Supermarketin hintalappujen vaihtaminen sodanvastaisiin sanomiin voi viedä pietarilaisen taiteilijan ja muusikon jopa 5–10 vuoden vankeuteen.
Aleksandra eli Saša Skotšilenko on yksi niistä ihmisistä, joita vastaan on nostettu syyte Venäjällä maaliskuussa voimaan tulleen jyrkän “valeuutislain”nojalla.
Laki kieltää väärän tiedon levittämisen Venäjän asevoimista. Vääräksi tiedoksi viranomaiset laskevat käytännössä kaiken, mikä on vastoin vallanpitäjien virallista totuutta. Sotaa ei saa sanoa sodaksi, vaan se on sotilaallinen erikoisoperaatio.
OVD-Info-järjestön mukaan lain perusteella on jo aloitettu ainakin 39 rikostutkintaa.
Saša Skotšilenkon syytetään levittäneen väärää tietoa “poliittisen vihan motivoimana”. Se voi merkitä jopa 5–10 vuoden vankeustuomiota.
Viranomaisten toimet tuntuvat suhteettomilta, Skotšilenkon ystävä Anastasia Williams pohtii.
– Rikos ja rangaistus ovat suhteettomia. Ensinnäkin rikos ei ole edes rikos, se on mielipiteenilmaisua. Rangaistus on tosi ankara. Joku voisi tappaa toisen ihmisen ja saada pienemmän tuomion, Yhdysvalloissa asuva Williams sanoo haastattelussa etäyhteydellä.
– Monet venäläiset näkevät, että se on hallituksen viesti, joka lähetetään Sašan kautta.
Poliisi jäljitti vaivoja säästämättä tarrojen liimaajan
Aleksandra Skotšilenko on kirjoittanut musiikkia 13-vuotiaasta alkaen. Hän on myös kuvataiteilija ja tekee muun muassa sarjakuvia ja piirrettyjä.
Kun hänellä todettiin lievä kaksisuuntainen mielialahäiriö, hän kirjoitti kirjan masennuksestaan jakaakseen tietoa mielenterveyden ongelmista.
– Aleksandra on hyvin välittävä, hyvin luova ihminen, Williams kertoo.
– Hän arvostaa syvästi ihmiselämää. Hän on humanisti. En kutsuisi häntä varsinaiseksi poliittiseksi aktivistiksi. Hän välittää vapaudesta ja ihmisoikeuksista taiteilijana.
Aleksandra ei kyennyt olemaan passiivinen sivustakatsoja, kun sodasta levitettiin väärää tietoa, Williams kertoo.
– Hänestä vain tuntui, että hän ei voinut vain katsoa sivusta, kun niin monia ihmisiä aivopestään ja heille annetaan väärää tietoa, Williams kertoo.
Sodan alettua Skotšilenko järjesti konsertteja, niin sanottuja jameja rauhan puolesta. Hän myös osallistui sodanvastaiseen mielenosoitukseen ja sai siitä sakot.
Itse Skotšilenko luonnehti sittemmin, että hän sattuu edustamaan kaikkea, mitä putinilainen hallinto ei voi sietää: taiteellista luomistyötä, pasifismia, sukupuolivähemmistöjä, feminismiä ja humanismia.

Aiheesta muualla: Bumaga: Russian authorities want to put Sasha Skochilenko in prison for 10 years because of anti-war messages. Here is her story 15.4.2022
Vankilatuomio uhkaa maaliskuun lopun tapahtumien takia. Pietarilaisessa Perekrostok-supermarketissa oli vaihdettu tuotteiden hintalappuja sodanvastaisiin viesteihin.
Kaupassa asioinut eläkeläinen vei asian poliisille 31. maaliskuuta. Poliisi aloitti tutkinnan: kaupan valvontakameroiden videoita tutkittiin, henkilökuntaa kuulusteltiin.
Koska Skotšilenko ei asunut osoitteessa, johon hän oli rekisteröitynyt, poliisit painostivat hänen ystävänsä kutsumaan tämän luokseen. Siellä hänet pidätettiin 11. huhtikuuta.
Skotšilenko itse kirjoitti myöhemmin julkisessa kirjeessään, että päivä kuulusteluissa oli pahempi kuin myöhemmin kaikki päivät vankeudessa. Tutkijat painostivat ja solvasivat häntä. Hän sai kuulla siivottomia kommentteja ulkomuodostaan, asunnostaan, elämäntavastaan ja ystävistään ja paljon seksistisiä ja avoimen homofobisia lausuntoja.
– Tämä kaikki ei tietenkään kuulunut heidän työhönsä vaan oli seurausta tilanteesta, jossa viisi aggressiivista eikä kovin hyvin koulutettua miestä saa rajattoman vallan voimatoimin kiinniottamansa naisen yli, Skotšilenko kirjoitti esitutkintavankilasta.
Oikeudenkäynnissä 13. huhtikuuta hänet määrättiin esitutkintavankeuteen aina 31. toukokuuta asti.
Naiset ovat sodanvastaisen liikkeen eturintamassa
– Venäjällä on sanonta, että sodalla ei ole naisen kasvoja. Venäjän sodanvastaisella liikehdinnällä on kuitenkin ollut naisen kasvot, Williams sanoo.
Lue lisää: Jelena Osipova, 76, on vastustanut Putnin sotia jo 20 vuotta poliiseista ja häiriköistä piittaamatta
Ukrainan sodan alkuhetkillä perustettiin esimerkiksi ryhmä nimeltä Feministinen sodanvastainen vastarinta. Se on jakanut lehtisiä ja tehnyt vaihdettujen hintalappujen kaltaisia protesteja.
Ryhmän kanavalla Telegram-viestipalvelussa oli maaliskuussa 26 000 seuraajaa.
Williams uskoo, että viranomaiset pyrkivät tekemään Sašasta esimerkin: Jos haavoittuvaista, kroonisista terveysongelmista kärsivää nuorta naista voidaan rangaista näin kovasti, se lähettää signaalin, että pienintäkään protestia ei kannata tehdä.
Ensimmäiseen kuulemiseen pietarilaisessa oikeudessa saapui kymmeniä tukijoita.
– En odottanut tällaista tukea, että näin paljon ihmisiä tulee paikalle, Skotšilenko sanoi pietarilaiselle Bumaga-verkkojulkaisulle ennen oikeudenkäynnin alkua.
– Minulle uskotellaan täällä, että teen jotain pahaa, jos esiinnyn rauhan puolesta, mutta ihmisten tuki osoittaa, että se ei ole niin. Se on tärkeintä.
Tuomari julisti oikeudenkäynnin syyttäjien pyynnöstä suljetuksi. Perusteena oli suojella tapauksen poliisin tietoon saattaneen ihmisen henkilöllisyyttä, mutta Williams uskoo todelliseksi syyksi sen, että yleisö oli niin voimakkaasti Skotšilenkon tukena.
Oikeus katsoi, että Skotšilenko saattaisi yrittää paeta tai vaikuttaa todistajiin.

Huolta terveydestä vankeudessa
Tuomari ei ottanut huomioon, että Skotšilenko on kärsinyt kaksisuuntaisesta mielialahäiröstä ja että hän sairastaa keliakiaa.
Ystävät ovat huolissaan Skotšilenkon terveydentilasta. He ovat keränneet nimiä vetoomukseen, jotta Skotšilenko pääsisi vapaaksi tai edes kotiarestiin oikeudenkäyntiä odottaessaan. Perjantai-iltaan mennessä allekirjoituksia oli kertynyt yli 109 000.
Esitutkintavankeudessa ei ole saatavilla gluteenitonta dieettiä eivätkä tukijat ole aina kyenneet toimittamaan hänelle paketteja. Skotšilenkon asianajaja on kertonut hänen saaneen jo vankeudessa sairaskohtauksen tämän takia.
Pelkona on sekin, miten Skotšilenkon mielenterveys kestää pitkässä vankeudessa.
– Ilman mitään lääkitystä, tämän psykologisen paineen alla, se on hyvin vaarallista, Williams sanoo.
Skotšilenko toivoi, ettei hänen tapauksensa veisi huomiota pääasialta: sota Ukrainassa jatkuu.
– Kaikkein eniten olen pahoillani siitä, että minun uhritarinani vie huomiota todellisesta asiasta ja taistelujen todellisilta uhreilta Ukrainassa. Haluan ja toivon vain, että ne pysähtyisivät. Sen puolesta ei ole sääli istua vankilassa, Skotšilenko kirjoitti avoimessa kirjeessään esitutkintavankilasta.
Aiheesta muualla:
Bumaga: Russian authorities want to put Sasha Skochilenko in prison for 10 years because of anti-war messages. Here is her story 15.4.2022
Bumaga: Саша Скочиленко не должна сидеть 10 лет за антивоенные листовки. Вот ее история — с доносом, спецоперацией по захвату и СИЗО 15.4.2022
Amnesty International: Russia: Artist detained amid clampdown on anti-war feminists 13.4.2022
Meduza: Саша Скочиленко две недели находится под арестом из-за антивоенной акции. Ее здоровье все хуже, а близким не позволяют помочь художнице 27.4.2022
Fontanka: Продукты для диеты арестованной художницы Саши Скочиленко добрались до СИЗО на Арсенальной 27.4.2022
OVD-info: У арестованной из-за антивоенных листовок художницы Саши Скочиленко случился приступ в изоляторе 20.4.2022