna 1922 yhdistyksen Koteja Kodittomille Lapsille, josta syntyi myöhemmin Pelastakaa Lapset ry.
Oli lasten kohtalo, että heitä siirretään sodan aikana paikasta toiseen. Mervi Kaarninen
Punalesket saivat oikeuden eläkkeeseen 1940-luvulla.
– Se oli tärkeä asia. He olivat aina kokeneet olleensa tietyllä tavalla hyljeksittyjä, Kaarninen sanoo.
“Äiti näki aina kaiken parhain päin”
Ulla Keski-Rauskan äiti piti koko elämänsä ajan yhteyttä biologiseen äitiinsä ja biologisiin sisaruksiinsa. Tyttären mukaan Rauhan välit biologiseen äitiinsä eivät koskaan olleet kovin läheiset, mutta sisarustensa kanssa tämä oli tekemisissä paljonkin.
– Siskokset nauroivat samoille asioille sekä viihtyivät yhdessä riippumatta siitä, että yhteistä lapsuutta ja nuoruutta ei ollut, eikä oltu eletty samoja asioita, Keski-Rauska sanoo.
Kuten monet muutkin sijoitetuista punaorvoista, myös Rauhan veljet ja vanhin sisko palasivat äitinsä luo heti kun se oli mahdollista.
Perheen isä katosi sodan jälkeen Neuvostoliittoon. Ulla Keski-Rauska kertoo, että Rauhan Sulo-veli tapasi isänsä kerran 1930-luvun alussa Neuvostoliitossa käydessään. Isä teloitettiin Stalinin puhdistuksissa 1938.
Ulla Keski-Rauska kuvailee edesmennyttä äitiään hyväntuuliseksi, kiltiksi ihmiseksi, joka ei ollut katkera kohtalostaan. Tyttären mielestä äiti maksoi koko elämänsä takaisin sitä hyvää, minkä oli saanut.
– Äiti näki aina kaiken parhain päin.
Keski-Rauska on itsekin äiti ja isoäiti. Hän ymmärtää, että mumman ratkaisu antaa lapset kasvattikoteihin oli pakon sanelema. Vuoden 1918 maailma oli erilainen kuin se, missä nyt elämme.
– Se ei tarkoita, etteikö mumman olisi ollut vaikea luopua lapsistaan, mutta niissä oloissa hänellä ei ollut muuta mahdollisuutta. Ei aatteen takia, vaan siksi, että lapset saivat ruokaa joka päivä ja pääsivät kouluun.
Artikkelia varten on haastateltu yliopistonlehtori Mervi Kaarnista, Pekka Mäenpäätä ja Ulla Keski-Rauskaa. Aineistona käytetty myös Kaarnisen Punaorvot 1918 -kirjaa (Minerva-kustannus, 2017), Vähäkyrö-seuran Vähäkyrö kotiseutukirja IX -julkaisua (Vähäkyrö-seura ry, Eteläpohjalaiset Juuret ry, 2018), Riku Keski-Rauskan litteroimaa Rauha-mumminsa haastattelua ja Ilkka-lehden numeroita syksyltä ja talvelta 1918-1919.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valmistelee kiireellä muutoksia vasta uudistettuun terveydenhuoltolakiin. Vuonna 2017 voimaan tulleeseen lakiuudistukseen jäi puutteita.
Uudistuksessa nukutusta vaativa leikkaushoito siirrettiin kahteenkymmeneen päivystävään keskussairaalaan. Käytännössä se lopetti leikkaustoiminnan aluesairaaloista. Näin kävi esimerkiksi Kouvolassa.
Jos keskussairaala haluaisi ostaa nukutusleikkauksen terveysyritykseltä, pitäisi yrityksellä olla omat kellon ympäri päivystävät lääkärinsä. Se olisi yritykselle niin kallista, että ajatus on mahdoton.
Käytännössä lakiuudistus siis estää julkista sektoria ostamasta kiireettömiä nukutusleikkauksia terveysyrityksiltä.
Lakia ja siihen liittyviä asetuksia ollaan nyt uudistamassa siten, että kiireettömiä nukutusta vaativia leikkauksia voitaisiin tehdä myös suurten sairaaloiden ulkopuolella. Tavoitteena on saada yksityispuolen leikkaussalit tehokkaampaan käyttöön ja selkiyttää nykykäytäntöjä.
Pääehtona on, että päivystävän sairaalan on oltava alle puolen tunnin ajomatkan päässä, jos potilaan leikkauksessa tapahtuu jotain odottamatonta. Puolen tunnin aikaraja on niin tiukka, että käytännössä leikkaussalien on sijaittava keskussairaaloiden lähistöllä. Vaatimus tarkoittaa siis sitä, että lakiuudistuksen vaikutukset näkyisivät pääasiassa suuremmissa kaupungeissa.
Sairaanhoitopiireille laki toisi uusia velvoitteita. Kriitikoiden mielestä se voisi tuoda myös lisäkustannuksia.
Lakitekstin luonnos kävi lausuntokierroksella alkuvuodesta 2018. Silloin sitä kritisoitiin niin julkiselta kuin yksityiseltä puolelta. Uudistusten piti tulla voimaan jo heinäkuussa 2018, mutta toisin kävi.
Lokakuussa lakiluonnoksesta kerättiin mielipiteitä toisen kerran. Yle kävi läpi luonnoksesta annetut uudet kirjalliset lausunnot. Voit itse tutustua niihin täällä.
Uudistusta kammoksuu etenkin julkinen sektori.
Matti Myller / Yle
Keskussairaaloista "tukisairaaloita"
Uudistuksen tavoitteena on, että laki kohtelisi yksityisiä ja julkisia leikkaussaleja nykyistä yhdenvertaisemmin. Sen pelätään kuitenkin toimivan juuri päinvastoin.
Sairaanhoitopiireissä uskotaan, että uudistus toisi julkiselle puolelle lisää kustannuksia. Samalla se keikauttaisi kilpailutilannetta epäreilusti yksityissektorin eduksi.
Julkiset sairaalat velvoitettaisiin hoitamaan terveysyritysten leikkausten ongelmatilanteita kellon ympäri. Ongelmia voi ilmetä leikkauksen aikana tai sen jälkeen esimerkiksi verenvuotona tai infektiona.
Julkinen sektori katsoo, että hoitovastuu ja jälkihoidon kustannukset eivät tällaisissa tapauksissa kuulu niille.
"Järjestelystä aiheutuisi kustannusten ja hoitovastuun siirtymistä yksityiseltä palveluntuottajalta julkiselle sairaalalle", todetaan Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän lausunnossa.
Lähes kaikki sairaanhoitopiirit kritisoivat samaa asiaa. Myös terveydenhuoltoa valvova Valvira pelkää, että tällaisenaan uudistus voisi johtaa päivystyssairaaloiden kuormittumiseen.
Antti Eintola / Yle
Ylen haastattelema sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Anne Koskela on eri mieltä kuin kriittiset sairaanhoitopiirit.
– Nykylainsäädännön mukaankin päivystyssairaalat joutuvat hoitamaan ongelmatilanteet, mutta asiasta ei vain ole mitään sopimusta, Koskela sanoo.
Uudistuksessa julkiset sairaalat velvoitettaisiin varmistamaan, että yksityiset leikkaussalit täyttävät laatu- ja potilasturvallisuusvaatimukset. Tällä hetkellä päävastuu valvonnasta on aluehallintovirastoilla, jotka myös myöntävät terveysyrityksille luvat leikkaustoiminnan pyörittämiseen.
Julkisen sektorin mukaan uudistus lisäisi päivystyssairaaloiden työtaakkaa, kun laki velvoittaisi ne valvomaan yksityisiä leikkaussaleja.
Lakiluonnoksessa julkisista sairaaloista puhutaan “tukisairaaloina”, jotka mahdollistavat julkisin varoin tapahtuvat leikkausoperaatiot yrityspuolella.
Kuka kuittaa leikkausvirheen laskun?
Kuka sitten maksaisi leikkauskomplikaatioiden eli mahdollisten ongelmien hoidon ja niihin varautumisen? Sitä lakiluonnos ei määrittele. Asiasta tulisi sopia erikseen julkisten sairaaloiden ja terveysyritysten välillä.
– Sopimuksen tekeminen parantaisi sitä, että tilanteet olisivat ennakoitavissa, hallitusneuvos Koskela sanoo.
Sairaanhoitopiirit pelkäävät, että lasku yksityisten leikkauskomplikaatioista jäisi lopulta niiden maksettavaksi, vaikka periaatteessa asiasta voisikin neuvotella yksityisten terveysyritysten kanssa. Asia linkittyy yhteen sairaanhoitopiirien huolen kanssa siitä, että yksityiset terveysyritykset imuroisivat kirurgit työmarkkinoilta.
Otetaan havainnollistava esimerkki, joka on kuvitteellinen, mutta mahdollinen:
Keskussairaalan vieressä on yksityisen yrityksen pyörittämä leikkaussali. Uravaihtoehtojaan pohtiva kirurgi voisi käytännössä tehdä samaa työtä kummassakin, mutta yrityspuolella hänen ei tarvitsisi kärsiä kuluttavista päivystysvuoroista. Kirurgi valitsee yksityispuolen.
Yhä useampi lääkäri tulee samaan johtopäätökseen, jolloin keskussairaala ajautuu vähitellen työvoimapulaan. Leikkausjonot pitenevät. Jonoja päätetään lyhentää ostamalla leikkauksia yksityiseltä.
Koska keskussairaala on ajautunut tilanteeseen, jossa sen on käytännössä pakko käyttää ostopalveluita, sen voisi olla vaikeaa neuvotella tasapuolista sopimusta ongelmallisten leikkausten jälkihoidon kustannuksista.
AOP
Tilanne voisi muuttua sairaanhoitopiirille hankalaksi myös, jos sen alueella oleva yksityinen leikkaussali pystyisi haalimaan potilasmassoja laajalta alueelta: Jos esimerkiksi Lahdessa toimiva yksityinen leikkaussali saisi runsaasti asiakkaita ympäri Suomea, Lahden keskussairaala saattaisi joutua satsaamaan lisää päivystykseensä, vaikka potilaat tulevatkin muiden sairaanhoitopiirien alueelta.
Sosiaali- ja terveysministeriössä ei uskota, että muutokset vaikuttaisivat sairaanhoitopiirien talouteen tai työvoiman saantiin.
– Joillain alueilla voi olla työvoiman kanssa ongelmia, mutta ne ovat sellaisia alueita, että ongelmia saattaisi olla muutenkin, hallitusneuvos Anne Koskela sanoo.
Koskelan mukaan päivystyksiä saatetaan kuitenkin joissain tilanteissa joutua laajentamaan.
– En tiedä, onko se nyt niin iso riski, hän sanoo.
Kritiikkiä tulee myös yksityissektorilta
Yksityinen terveyspalveluyritys Pihlajalinna on mielipiteessään lähes yhtä ankara kuin sairaanhoitopiiritkin. Myös osa terveysyrityksiä edustavia etujärjestöjä kritisoi uudistusta, tosin astetta laimeammin.
Mielenkiintoista on, että Pihlajalinnassakin nähdään lain johtavan epäreiluun kilpailutilanteeseen – tosin eri syystä kuin julkissektorilla.
Pihlajalinnaa korpeaa etenkin lakiin kirjattu puolen tunnin aikaraja, jonka kuluessa potilas on saatava päivystyssairaalaan. Tämä rajaa käytännössä leikkaustoiminnan suurempiin asutuskeskuksiin.
"Laadun näkökulmasta leikkaavan yksikön laadukas ja tasalaatuinen toiminta on huomattavasti oleellisempaa kuin sen maantieteellinen sijainti", toteaa Pihlajalinna lausunnossaan.
Moni muukin mielipiteensä kertonut kritisoi sitä, että aikarajalle ei ole lääketieteellistä perustetta. Tätä mieltä on myös Helsingin yliopiston professori Lasse Lehtonen.
Usea lausunnonantaja haluaisi poistaa aikarajan kokonaan tai vaihtaa sen puolesta tunnista tuntiin.
Aikarajan tilalle on ehdotettu esimerkiksi leikkaushoidon laadullista mittaamista. Anne Koskelan mukaan se ei tällä hetkellä yksinkertaisesti ole mahdollista.
– Kukaan ei ole pystynyt ehdottamaan konkreettisia laadullisia mittareita, niitä on niin hirveän vaikea tehdä. Parempaakaan systeemiä ei olla nyt keksitty tähän.
Sekä yksityisellä että julkisella puolella epäillään, että uudistus voisi vaikuttaa leikkaushoidon laatuun: Pihlajalinnan mielestä puolen tunnin aikaraja heikentää leikkausten laatua. Julkiselta puolelta esimerkiksi HUS näkee, että hoitoa voivat huonontaa laatukriteerit, jotka ovat yksityispuolella löyhempiä kuin julkisella.
Lakiuudistus myös laajentaisi terveydenhuoltolaissa määritellyt vuosittaiset vaaditut leikkausmäärät koskemaan terveyspalveluyrityksiä.
Matti Myller / Yle
"Kyllähän tämä on aika nopealla aikataululla valmisteltu"
Lääketieteellisten asioiden lisäksi lausunnonantajat kritisoivat tapaa, jolla lain ja asetusten valmistelua on tehty. Siitä paistaa kiire.
Kirjallisten lausuntojen toimittamiseen annettiin aikaa vain reilu viikko. Esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiiri pitää aikataulua kohtuuttomana.
Kaupungeilta mielipidettä ei pyydetty. Jämsän kaupunki lähetti asiasta kimpaantuneen lausunnon, koska se katsoo, että lakimuutoksen vaikutukset osuisivat rankasti juuri sinne.
Jämsässä toimii terveysyritys Pihlajalinnan pyörittämä Jokilaakson sairaala, jonne kaupunki on ulkoistanut terveyspalveluitaan. Kaupunki pelkää, että sairaalassa tehtävät leikkaukset joudutaan lopettamaan.
Ministeriön Anne Koskela korostaa, että kyseessä ei ollut varsinainen lausuntokierros, vaan kuulemistilaisuus, johon sai lähettää myös kirjallisen lausunnon. Jämsän tilanteeseen laki ei Koskelan mukaan tuo muutoksia, koska Jokilaakson sairaala ei tälläkään hetkellä täytä lain vaatimuksia.
Hoppu paistaa myös lakiluonnoksen mukana tulleesta asetusluonnoksesta. Siitä ei esimerkiksi käy selkeästi ilmi, tarkoitetaanko “tukisairaaloilla” terveydenhuoltolain mukaisia laajan päivystyksen sairaaloita vai kaikkia päivystäviä keskussairaaloita.
Anne Koskelan mukaan virheitä sisältävä asetusluonnos on vielä raakile, mutta se haluttiin lähettää lakiluonnoksen mukana, jotta asiasta muodostuisi parempi kokonaiskuva.
Kiirettä Koskela ei kiellä.
– Kyllähän tämä on aika nopealla aikataululla valmisteltu. Se tuli ihan siitä, että tämä on pakko saada eduskuntaan joulukuun alkupuolella. Meidän ministeri (Annika Saarikko, kesk.) päätti, että tehdään tämä kuitenkin, hän toteaa.
Lakiuudistus aiotaan esitellä eduskunnalle joulukuussa. Muutosten on määrä tulla voimaan keväällä 2019.
Turkkilaisen Sabah-lehden tietojen mukaan sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhaajat syövyttivät ruumiin ja kaatoivat jäännökset viemäriin. Surman jälkeen tekijät olivat paloitelleet ruumiin ja liuottaneet palaset hapolla, Sabah kirjoittaa.
Hallitusta lähellä olevan Sabahin mukaan Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatin viemäreistä otetuista näytteistä on löydetty jäämiä haposta. Tämän perusteella tutkijat epäilevät, että Saudi-Arabian hallintoa arvostelleen Khashoggin ruumis hävitettiin syövyttämällä.
Sabah-lehden uutisessa ei kerrota, mistä lähteestä tiedot ovat peräisin.
Jamal Khashoggi katosi mentyään Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin lokakuun toisena päivänä. Muun muassa Turkki epäili pian katoamisen jälkeen, että Khashoggi murhattiin. Vasta yli kaksi viikkoa myöhemmin Saudi-Arabia myönsi, että Khashoggi murhattiin sen Istanbulin-konsulaatissa.
Saudi-Arabian mukaan murhaajat toimivat omavaltaisesti eikä maan korkein johto ei tiennyt murhasta. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut, että murhakäsky oli annettu erittäin korkealta tasolta.
Murhatutkimusten aikana Saudi-Arabia lähetti Sabah-lehden mukaan Istanbuliin toksikologin ja kemikaaliasiantuntijan, jotka kävivät useita kertoja konsulaatin tiloissa. Sabahin uutisesta on kertonut muun muassa uutistoimisto AFP.
Erdoğan sanoi lauantaina, että Turkki on antanut Khashoggin murhaan liittyvät äänitteet Saudi-Arabialle, Yhdysvalloille, Saksalle, Ranskalle ja Britannialle.
Vaaliviranomaiset ovat ilmoittaneet, että Floridassa lasketaan uudelleen senaattorista välivaaleissa annetut äänet. Ilmoitusta koneellisesta uudelleenlaskennasta osattiin odottaa, koska kilpailu oli hyvin tasainen.
Republikaanien Rick Scott oli laskennassa demokraattien Bill Nelsonia edellä 0,15 prosenttiyksikön eli noin 12 500 äänen erolla. Scott on Floridan entinen kuvernööri ja Nelson osavaltion istuva senaatin jäsen.
Osavaltion lain mukaan äänet lasketaan uudelleen, jos ero on alle 0,5 prosenttiyksikköä. Floridassa lasketaan äänet uudelleen myös kuvernöörin valinnan osalta. Äänten uudelleenlaskenta on tehtävä torstaihin mennessä.
Kun tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavalle Nuorisosäätiölle valittiin kesällä uusi johto, oli säätiön kassa tyhjä. Lähes 60-vuotias säätiö oli hyvin lähellä konkurssia, rahaa oli nykyjohdon mukaan hävinnyt yli 40 miljoonaa euroa ex-johdon aikana.
– Maksuja ja vaatimuksia tuli ovista ja ikkunoista. Miljoonat ovat hävinneet erilaisten liiketoimien, rakennusprojektien, kiinteistökauppojen ja maanvuokrasopimusten seurauksena Suomessa ja Virossa. Aiomme hakea korvauksia vahinkojen aiheuttajilta, säätiön nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Pihlman kertoo.
Tällä hetkellä säätiössä selvitetään, mitä ex-johdon aikana tapahtui ja miksi. Sen haluaisivat tietää myös poliisi, Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) ja säätiölle julkista tukea kanavoinut Ara.
Nuorisosäätiön ex-johdon erikoiset bisnekset nosti esiin Yle vuonna 2016. Sittemmin Yle ja Suomen Kuvalehti ovat tuoneet julki rikosepäilyihin johtaneita toimia säätiössä.
PRH: Säätiötä käytettiin oman edun tavoitteluun
Taloussotkujen taustalla on säätiön ex-johdon epäilty rikollinen toiminta. Säätiöitä valvova Patentti- ja rekisterihallitus totesi jo viime maaliskuussa käräjille toimittamassaan hakemuksessa, että säätiötä käytettiin oman edun tavoitteluun.
Yksi osa tutkintaa ovat säätiön bisnekset lahtelaisen rakennusliikkeen kanssa. Vuonna 2014 Nuorisosäätiö teki PRH:n mukaan puitesopimuksen rakennusliike Salpausselän Rakentajien kanssa. Puitesopimuksessa säätiö sidottiin yrityksen tekemiin kauppoihin siten, että rakennusliike myi kiinteistöjä, joihin Nuorisosäätiö oli sitoutunut pitkäaikaiseksi vuokralaiseksi.
PRH:n mukaan säätiön vuokralaiseksi sitoutumista käytettiin kiinteistöjen hinnan vedättämiseen ylöspäin.
Ylen MOT:n mukaan ex-johtajat hyötyivät järjestelystä, ja rahaa virtasi johtajille virolaisyhtiöiltä, joille rakennusliike oli maksanut konsulttipalkkioita. Rikosepäilyt koskevat ainakin vuosia 2015-2017
Nuorisosäätiön entistä puheenjohtajaa Perttu Nousiaista ja entistä asiamiestä ja toimitusjohtajaa Aki Haaroa epäillään poliisin vakuustakavarikkovaatimusten perusteella ainakin törkeästä petoksesta vuosina 2016-2017 ja törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa vuonna 2015. Poliisi tutkii myös epäiltyä avustuspetosta julkisrahoitteisen säätiön toiminnassa.
STT on tavoitellut Nousiaista ja Haaroa lukuisia kertoja, mutta ei ole saanut haastattelua miehiltä. Nousiaisen oikeusavustajana toimiva Kari Uoti kertoo, ettei hän voi ottaa kantaa päämiehensä puolesta kaikkiin julkisuudessa esitettyihin tapahtumakuvauksiin.
– Tutkinnan alkuvaiheessa ilmi tulleiden seikkojen osalta päämieheni kiistää syyllistyneensä rikoksiin, Uoti sanoo.
Haaro on palkannut itselleen vaativiin talousrikosoikeudenkäynteihin erikoistuneen asianajaja Tuula Ylisen, joka kertoo päämiehensä kiistävän rikosepäilyt.
Jutussa on yli kymmenen epäiltyä
Poliisin tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Markku Nisula kertoo, että jutussa on yli kymmenen epäiltyä. Pelkästään Nousiaiselta ja Haarolta poliisi vaati omaisuutta takavarikkoon yli kolmen miljoonan euron edestä.
Tutkintaa johtaa Helsingin poliisilaitoksen tutkintaryhmä, joka on tehnyt yhteistyötä KRP:n ja muiden viranomaisten kanssa.
Ylen MOT kertoi viime sunnuntaina, että Nuorisosäätiön ex-johtajiin liittyvä rikostutkinta on laajentunut koskemaan keskustavaikuttajien yhdistystä, jonka rahastonhoitajana toimii keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen. Poliisi ei vahvistanut tätä STT:lle.
Maskonen ei halunnut antaa STT:lle haastattelua asiasta, koska hän ei halua tulla yhdistetyksi asiaan millään tavalla.
Kaikki taitavat tietää sukuja, joissa on useita teräsmuoreja ja -vaareja jopa sadan vuoden hujakoilla. Myöskään tuoreen yhdsvaltalaistutkimuksen jättisukupuu ei kiistä tällaisten sukujen olemassaoloa. Mutta onko se geenien sanelemaa?
Tutkimuksen mukaan verenperimän merkitystä sukujen pitkä- tai lyhytikäisyydessä on yliarvioitu roimasti. Puolisovalintojen merkitys sen sijaan yllätti kerrannaisvaikutuksillaan.
Genetics-seuran tutkimukseen yhdistivät voimansa Calico Life Sciences and Ancestry -yritys, joka tutkii ikääntymistä ja siihen liittyviä sairauksia, sekä Ancesty.com-yritys, joka tekee tilauksesta geenitutkimuksia juuristaan kiinnostuneille ihmisille.
400 miljoonaa tutkittua
Käsitykset siitä, miten paljon perimä vaikuttaa itse kunkin elinikään, ovat vaihdelleet 15 prosentista 30 prosenttiin.
Toisessa vaakakupissa ovat sellaiset tekijät kuin elämäntapa ruokailuineen ja liikuntoineen sekä sosiaaliset ja kulttuuriset tekijät, esimerksi varallisuus.
Tutkimuksessa piirretty valtava sukupuu perustuu Ancestryn avoimen tietokannan tietoihin yli 400 miljoonan ihmisen synnyin- ja kuolinvuosista ja synnyinpaikoista. Ne oli kirjattu valtion ja Yhdysvalloissa osavaltion tarkkuudella.
Tutkimuksessa keskityttiin 1800-luvulla ja 1900-luvun alkuvuosina syntyneisiin, koska heidän kaikkien elämänkaari on jo selvillä. Suurin osa oli yhdysvaltalaisia, joilla oli eurooppalaiset juuret.
Eliniän vastaavuus ulottuu myös sukuun naituihin
Sukupuussa ihmiset yhdistettiin sekä sen perusteella, keiden lapsia he olivat, että puolisonsa mukaan. Matemaattisten ja tilastollisten mallien avulla päästiin vertailemaan, miten saman- tai erimittaisen elämän veri- ja muut sukulaiset olivat eläneet.
Sisarusten ja serkusten luvut vastasivat suurin piirtein juuri 15–30 prosentin arvioita perimän vaikutuksista elämän pituuteen.
Samanlainen eliniän vastaavuus löytyi kuitenkin myös puolisoiden väliltä, jopa voimakkaampana kuin eri sukupuolta olleilla sisaruksilla.
Siitä tutkijat saivat vihiä parisuhteessa perustetun yhteisen talouden merkityksestä. Erityistä pontta tutkimus kuitenkin sai, kun vertailuun otettiin myös avioliittojen kautta syntyneet sukulaissuhteet.
Vaikka näitä ihmisiä ei sitonut verenperimä eikä yhteinen koti, sukuun naidut jäsenet olivat eläneet varsin samanmittaisen elämän kuin puolisonsa sisarukset ja serkut.
Samanlaisuus painaa parinvalinnassa
Seuraavaksi tutkimusta laajennettiin yhä enemmän: puolison täteihin, setiin, enoihin, pikkuserkkuihin ja ylipäätään koko sukuverkostoon.
Tulokset yllättivät, sillä eliniän pituuksien vastaavuus ulottui niinkin kauas kuin esimerkiksi sisaren tai veljen puolison sisaruksiin tai puolison sisarusten puolisoihin.
Suuren aineistonsa ansiosta tutkijat pystyivät tekemään analyysejä, jotka johtivat heidän assortatiivisen pariutumisen vaikutusten jäljille.
Assortatiivisella pariutumisella tarkoitetaan eläinkunnassa esiintyvää taipumusta pariutua geneettisesti samankaltaisen yksilön kanssa.
Ihmisillä taipumus assortatiiviseen pariutumiseen eli homogamiaan ulottuu etnisyyden ja ylipäätään ulkonäön lisäksi myös sellaisiin tekijöihin kuin sosiaalinen asema ja varallisuus, joilla on usein vaikutusta myös elinikään.
Turkkilainen hääpari istanbulilaisessa puistossa viime kuussa on ulkoisilta ominaisuuksistaan oiva esimerkki assortatiivisesta pariutumisesta.Sedat Suna / EPA
– Eliniän kannalta merkittävät tekijät pyrkivät olemaan puolisoilla hyvin samanlaiset, selittää tutkimusta johtanut Graham Ruby.
Kun tämä taipumus ajaa sisaruksia samanlaisiin valintoihin, vaikutus kertautuu kautta laajan sukupuun ja sukupolvelta seuraavalle.
Tutkimuksen päätelmä on, ettei geeniperimän keskimääräinen vaikutus ihmiselämän pituuteen lopulta ole kuin seitsemän prosenttia, ehkä jopa vähemmän.
Pohjois-Kaliforniassa riehuvien maastopalojen uhriluku kasvaa yhä. Butten piirikunnan sheriffi Kory Honea kertoi tiedotustilaisuudessa, että kuolonuhreja on ainakin 23.
Kyseessä on osavaltion historian tuhoisin maastopalo.
Lisäksi Etelä-Kalifornian erillisessä palossa on löydetty ensimmäiset kaksi vainajaa palaneesta autosta Malibussa.
Pelastustyöntekijät kertoivat löytäneensä lauantaina useita ruumiita Pohjois-Kalifornian Paradisen kaupungista. Kaupungin kerrotaan tuhoutuneen maastopaloissa lähes kokonaan.
Ruumiit löydettiin tulipalojen tuhoamista kodeista. Toistaiseksi Paradisen asukkaita ei ole päästetty palaamaan takaisin kaupunkiin tarkistamaan asuintalojensa kuntoa.
Yli 3200 palomiestä on jatkanut haasteellisia sammutustöitä. Viranomaisten arvion mukaan saattaa kestää jopa kolme viikkoa, ennen kuin palot saadaan täysin hallintaan.
Maastopalot ovat aiheuttaneet suuria tuhoja Kaliforniassa.Peter DaSilva / EPA
Tuli on päässyt leviämään kuivan maaston ja kovan tuulen takia. Sääennusteiden mukaan vaikeat olosuhteet voivat jatkua ensi viikkoon asti.
Viranomaiset arvioivat uutiskanava CNN:llä, että kaikkiaan 300 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Kaliforniassa. Los Angelesin piirikunnassa arviolta 170 000 ihmistä on paennut maastopaloja.
Ursula Änäkkälä katselee helpottuneena noin 15 tunnin ikäistä tytärtään.
– Aivan mahtavaa, Änäkkälä huokaa.
Helpotuksen ymmärtää, sillä synnytys kesti monta päivää.
– Odoteltiin että tyttö olisi alkanut omin avuin syntymään, mutta näin ei käynyt.
Lopulta Änäkkälä sopi lääkärin kanssa, että synnytys tehdään suunniteltuna sektiona, eli keisarileikkauksena. Niiden osuus on vuosikymmenten saatossa kasvanut. Syitä tähän on monia.
1. Synnyttäjien ikä ja paino kasvaa, mikä nostaa keisarileikkausten osuutta
Viime vuonna noin 17 prosenttia suomalaisista synnytyksistä tehtiin keisarileikkauksena. Osuus on suurempi kuin koskaan aiemmin, mutta kasvu on hidasta: pari prosenttiyksikköä kolmessa vuosikymmenessä.
LÄHDE: THL
Hienoiseen kasvuun on kuitenkin selkeitä syitä. Yksi on synnyttäjien keski-iän ja keskipainon kasvaminen, jotka molemmat lisäävät keisarileikkausten määrää. Viime vuonna 22,5 prosenttia synnyttäjistä oli yli 35-vuotiaita. Vuonna 1987 vastaava osuus oli 13,3 prosenttia.
2. Synnytyspelko on yleistä – "ei enää asia mitä pitäisi piilotella"
Ursula Änäkkälän ensimmäinen lapsi syntyi hätäsektion kautta.
– Siitä ei jäänyt kauhean hyvät fiilikset, Änäkkälä toteaa.
Aiempi huono kokemus vaikutti osaltaan siihen, että Änäkkälälle tehtiin toisen synnytyksen alla synnytyspelkodiagnoosi. Niiden määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Tällä hetkellä diagnoosi tehdään joka kolmannen suunnitellun sektion kohdalla. Kymmenen vuotta aiemmin osuus oli 15 prosenttia.
Ursula Änäkkälä, Marko Vesanto ja Leo Änäkkälä tuoreen perheenlisäyksen äärellä.Laura Railamaa
Pelkodiagnoosien kasvu ei välttämättä tarkoita, että äidit ovat yhtäkkiä alkaneet pelkämään synnytyksiä, sanoo Helsingin naistenklinikan synnytysosaston ylilääkäri Mika Nuutila.
– Pelkoa on varmasti ollut aina, mutta viime vuosina siitä on tullut hyväksytty syy tehdä keisarileikkaus, muiden syiden rinnalla. Se ei ole enää asia mitä pitäisi piilotella.
Päätöksen leikkauksesta tekee aina lääkäri. Diagnoosi kuitenkin vaikuttaa harkintaan.
– Synnytyksessä on tärkeää, että äiti on mukana ja yhteistyöhaluinen. Jos äiti olisi vastentahtoisesti synnyttämässä alakautta, niin eihän siitä hyvää lopputulosta tule.
3. Suomalaiset ovat luomuilijoita
Suuressa osassa maailmaa keisarileikkaukset ovat huomattavasti Suomea yleisempiä. Esimerkiksi Iso-Britanniassa joka neljäs lapsi syntyy sektion kautta, Yhdysvalloissa joka kolmas. Turkissa, Brasiliassa ja Egyptissä niiden osuus on yli puolet synnytyksistä.
Syyt keisarileikkausten suosion takana vaihtelevat. Sairaalat saattavat suosia niitä esimerkiksi tilan ja hoitajien puutteen vuoksi. Keisarileikkauksen jälkeen äiti tarvitse vähemmän hoitopäiviä kuin alatiesynnyksen jälkeen. Yksityiset sairaalat saattavat tarjota niitä asiakkailleen, koska leikkauksista saa vakuutusyhtiöiltä korkeamman korvauksen.
Kyse voi myös olla siitä, että äiti haluaa keisarileikkausta itse. Suomessa näin käy harvoin, sanoo ylilääkäri Nuutila.
– Jos leikkaukseen ei ole mitään erityistä syytä, niin on todella harvinaista että äiti haluaa keisarileikkausta. Me ollaan vielä sen verran luomuilijoita, että normaali synnytys on se mihin äidit tähtäävät.
Synnytyspelko ei ole ilmoitusasia, sanoo ylilääkäri Mika Nuutila. "lääkäri arvioi, kenelle annetaan diagnoosi. Se on eri asia kuin se, että naista jännittää".Laura Railamaa
Suomalaisten asenteisiin vaikuttaa varmasti tietoisuus leikkauksen riskeistä, Nuutila tuumaa.
– Kysymys on isosta leikkauksesta. Siihen liittyy riskejä, joista toipuminen on kestää pidempään.
4. Suomalaisten syntyvyys vaihtelee suuresti alueittain – hedelmällisintä on Pohjanmaalla
Jos kaikki suomalaiset lisääntyisivät kuin pohjanmaalaiset, huoli syntyvyyden laskusta ei täyttäisi uutisotsikoita.
Kokonaishedelmällisyysluku tarkoittaa lapsimäärää, jonka naiset saavat keskimäärin elinaikanaan. Jotta väestö uusiutuisi, luvun pitäisi olla 2,1. Suomen kokonaishedelmällisyysluku oli viime vuonna 1,49.
Sen sijaan Pohjanmaalla luku on ollut lähes koko kuluneen vuosikymmenen ajan yli kaksi. Vauvoiksi muutettuna Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla syntyy vuosittain noin 55 lasta tuhatta 15–49-vuotiasta naista kohti. Itä-Savossa lapsia syntyy 35. Pohjanmaan hedelmällisyyteen on pidetty osasyynä herätysliikettä. Lestadiolaisten perheissä lapsia on perinteisesti ollut keskiarvoa enemmän.
Toisaalta syntyvyys on lakeuksillakin voimakkaassa laskussa. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan hedelmällisyysluku oli 2,4 vielä vuonna 2010. Viime vuonna se oli 1,83.
5. Kivunlievitys yleistyy - taustalla synnytysten keskittäminen isoihin sairaaloihin
Synnytysten yhteydessä käytettävä kivunlievitys on yleistynyt huomattavasti viime vuosina. Tänä päivänä keskimäärin joka toinen synnyttäjä saa selkärankaan annettavan epiduraalipuudutuksen. 30 vuotta sitten näin tehtiin alle kymmenesosalle.
Kivunlievityksen yleistymisen taustalla on tarjonnan lisääntyminen. Synnytyksiä on keskitetty isoihin sairaaloihin, joissa on päivystäviä anestesialääkäreitä.
– Meillä on täällä (naistenklinikalla) kaksi anestesialääkäriä päivystysaikana ihan pelkästään synnyttäjiä varten. Eli voidaan tarjota epiduraali kaikille jotka sitä haluavat, Nuutila kertoo.
Teollisuusalueen näkymä Päijät-Hämeen Hollolassa on tyypillinen. Rekkaralli kulkee, pöly lentää tehtaalta ja harmaat teollisuushallit seisovat marraskuisessa maisemassa. Monessa pihassa on vanhoja autonraatoja.
Vaikka ihmisiä ei juuri nyt näy, täälläkin on asukkaita. Teollisuushallien yhteydessä on asuntoja, jotka tunnistaa ulospäin muun muassa verhoista ja polkupyöristä. On myös hieman yllättäen muutamia omakotitaloja.
Tilastokeskuksen arvion mukaan Suomessa asuu tuhansia ihmisiä teollisuusalueilla.
– Asiaa ei ole tutkittu, mutta rekisteriaineiston pohjalta voisi arvioida, että teollisuusrakennusten yhteydessä olevissa talonmiehen asunnoissa asuu muutama tuhat henkilöä, sanoo Tilastokeskuksen asiantuntija Otto Kannisto.
Korjausta odottavat autot ovat tavallinen näky teollisuusalueilla.Janne Ahjopalo / Yle
Helsingissä on 22 teollisuusaluetta, joissa asui 2 800 ihmistä vuonna 2013. Pääosa heistä, 2 150 ihmistä, majaili Pitäjänmäen kaakkoisosassa. Suurta ihmismäärää selittää osin se, että Pitäjänmäessä on muutettu työpaikkojen tiloja asunnoiksi. Lisäksi alueelle on rakennettu kerrostaloja.
– Teollisuusalueiden asukasmäärät ovat Helsingissä varmasti lisääntyneet viiden viime vuoden aikana. Tuskin kuitenkaan merkittävästi, pohtii asumiseen erikoistunut tutkija Ari Niska Helsingin kaupungilta.
Kim Ranta-aho, 26, on asunut teollisuushallin yhteyteen rakennetussa talonmiehen asunnossa seitsemän vuotta. Hän omistaa hallin yhdessä isänsä kanssa. Heillä on vastuullaan kuljetusliike.
– Minusta on itse asiassa luksusta asua näin tilavasti. Musiikkia saa kuunnella rauhassa, kun ei ole häiriintyviä naapureita. Harrastuksissa käytettävät moottoriajoneuvot mahtuvat hyvin halliin, kehuu Ranta-aho.
Mies esittelee uudenaikaista keittiötä, saunaa ja tilavaa olohuonetta, jossa on baaritiski jakkaroilla. Pöydän yläpuolella on jääkiekosta saatuja pokaaleja.
Päivät täyttyvät kuljetusfirman töistä, teollisuushallin talonmiehen tehtävistä sekä jääkiekosta ja muista harrastuksista.Janne Ahjopalo / Yle
Teollisuusalueilla turhaan epämääräinen maine
Dekkareissa, elokuvissa ja yksittäisissä rötösuutisissa teollisuusalueet näyttäytyvät levottomina paikkoina, joissa juonitaan rikoksia. Moni muistaa muun muassa uutiset liivijengien kerhotiloista eri puolilla Suomea.
Poliisin mukaan teollisuusalueet eivät kuitenkaan erotu erityisemmin virkavallan päivittäistoiminnassa. Kotihälytyksiä tulee teollisuusalueille sattumanvaraisesti, koska asukkaita on vähän ja harvakseltaan.
– Joskus teollisuusalueiden työpaikoilla pidettävät bileet työllistävät meitä. Enimmäkseen poliisia tarvitaan omaisuusrikosten selvittämisessä. Onneksi valvontakamerat ovat kehittyneet ja tulleet edullisemmiksi, miettii ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.
Siitä minkälaiset ihmiset teollisuusalueilla asuvat, ei ole tarkkaa tietoa. Merkittävä osa asukkaista lienee yrittäjiä, jotka asuvat teollisuushallin yhteydessä niin sanotussa talonmiehen asunnossa. Joskus yrittäjillä on myös vuokralaisia.
Baaritiski palvelee, kun on juhlinnan aika kavereiden kesken.Janne Ahjopalo / Yle
Päijät-Hämeessa ja Kymenlaaksossa toimivassa kiinteistömarkkinayrityksessä on törmätty surullisiinkin tapauksiin.
– Eräs teollisuushallissa toiminut yritys oli tehnyt konkurssin ja yrittäjä asui salaa piharakennuksessa. Mutta en minä teollisuusalueita pidä minään Suomen ghettoina. Parhaimmillaanhan yrittäjällä on erittäin lyhyt työmatka, naurahtaa Suomen Toimitila Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kantosaari.
Keikkatyöläiset ovat yksi ryhmä, jotka saattavat asua teollisuusalueilla epävirallisesti. Tällaista asumista havaittiin kymmenisen vuotta sitten muun muassa Helsingin Herttoniemessä, jossa asui virolaisia keikkatyöläisiä.
– Tuollainen epävirallinen asuminen on varmaankin vähentynyt muun muassa Viron talouden kasvun myötä, arvioi tutkija Ari Niska Helsingin kaupungilta.
Jotkut ovat kysyneet, että asutko todella teollisuusalueella. Kim Ranta-aho
Teollisuusalueilla asuvat ihmiset ovat kaupungeille asia, josta ei mielellään puhuta. Esimerkiksi lapsiperheille teollisuusalueet eivät tarjoa viihtyvyyttä lisääviä palveluja, kuten lähikirjastoa, leikkipuistoja, viheralueita tai päiväkotia.
– Teollisuualueilla on melua, savua ja häiriöitä. Toisinaan tämä johtaa siihen, että asukkaat tekevät häiriötekijöistä valituksia, kertoo Lahden kaupungingeodeetti Juha Helminen.
Tilanne on kaupungille hankala, kun teollisuusalueita ei ole suunniteltu asumiseen, vaan teollisuuden tarpeisiin. Lahdessa teollisuusalueilla asuu arviolta kymmeniä ihmisiä niin sanotuissa talonmiehen asunnoissa.
Sumuinen katunäkymä on kaurismäkeläinen.Janne Ahjopalo / Yle
Lätkäkaverit tulevat saunomaan
Kim Ranta-aho ei ole selviytynyt asuinpaikassaan täysin ilman harmeja. Hänen asunnossaan kävi kutsumattomia vieraita pari vuotta sitten. Vakuutus tuli hätiin. Nyt valvontakameroita on riittävästi.
Ranta-ahon kämpässä on neliöitä 80 ja parvekkeellakin 30. Lahden keskustaan on ainoastaan 10 minuutin automatka.
– Kyllä tämä kerrostalokämpän voittaa. Kun kaverit tulevat kylään, parkkipaikat löytyvät helposti.
Ranta-aho pelaa Suomi-sarjassa kamppailevassa HC Giantsissa. Nyt viikonloppuna on edessä pelireissu Kainuuseen.Janne Ahjopalo / Yle
Saunassa löylyttelevät toisinaan lätkäkaverit. Ranta-aho on törmännyt ihmettelyyn asuinpaikastaan.
– Jotkut ovat kysyneet, että asutko todella teollisuusalueella. Mutta kun olemme menneet asuntooni sisälle, ovat he pitäneet tätä kivana. Koko elämääni en aio täällä asua, sillä aion rakentaa vielä omakotitalon.
Neljä brittiministeriä, jotka kannattavat Britannian pysymistä EU:n jäsenenä, harkitsevat jättävänsä pääministeri Theresa Mayn hallituksen, kertoo the Sunday Times.
Mikäli ministerit jättäisivät hallituksen, olisi se valtava takaisku Mayn ajamalle brexitille.
Perjantaina Britannian liikenneministeri Jo Johnson erosi hallituksesta brexitin vuoksi. Entisen ulkoministerin Boris Johnsonin pikkuveli Jo Johnson kertoi vaativansa uutta kansanäänestystä brexitistä. Hän katsoo, että Britannia on matkalla kohti sekavaa brexitiä, jonka seurauksena maa jää alisteiseen asemaan EU:hun nähden
Johnson kuvaili julkaisemassaan erotiedotteessa, että ”Britannia on pahimman kriisin partaalla sitten toisen maailmansodan”.
May on sitkeästi tyrmännyt haaveet uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämisestä.
Suurin ongelma Britannian ja EU:n neuvotteluissa on EU:ssa pysyvän Irlannin ja siitä irtoavan, Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin raja. EU haluaa takeet siitä, ettei Irlantiin synny kovaa rajaa tulliasemin. Yksi mahdollisuus olisi se, että koko Britannia pysyisi tulliliitossa pidempään, mitä Mayn konservatiivipuolueen kovan brexitin tukijat vastustavat.
Presidentti Donald Trump on joutunut arvosteluryöpyn kohteeksi peruttuaan vierailunsa Bois Belleaun amerikkalaiselle hautausmaalle Ranskassa.
Valkoinen talo perui matkan ”sään aiheuttamien aikataulu- ja logistiikkavaikeuksien vuoksi".
Trumpin oli määrä vierailla lauantaina hautausmaalla, jonne on haudattu ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneita amerikkalaissotilaita.
Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Trumpin oli tarkoitus lentää helikopterikyydillä Pariisista Belleauhun, mikä kestää noin 30 minuuttia, kertoo NBC News. Sääennuste lupaili kuitenkin sateita alueelle, joten Valkoinen talo perui matkan turvallisuussyistä.
Trumpin sijaan Belleauhun matkasivat autosaattueessa Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly sekä Yhdysvaltain asevoimien komentaja, kenraali Joseph Dunford. Noin 80 kilometrin matka kesti arviolta 90 minuuttia suuntaansa.
Trumpin poisjäänti Bois Belleaun amerikkalaiselta hautausmaalta on saanut osakseen runsaasti arvostelua.
Britannian konservatiivien kansanedustaja Nicholas Soames, joka on Winston Churchillin pojanpoika, kutsui Trumpia ”pateettiseksi mitättömyydeksi”, joka ei viitsinyt uhmata säätä kunniottaakseen kaatuneita. Soamesin mukaan Trump ei ole sopiva edustamaan Yhdysvaltoja.
Republikaanipresidentti George W. Bushin ja demokraattipresidentti Barack Obaman turvallisuuspoliittisena neuvonantajana toiminut Kelly Magsamen avasi niin ikään sanallisen arkkunsa Twitterissä.
Magsamen hämmästeli, miten Trump ei viitsinyt vaivaantua kunniottamaan kaatuneiden amerikkalaissotilaiden uhrauksia ensimmäisessä maailmansodassa sateen vuoksi.
– Jostain syystä kaikki muut kykenivät niin tekemään, kirjoitti Magsamen.
Valkoinen talo ei kertonut, miksi Trump ei lähtenyt Belleauhun autosaattueessa, kun kävi ilmi, ettei matkaa voitu tehdä helikopterikyydillä.
CNN:n mukaan viime hetken peruutuksen myötä Trumpille jäi runsaasti tyhjää tilaa iltapäivän aikatauluun ennen illallista maailman johtajien kanssa Pariisin Musée d'Orsaylla.